Translate

2014. október 30., csütörtök

Vajban sült borsos édesburgonya

Egy fárasztó nap után, annyira jól esik egy meleg, ízletes vacsora, de kinek van kedve nekiállni elkészíteni??
Az alábbi recept 10 perc alatt elkészül, azonnal fogyasztható, és nem elhanyagolható módon nagyon finom!
Két kisebb édesburgonyát megtisztítunk, és ujjnyi vastag karikákra felvágunk, jelen esetben 20 dekányit.

 3 deka vajat felolvasztunk egy serpenyőben, belehelyezzük az édesburgonya karikákat, mindkét oldalát megpirítjuk, majd felöntjük annyi húsleves levével, vagy vízzel, hogy épp ellepje. Lefedjük és kb. 5 perc alatt puhára pároljuk. Ekkor levesszük a fedőt, és addig pirítjuk, míg elpárolog a nedvesség, ekkor pirosra sütjük. Ízlés szerint fűszerezhetjük, én frissen őrölt borssal, és csupán sóval ízesítettem. Friss salátával tálalhatjuk, de önmagában is ínycsiklandóan finom!

Természetesen a kisgyerekek kedvéért a borsot cseréljük le borsikafűre, agy akár őrölt fahéjra, mézeskalács fűszerkeverékre, mivel az édesburgonya eleve magas cukortartalommal rendelkezik, így akár édes, akár sós változatban is fogyasztható.

Jó étvágyat kívánok hozzá!!


Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
 100 g
75
1,5
20
0,05
86


Az alapanyag az édesburgonya volt, mely legtöbbször nagyon élénk narancssárga színű zöldség, ami egyáltalán nem a burgonyafélék közé tartozik. Vannak alfajai, melyek fehér vagy lila színűek, lisztet, keményítőt, pálinkát is készítenek belőle, valamint köretként, főzelékként is használják. Édességek alapjaként is egyszerűen használható.

2014. október 24., péntek

Zserbó falat vagy minizserbó

Hozzávalók:                                                                               

300 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor 

200 g                      vaj, vagy margarin

150 g                      porcukor

1 kk.                       vaníliaaroma

1 adag                    Loprofin tojáspótló por elkeverve (20 g por + 80 ml víz)

csipet                    





Töltelékhez:

70 g                        PKU-s dió :-)

4 ek.                       sárgabarack dzsem

Dr. Oetker cukormáz, Designer Icing



A PKU-s dió, azaz keksztészta vagy süteménydarálék:

150 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor 

1 zacskó                 sütőpor

60 g                        cukor

1 zacskó                 vaníliás cukor

50 g                        margarin

2-3 ek.                   Loprofin tej

csipet                    

Elkészítése:

A süteménypor elkészítése. A fehérjeszegény kenyérport elvegyítjük a sütőporral, cukorral, vaníliás cukorral, a sóval. Hozzáadjuk a margarint, a Loprofin tejet, és lágy formázható tésztává gyúrjuk. Babapiskóta formával kiszaggatva megsütjük. Majd sülés után elmorzsoljuk, ízesítjük dióaromával. Hónapokig eláll befőttes üvegben, vagy hűtőszekrényben zacskóban. Ez lesz a PKU-s dió.


Elkészítése:

A vajat a fehérjeszegény Loprofin liszttel elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a sóval és a vanília aromával jól összegyúrjuk. Gyorsan kell dolgozni, hogy a kéz melegétől ne olvadjon meg nagyon a vaj. A tésztát legalább 1 órára, de még jobb, ha 1 éjszakára hűtőbe tesszük.  Közben elkészítettük a tölteléket, a PKU-s diót összekevertük a sárgabarackdzsemmel, cukor nem szükséges hozzá.

A hűtőből kivesszük a tésztát és kb. egyforma golyókat formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, nem túl közel egymáshoz. Egy fakanál végével lukakat formázunk bele, melybe betöltjük a tölteléket.

Előmelegített sütőben 170 fokon 10 percig sütjük. Nem kell, hogy színt kapjon. Ekkor még nagyon puha a keksz, ezért a sütőpapírral együtt szoktuk kiemelni. Utána mehet bele a következő adag. Amikor kihűltek a kekszek, akkor dr. Oetker cukormázzal, Designer Icinggel díszítjük.

A sütő hőfoka:       170 °C

Sütési idő:             10 perc



Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
 100 g
14,6
0,3
72
24
494

2014. október 20., hétfő

Cukkinis sárgarápa leves (502)



A tavaszi időszak egyik legfinomabb és legmagasabb vitamintartalommal rendelkező zöldsége a sárgarépa, és a cukkini. Ehetjük önmagában, megsütve, de készíthetünk belőle levest, salátát, köretet, süteményt, tortát, kenyeret.
Hozzávalók 4 személyre:                                                                                 

600 g                     sárgarépa
300 g                     cukkini
1 közepes fej         vöröshagyma
1 ek.                      vaj
1 csokor                petrezselyem
1 csokor                snidling
4-5 levél                bazsalikom
3 gerezd                fokhagyma

                              őrölt bors
                              só


Elkészítése:
A sárgarépát megpucoljuk, a cukkinin a héját rajta hagyjuk, majd a reszelő legnagyobb fokán lereszeljük külön-külön. A vöröshagymát, a fokhagymát apró kockára vágjuk és a vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát és együtt pároljuk pár percig. Kb. 2,5 liter vízzel vagy húslével felöntjük, a felaprított zöldfűszereket beleszórjuk, sózzuk, őrölt borssal megszórjuk, és majdnem puhára főzzük. Ekkor beletesszük a cukkinit, amivel már csak pár percig főzzük a levest.
Ha szükséges még utána ízesítjük. Tálaláskor pár csepp tökmagolajjal bolondíthatjuk meg :-).
Kifőtt Loprofin Macaroni tésztával tálaljuk.


Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
250 ml
41,7
1,4
7
0,7
44

2014. október 19., vasárnap

Kacsazsíros kenyér (501p)

Hozzávalók:                                                                              
500 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor                             
1 zacskó szárított élesztő
1 kk. cukor           
100 g főtt burgonya                                                                   
8 gerezd fokhagyma
4 ek. kacsazsír                            
200 ml Loprofin tej vagy lp drink tejpor
2 kk. só     
1 kk. fűszeres só                                                            
                                         
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő

TIPP: Sütés után, ha kihűlt a kenyér, szeleteljük fel, és 2-3 szeletenként csomagoljuk folpackba. Fagyasztóban hónapokig eláll.



Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk, a megfőzött és összetört burgonyát, a péppé zúzott fokhagymát, a sót, valamint a többi fűszert is egyenletesen ráhintjük. Hozzáadjuk a kacsazsírt és a felfuttatott élesztőt, valamint fokozatosan öntjük a folyadékot is.
Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Gyúródeszkán átdolgozzuk, és a kívánt formára alakítjuk (pl. francia kenyér, cipó, toast, zsemle, kifli, stb.). Fél órán át meleg helyen kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük.

A sütő hőfoka: 220 °C.
Sütési idő: 35-40 perc

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
 100 g
31
0,9
52
1,3
213