Translate

2015. március 31., kedd

Húsvéti édességek 2015.

Lassan elérkezik a húsvét, idén is nézzünk körül a normál üzletek húsvéti kínálatából, melyek azok a termékek, amelyeknek alacsony a fehérjetartalma, és a napi diétába beszámítva alkalmazhatjuk!
Mindenki vegye figyelembe a napi phe vagy egyéb fehérje/aminosav toleranciáját, és annak megfelelő mennyiséget fogyasszon el! Ismételten nem az a célom, hogy édességgel tömjük a gyerekeket, ugyanakkor néha egy kis édesség is beleférhet. 
Ha megmutatjuk a nagyszülőknek, keresztszülőknek is az alábbi termékeket, biztosak lehetünk abban, olyat választanak, mely a diétába beilleszthető! A termékek nagy része az Aldiban, Lidl kínálatában megtalálható.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok! KissEra 



1 db bárányka fehérjetartalma: 0,3 g, phe tartalma: 15 mg.


 1 db csibe fehérjetartalma: 0,5 g, phe tartalma: 25 mg.




 1 nyuszi fehérjetartalma 1,7 g, phe= 85 mg.

1 nyuszi fehérjetartalma 0,3 g, phe= 15 mg.



1 darab fehérjetartalma 0,5 g, phe= 25 mg.


100 g zselés cukorka fehérjetartalma < 0,1 g, phe= <5 mg.


1 darab tojás fehérjetartalma 0,4 g, phe= 20 mg.


1 darab tojás fehérjetartalma 0,2 g, phe= 10 mg.
  1 nyuszi fehérjetartalma 0,8 g, phe= 40 mg.

 25 g cukorkában a fehérje 0,7 g, phe= 35 mg.

 100 gramm karika fehérjetartalma 0,8 g, phe= 40 mg.


100 gramm zselés nyusziban a fehérjetartalom 0 g, phe= 0 mg.
   100 gramm cukorka fehérjetartalma 0 g, phe= 0 mg.

 1 darab nyuszi fehérjetartalma 0,65 g, phe= 32,5 mg.



 1 darab pillangó fehérjetartalma 0,34 g, phe= 16,8 mg.

  1 darab nyalóka fehérjetartalma 0,9 g, phe= 45 mg.
   1 darab nyalóka fehérjetartalma 1,1 g, phe= 55 mg.
   1 darab tojás fehérjetartalma 1,3 g, phe= 65 mg.
1 darab nyuszi fehérjetartalma 0,19 g, phe= 9,5 mg.
   1 darab nyuszi fehérjetartalma 1,3 g, phe= 65 mg.
 
   1 darab tojás fehérjetartalma 1,1 g, phe= 55 mg.
1 darab tojás fehérjetartalma 0,3 g, phe= 15 mg.


2015. február 15., vasárnap

Šišky s marhuľovým lekvárom-SK

Suroviny na 12 kus: 



·       20 g čerstvého droždia

·       4 polievkové lyžice vody (vlažnej)

·       40 g kryštálový cukor

·       250 g nízkobielkovinovej múky

·       1 dávka náhražka vajcia (10 g prášok+ 40 ml vody)

·       125 g maslo

·       1 štipka soľ

·       2 polievkové lyžice rum

·       olej na smaženie

·       120 g marhuľový lekvár

·       práškový cukor

·       1 polievková lyžica škrob na tvarovanie


Postup:

Vodu rozmiešame s kvasnicami a lyžičkou cukru. Počkáme 20 minút, až trochu vyrastie. Nízkobielkovinovú múku posypeme do hlbokej misky, potom pridáme soľ, náhražku vajce, rozpustené maslo, rum a hotový kvások. Celé vymiešame s mixerom (cca 10 minút). Vypracujeme vláčne, nie veľmi husté cesto. Hotové cesto dáme na dosku, vyvaľkáme a vykrajujeme 12 kusov rovnakej gule. Vykrojené šišky prikryjeme a necháme asi 30 minút ešte kysnúť na teplom mieste. Do stredu šišky si urobíme jamku a vkladáme do rozpáleného oleja, jamkou dolu. Hotové šišky ukladáme na papierové obrúsky. Ešte teplé obaľujeme v zmesi práškového cukru. Do každej jamky vložíme marhuľový lekvár.


Doba pečenia: 5-8 minúty



TIP:

Rum preto dáme do cesta, lebo tak ovela menej oleja zahŕňa. Vďaka horúceho oleja alkohol sa odparí, tak aj deti sa môžu jesť bez obáv!


Výživové hodnoty:
 
Hmotnosť
phe (mg)
bielkoviny (g)
sacharidy (g)
tuky (g)
energetická hodnota (kcal)
100 g
42,6
1,3
64
21,4
453
1 kus
7,1
0,21
10,7
3,6
75,5




Za preklad ďakujem mojej priateľke, bývalej žiačke, spolupracovníčke Eriki Simonovej.