Translate

2015. július 17., péntek

Banán palacsinta



Hozzávalók:                                                                               

2 db                       banán, friss, nem túlérett

2 adag                    Loprofin tojáspótló por elkeverve (1 adag: 10 g por + 40 ml víz)

csipet                     fahéj

                               vaníliás cukor






Elkészítése:

Először a tojáspótló port keverjük el robotgép segítségével, a vízzel, vaníliás cukorral, ízesítsük fahéjjal.

Majd a felkarikázott és villával áttört banánt fokozatosan adjuk hozzá, és robotgéppel csomómentesre keverjük.

Palacsintasütőben vagy elektromos palacsintasütőn kisméretű vizespohár keresztmetszetű kis palacsintákat sütünk belőle. A palacsintasütőt minden újabb palacsintánál nagyon vékonyan kenjük meg olajjal, legcélszerűbb egy olajba mártott papírszalvetta darabbal kikenni.

Önmagába is fogyasztható, vagy lekvárral, mézzel, juharsziruppal, alacsony fehérjetartalmú csokoládékrémmel megkenve.




Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
42
1,3
25
0,8
292
1 db (20 g )
8,4
0,3
5
0,2
23


2015. július 14., kedd

Kifli kerámiaformában



Csutoricz-Biróczki Bence szülei megkérték a településükön élő kerámikust nem készítene számukra kifli formát. És készített....

PKU-s kiflit eddig is készítettünk többféleképpen, általában kézzel formázott módon. Ugyanakkor ha kicsit gyengébb minőségű kenyérporból készítjük, azt tapasztalhatjuk, hamar kiszárad, elveszíti rugalmasságát.

Békebeli főtt kifli
Ezért többünkben megfogalmazódott az ötlet, valamilyen szilikon vagy egyéb formára volna szükségünk. Így először Németh Andi édesapja készített alufólia formát, melyet a 2014-es őszi stúdióban próbáltunk ki. Formában sült kifli
Majd most a kerámiaformát.


Hozzávalók:                                                                               

500 g                      Loprofin fehérjeszegény kenyérpor

1 zacskó                 szárított élesztő

20 g                        cukor

100 g                      főtt burgonya

1 ek.                       vöröshagymakrém

4 ek.                       vaj, vagy olívás margarin

200 ml                   víz

100 ml                   Loprofin tej vagy lp drink tejpor

2 kk.                       só






 Elkészítése:

A burgonyát megfőzzük, és villával összetörjük.

Az élesztőt langyos vízzel, és a cukorral felfuttatjuk, vagy a gyorsabb módszer, ha mindent egy nagyobb edényben összekeverünk.

A fehérjeszegény Loprofin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, összetört burgonyát, vajat, a sót, a Loprofin tejet és vizet, valamint a tetszőleges fűszereket is egyenletesen ráhintjük.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Kiolajozott, és keményítővel kiszórt kifli formába öntjük, melyben fél órán át meleg helyen kelesztjük.

Ha kerámiaformában sütjük, akkor a sütőt csak 180 °C-ra melegíthetjük fel, és abban sütjük, amikor kész van, nem vesszük ki, hanem a sütő ajtaját résnyire kinyitjuk, és úgy hűtjük a külső levegőhöz.

A sütő hőfoka: 180 °C

Sütési idő: 25-30 perc



Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
39
1
70
6,5
349

2015. július 11., szombat

Vaníliás csiga



Hozzávalók:                                                                               

400 g                      Loprofin fehérjeszegény kenyérpor

1 zacskó                 szárított élesztő

50 g                        cukor

200 ml                   Loprofin tej, vagy lp drink tejpor

50 ml                     olaj

1 adag                    Loprofin tojáspótló por (1 adag 10 g por + 40 ml víz)

csipet                    





a pudinghoz:

1 zacskó                 dr. Oetker vaníliás pudingpor, vagy bármely más márka, mely „főzős” pudingpor, mivel a hidege is elkészíthetőnek magas a fehérjetartalma

400 ml                   Loprofin tej, vagy lp drink tejpor

3 ek.                       cukor

1 tk.                       vanília aroma




Elkészítése:

Tésztát dagasztunk a hozzávalókból és letakarva duplájára kelesztjük, vagyis a tészta alapanyagait egy öblös edénybe öntjük és robotgép segítségével összekeverjük.



Megfőzzük a pudingot a zacskón lévő leírás szerint, de csak 4 dl tejjel, mivel egy jóval sűrűbb krémet szeretnénk elérni.. Amikor elkészült, lefedve hűlni hagyjuk.



A tésztát lisztezett deszkán bő fél centi vastag téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a vaníliás pudinggal, majd feltekerjük, és 9 darabra vágjuk. Vékonyan kiolajozzuk a kerámia edényt, és belerakjuk a csigákat. Meleg helyen kb. 30 percig hagyjuk kelni őket, végül előmelegített sütőben 180 fokon, alsó-felső sütésmódban 35 percig sütjük. 

 Így néz ki kelesztés után:

Ha nagyon pirulna a tetejük, akkor a sütés utolsó 5-7 percére takarjuk le alufóliával a csigákat. A formában hagyjuk kihűlni, így finom puha marad.





A sütő hőfoka: 180 °C

Sütési idő: 35 perc

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
43
1,2
83
4
401