Translate

2013. március 23., szombat

PÓRÉHAGYMÁS BURGONYAKRÉM LEVES



Hozzávalók:                                                                                

2 szál              póréhagyma

5 szem           burgonya

1 dl                főzőtejszín

1 ek.              fehérjeszegény Loprofin kenyérpor

Viofast növényi sajt

                               leveskocka

babérlevél

       

bors

olaj

fűszerek




Elkészítése:

A póréhagymát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk, és kevés olajban megpároljuk. A burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk.  Amikor a hagyma megpárolódott, felöntjük húslevessel, vagy vízzel, adunk hozzá egy leveskockát és belerakjuk a krumplit, sózzuk, borsozzuk, illetve hozzáadjuk a babérlevelet, fűszereket. Amikor a krumpli megpuhult, kiszedjük a levesből a babérlevelet, ha szükséges még öntünk kevés vizet hozzá és összeturmixoljuk. Ezután visszatesszük a tűzre és a főzőtejszín-fehérjeszegény Loprofin kenyérpor keverékkel besűrítjük. Tálaláskor reszelt Viofast sajttal, petrezselyemzölddel vagy póréhagyma karikákkal díszítjük.



Tápanyagtartalom:

 

mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
1 adag (2 dl)
15
0,5
12
13

192

2013. március 22., péntek

ÓRIÁSPALACSINTA, azaz crepes, elektromos palacsintakészítő géppel



10 db palacsintához, mely tölteléke lehet sós vagy édes

Hozzávalók:                                                                               

150 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor

2 db.                      Loprofin tojáspótló por (20 g por + 80 ml víz)

400 ml                    Loprofin tej, vagy lp drink                                    

2 ek.                       olaj

csipet                            




Édes töltelékhez ötletek:

·         lekvár

·         elkészített pudingok

·         lp drink csokoládés ízesítésű kakaópor

·         alacsony fehérjetartalmú csokoládékrém

·         lepépesített gyümölcsök, alacsony fehérjetartalmú tejszínnel, vaníliás cukorral kikeverve, stb.

·         felszeletelt banán, növényi tejszínhab

Sós töltelékhez ötletek:

·         megmaradt J gombapörkölt, cukkínipörkölt

·         Viofast növényi sajt+ tejföl

·         megmaradt burgonypüre felturbózva, stb.



Elkészítése:

Először a tojáspótló port keverjük el a vízzel, csipet sóval, olajjal, majd keverjük hozzá a Loprofin tejet, vagy lp drinket. Ehhez robotgép segítségével adagoljuk a fehérjeszegény Loprofin kenyérport. Majd legalább fél órára hagyjuk pihenni a masszát. Ha nagyon besűrűsödne, adhatunk még hozzá egy kis folyadékot. Az elektromos palacsintasütő gépet bekapcsoljuk, és egy leveses merőkanálnyi adagot öntünk a közepébe. A palacsintasütő géphez mellékelnek egy fából készült lapátot, ezzel simíthatjuk le a palacsintát. Kb. 1,5 perc alatt megsült az egyik oldala, majd széles pengéjű késsel, vagy lapátkanállal megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. A hagyományos módon édes vagy sós töltelékkel feltekerhetjük a palacsintát, de négy részbe is hajtogathatjuk, és téglalap formában is tálalhatjuk. Nemcsak édességként, hanem az ebéd második fogásaként is tervezhetjük a sós palacsintákat, mely laktató, ha mártást is készítünk hozzá.

Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
összes
390
7,8
510
110
3198
100 g
43
0,87
56,7
12,2
355



Elektromos palacsintasütő gépek fő tulajdonságai:

A teljesítményük 800-1200 W, átmérőjük 30 cm, sütőhőmérséklete 160-230 fok, a súlya 1,2-2,5 kg. A leggyakoribb márkák, és áruk a következő (2012. novemberében):



Clatronic CM3372
6490 Ft
Alpina
7100 Ft
Flextrinic
7080 Ft



Fő előnyük:

Nincs olajszag az egész lakásban, nagyobb gyerekek is tudják használni.



Néhány érdekes videó:

2013. március 21., csütörtök

ZÖLDSÉGES CSIGA, vagy PIZZÁS CSIGA



Hozzávalók:                                                                               
400 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
1 zacskó szárított   élesztő
100 g                      margarin
100 g                      főtt burgonya
30 ml                      tejföl (magas zsírtartalmú, 20 %-os)
1 db.                      Loprofin tojáspótló por (10 g por + 40 ml víz)
120 ml                    Loprofin tej                                                             
1 kk.                               

