Translate

2014. október 18., szombat

Fokhagymás buci



Szintén egy alaprecept, melyből pogácsát, pacsnit, zsemlekenyeret, baguettet, cipót, vagy bármilyen péksüteményt készíthetünk. Jó étvágyat hozzá!



Hozzávalók:                                                                                

500 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor 

1 zacskó                 szárított élesztő

2 ek.                       cukor  

1 adag                    Loprofin tojáspótló por elkeverve

100 g                      főtt burgonya

1 dl                        tejföl (piros tetejű, minél magasabb egy termék zsiradék tartalma, annál alacsonyabb a fehérjetartalma)

1 ek.                      

200 ml                   langyos víz, vagy Loprofin tej, vagy lp drink

Megkenéshez:

100 ml                   Loprofin tej, vagy lp drink

100 g                      vaj, vagy margarin

4 gerezd                 fokhagyma




Elkészítése:

A fehérjeszegény Loprofin kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk, a megfőzött és összetört burgonyát, elkevert tojáspótló port, tejfölt, a sót, valamint a többi fűszert is (tehetünk hozzá vegetát, borsot, bazsalikomot, ki mit szeret) egyenletesen ráhintjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, valamint fokozatosan öntjük a folyadékot is.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük, legalább fél órára kelesztő tálba tesszük. Majd gyúródeszkán átdolgozzuk, és kilenc részre osztjuk. Kivajazott és keményítővel vagy kenyérporral kilisztezett tepsibe tesszük úgy, hogy a bucik között maradjon hely. Fél órán át újra meleg helyen kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, de előtte lekenjük a zúzott fokhagyma, vaj, és fehérjeszegény tej keverékével. 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük.

A sütő hőfoka:       220 °C

Sütési idő:             35-40 perc
 


Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
 100 g
59
1,4
64
3,2
290


 



2014. október 17., péntek

Hortobágyi "húsos" palacsinta



Feladat az elkészítésnél:

1.     sós palacsintát sütni

2.     tölteléknek gombapörköltet, cukkíni pörköltet készíteni




Hozzávalók:                                                                               

150 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor 

2 adag                    Loprofin tojáspótló por elkeverve

400 ml                   Loprofin tej, vagy lp drink

2 ek.                       olaj

csipet                    




Elkészítése:

Először a tojáspótló port keverjük el a vízzel, csipet sóval, olajjal, majd keverjük hozzá a Loprofin tejet, vagy lp drinket. Ehhez robotgép segítségével adagoljuk a fehérjeszegény Loprofin kenyérport. Majd legalább fél órára hagyjuk pihenni a masszát. Ha nagyon besűrűsödne, adhatunk még hozzá egy kis folyadékot. Az elektromos palacsintasütő gépet bekapcsoljuk, és egy leveses merőkanálnyi adagot öntünk a közepébe. A palacsintasütő géphez mellékelnek egy fából készült lapátot, ezzel simíthatjuk le a palacsintát. Kb. 1,5 perc alatt megsül az egyik oldala, majd széles pengéjű késsel, vagy lapátkanállal megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Természetesen nem csak elektromos palacsintasütő géppel készíthetjük, hanem normál palacsintasütőben.





Majd gombapörköltet készítünk, vagy bármilyen más zöldségpörköltet, mely a diétában alkalmazható (kivéve zöldborsó, és szárazhüvelyesek). A sós palacsintákat megtöltjük a zöldségpörkölttel, félbe vágjuk, és „beleállítjuk” egy jénai üvegtálba. A tetejére Loprofin tejjel elkevert tojáspótló port öntünk, melyet előtte befűszereztünk, dúsíthatjuk még reszelt Violife sajttal. Sütőben 15 perc alatt megsütjük.






Tápanyagtartalom:


mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
 100 g
48,8
1,6
96
6,8
460


Attól függ milyen alapanyagból, készítjük, de átlagosan az alábbi jellemző a gombapörköltre:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
68
1,8
62
9
262

Parrag Águska és Richárd Józsi készítették a tavaszi sütőstúdiónak. Nagyon finom volt!