Translate

2015. július 29., szerda

Pizza variációk, frissen fogyasztáshoz vagy akár fagyasztáshoz



Sokszor nincs időnk friss ebédet, vacsorát varázsolnunk, ekkor praktikus a fagyasztóból előkapni valamit. Amikor pizzát sütök otthon, mindig dupla vagy tripla adagot szoktam készíetni, mert ha egyszer már elővettem a gyúródeszkát, 2összepiszkítottam" a robotgépet, stb. akkor teljesen mindegy, hogy egy vagy több adagok készítek el, a ráfordított idő pontosan ugyanannyi lesz.

A pizza egyik részét azonnal frissen kisütöm, a másik részét pedig praktikus alufólia kisméretű, épp egy evésre való adagokban készítem elő, és a fagyasztóban várják azokat a napokat, amikor 10 perc alatt szeretnék friss ételt varázsolni.

                      




Hozzávalók:                                                                               

500 g                      Loprofin fehérjeszegény kenyérpor

1 zacskó                 szárított élesztő

1 tk.                       cukor

4 ek.                       olaj

200 ml                   Loprofin tej vagy lp drink

30 ml                     tejföl (piros tetejű, 20 %-os zsírtartalmú, minél magasabb a zsírtartalom, annál alacsonyabb a fehérjetartalom)

2 kk.                       só       



0 ml                        Rátét:

1.      ötlet: zúzott fokhagyma 3 ek. olajjal elkeverve

2.      ötlet: 150 g lilahagyma, 2 ek. tejföl, 2 ek. Loprofn tej, vagy lp drink,

3.      ötlet:  3 ek. olaj, apró darabokra vágott olívabogyó, vagy szárított paradicsom, gomba,                                cukkini, stb.

+reszelt Violife sajt

fűszerezéshez: csipet  bors, majoránna, oregáno, bazsalikom (akár szárított, vagy friss)   


 


Elkészítése:

A fehérjeszegény Loprofin kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk az élesztőt, cukrot, tejfölt, olajat, a sót, valamint a többi fűszert is egyenletesen ráhintjük. valamint fokozatosan adagoljuk a folyadékot is.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Gyúródeszkán átdolgozzuk, és az alufólia formánk méretének megfelelő pizzát nyújtunk ki belőle, kb. 1-1,5 cm vastagságút. Kicsit megszurkáljuk a tésztát, hogy sülés közben a gőz eltávozhasson. Megkenjük a kívánt zsiradékkal, pl. olajjal, kacsazsírral, vagy tejföllel, és a tetejére hagymát, olívabogyót hintünk, ízlés szerint fűszerezzük. Legalább fél órán át meleg helyen kelesztjük.

Előmelegített sütőben sütjük.

A sütő hőfoka: 200 °C

Sütési idő: 25-30 perc







Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
39
1,1
59
2,8
271

2015. július 22., szerda

Cukkinisajt



A normál sajtok helyettesítésekor alternatív lehetőségeket keresünk, mint például a Viofast, Violife termékcsaládot: Növényi sajtok.
Hozzávalók:                                                                               

1 db                       közepes cukkini

3 ek.                       pektin, vagy karragén

1-2 ek.                   vaj, vagy kókusz zsír

fél                          citrom leve

                              

                               fokhagyma, vagy fokhagymapor

zöldfűszerek

medvehagyma

kurkuma, hogy szép sárga legyen                                       







Elkészítése:

A cukkinit megmossuk, meghámozzuk, és felkockázva puhára pároljuk. Leöntjük a vizet róla, hozzáadjuk a citrom levét, fűszerezzük, kurkumát vagy sáfrányt mindenképpen tegyünk hozzá, adjuk hozzá a sűrítő anyagot (karragént, vagy pektint), és alaposan turmixoljuk le. Akinek a toleranciájába belefér egy kis kávéskanál szárított parmezánt is keverhet hozzá.

Szilikonos pl. muffin formába öntsük, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe helyezzük.




Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
46
1,3
2
8,3
96

2015. július 18., szombat

Több mint 100.000 alkalommal olvastátok a blogot! El sem hiszem!!!



Amikor elkezdtem blogot írni, 2011. novemberben, elsődleges célom az volt, legyen egy internetes könnyen elérhető felület, ahol a fehérjeszegény diétát tartók bármikor elérhetik a recepteket, fontosabb információkat, és úgy tűnik valóban érdemes volt elkezdeni.

Kicsit nehezen szoktam meg, sőt még most is előfordul, hogy elégedetlenkedem, alig kapok visszajelzést. Nagyon kevesen írnak hozzászólást, amikor megosztok egy-egy bejegyzést, páran lájkolnak, néhányan megosztják főleg fb-n a bejegyzést, de azonnali visszajelzés alig jön. Persze később, akár személyes találkozáskor, levelezéskor megemlítik ezt vagy azt már hányszor készítették el, és mennyire bevált, vagy milyen ötleteket merítettek. Az én szemszögemből segítség volna ha jeleznétek, miről olvasnátok, mi érdekelne benneteket, főleg receptek, szakmai anyagok, élelmiszerek beszerzésről több információ, vagy a tápszerek alkalmazhatóságáról több infó, legújabb kutatási eredmények, stb.

Bár annak ellenére, ha azonnali visszajelzés vagy tömeges lájkok nem érkeznek, az olvasottság statisztikája magáért beszél, hisz a 100.000-es bejegyzés elérés a következőképpen alakul (az első 10 helyezettet mutatja az automatikus statisztikai elemzés, mely a blogger segítségével érhető el):



1.     helyezett
Magyarország
80.913
2.     helyezett
USA
4.252
3.     helyezett
Románia
1.962
4.     helyezett
Oroszország
1.761
5.     helyezett
Egyesült Királyság
1.352
6.     helyezett
Németország
1.019
7.     helyezett
Szerbia
908
8.     helyezett
Szlovákia
876
9.     helyezett
Franciaország
838
10.  helyezett
Ausztria
433

A regisztrált követők száma, melynek feltétele a gmailes postafiók: 78 fő, ugyanakkor a mindenki által használt fb-s a blog oldalának követői 3 hónap alatt elérték a 569 főt:
PKU-s diéta rejtelmei a facebookon

Mivel eddig csak magyar nyelven írtam a bejegyzéseket, egy –két tesztelést kivéve, amikor angolul, spanyolul és szlovákul feltettem anyagot, hihetetlen meglepő 19 ezer alkalommal külföldről tekintették meg. Rögtön mondhatjuk néhány PKU-s család ebben az időszakban külföldön tartózkodott, illetve sok magyar ajkú aki külföldön él a blog hatására keresett fel, és rendszeres olvasóvá vált. Ugyanakkor az ő számuk nem ilyen tetemes, sokan a google fordítóval jutnak az információhoz, mely ismét elgondolkodtató, lehetséges érdemes volna több nyelven készíteni a posztokat.

Egy biztos, a lelkesedésem csak növeli a rengeteg megtisztelő követő, és posztelérő, így az eddigi sebességből igyekszem egy magasabb fokozatba kapcsolni, és új területekre evezve, megújulva még több információt megosztani a Kedves Olvasóval, Veletek!


Kellemes nyarat kívánok, szeretettel: Kiss Erika