Kiskonyhámban készült:

A töltelékhez:
400 g                      főtt, vagy párolt a diétába beilleszthető zöldség összetörve kisebb
darabokra      
100 ml                    alacsony fehérjetartalmú főzőtejszín, vagy alacsony fehérjetartalmú majonéz (pl. Heinz 0,9/100 g, Lomee light 0,2g/100 g, Lomee light 30 %-os zsírtartalmú 0,5g/100 g, stb.)
30 ml                      olaj a megkenéshez

Elkészítése:
A fehérjeszegény Loprofin kenyérporhoz hozzáadjuk az élesztőt, valamint a többi hozzávalót. Fokozatosan hozzáadjuk a Loprofin tejet, majd ha a tésztánk teljesen egynemű, alaposan átgyúrjuk. Legalább fél órára félre tesszük keleszteni.
Ezután kisujjnyi vastag téglalap alakúra kinyújtjuk, és az összeállított zöldséges töltelékkel megkenjük. Feltekerjük, mint a bejglit, és éles késsel felszeleteljük. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük, sülés közben olajjal, vagy fehérjeszegény tejjel kenegetjük. Ha még gazdagabbá szeretnénk tenni, készítsünk hozzá sajtmártást Viofast növényi sajtból, és tálaljuk együtt.

Sütőstúdióban gyerekekkel együtt készített:
 

A sütő hőfoka:       200 °C
Sütési idő:              15-20 perc

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
összes
306
9,9
477
117
3133
100 g
34
1,1
53
13
348

2013. március 20., szerda

KENYÉRLÁNGOS, vagy langallo, vagy focaccia ki, hogy ismeri





500 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor                        

1 zacskó szárított   élesztő

1 kk.                       cukor  

4 ek.                       olaj                             

200 ml                    Loprofin tej vagy lp drink

30 ml              tejföl (piros tetejű, 20 %-os zsírtartalmú, minél magasabb a zsírtartalom, annál alacsonyabb a fehérjetartalom)

2 kk.                              

csipet                     bors, majoránna, oregáno, bazsalikom (akár szárított, vagy friss)   

Rátét:

1.      ötlet:          4 gerezd zúzott fokhagyma

3 ek. olajjal elkeverve

2.      ötlet:          150 g lilahagyma

2 ek. tejföl

2 ek. Loprofn tej, vagy lp drink

3.      ötlet:          3 ek. olaj

apró darabokra vágott olívabogyó, vagy szárított paradicsom, gomba, cukkini, stb.

reszelt Viofast sajt

gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő



Elkészítése:

A fehérjeszegény Loprofin kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk az élesztőt, cukrot, tejfölt, olajat, a sót, valamint a többi fűszert is egyenletesen ráhintjük. valamint fokozatosan adagoljuk a folyadékot is.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Gyúródeszkán átdolgozzuk, és a tepsink méretének megfelelő lepényt nyújtunk ki belőle, kb. 1,5 cm vastagságú, vastagabbat, mint egy pizzatészta. Félretesszük meleg helyre és legalább egy órán át kelesztjük. Széleit bevagdossuk, és a tésztába is kis mélyedéseket vágunk, hogy a gőz eltávozhasson. Megkenjük a kívánt zsiradékkal, pl. olajjal, kacsazsírral, vagy tejföllel, és a tetejére hagymát, olívabogyót hintünk, ízlés szerint fűszerezzük. Előmelegített sütőben sütjük. Sütés után akár felszeletelhetjük, de az igazi kenyérlángost, a világ különböző pontjain inkább törik, és úgy fogyasztják el. Jó étvágyat hozzá!!

A sütő hőfoka:       200 °C

Sütési idő:              20-25 perc



Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
fehérje  (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
 100 g
9
0,3
55
5
278

2013. március 19., kedd

HAGYMÁS BAGETT, bagettsütővel




Hozzávalók:                                                                               
500 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor                        
1 zacskó szárított   élesztő
1 kk.                       cukor  
4 ek.                       vaj, vagy margarin                            
100 g                      főtt burgonya                                                           
50 g                        apró darabokra vágott megpirított vöröshagyma
2 gerezd                 fokhagyma
200 ml                    Loprofin tej vagy lp drink
2 kk.                              
csipet                     bors                                       

Elkészítése:
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk, a megfőzött és összetört burgonyát, az apró darabokra vágott és megpirított vöröshagymát, a sót, valamint a többi fűszert is egyenletesen ráhintjük. Hozzáadjuk a vajat és a felfuttatott élesztőt, valamint fokozatosan öntjük a folyadékot is. Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Gyúródeszkán átdolgozzuk, és 3 cipőt formázunk belőle, majd fél órára félretesszük keleszteni. Majd ezután átgyúrjuk, és a kívánt formára alakítjuk pl. francia kenyér azaz baguette/ bagett alakúra formázzuk. Ebből a mennyiségből 3 bagett készül.





Ha lehetőségünk van rá érdemes bagettsütő formát használni, mely lukacsos aljú, így a levegő szabadon áramolhat, és így sokkal jobb minőséget érhetünk el. Mivel tapadásmentes a bevonata könnyen eltávolítható a formából. Beszerezhető nagyobb vasedény üzletekben, vagy pl. http://kookta.hu/webshop/product.php?id_product=243, vagy http://gasztroshop.hu/index.php?productID=732,
 Sütés előtt legalább fél órán át meleg helyen kelesztjük úgy, hogy a formát a bagettekkel együtt zacskóba húzzuk, és úgy kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük, és a sütő aljába akár virágpermetezővel tiszta vizet termetezünk.
A sütő hőfoka:       200 °C
Sütési idő:              30-35 perc
Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje  (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
 100 g
19
0,5
52,5
5
233