Translate

2016. április 28., csütörtök

Félórás foszlós kifli

Hozzávalók:                                                                               
150 ml                     tejföl (20 %-os zsírtartalmú)
50 ml                       olaj
100 ml                     lp drink tej
450 g                       fehérjeszegény damin kenyérpor
1 zacskó                  szárított élesztő
1 ek.                        cukor, vagy por édesítőszer
1 adag                     kikevert Loprofin tojáspótló por
csipet                     

Elkészítése:
Az lp drink tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Félretesszük, hogy felfusson.
Ha az élesztő felfutott, akkor egy nagyobb műanyagtálba mérjük bele a fehérjeszegény damin kenyérport, öntsük rá az élesztős lp drink tejet, majd az összes többi hozzávalóját a tésztának, és gyúrjuk össze. Ha nagyon ragad, akkor adjunk hozzá még egy kis kenyérport, vagy keményítőt, ha nagyon száraz, akkor egy kis lp drinket, mert jól kezelhető tésztát kell kapnunk.
A tésztát osszuk négy részre, majd nyújtsuk őket körülbelül tányérnagyságú körökké.
Ezután helyezzünk rá mindegyik körre egy másikat, majd pizzavágó segítségével vágjuk fel 8-8 cikkre. A cikkeket a hosszabbik felüktől kezdődően kiflikké felcsavarjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, elkevert tojáspótló porral megkenjük a tetejüket, vagy karamellizált cukorral, és
 
180 °C-os sütőben (alul-felül sütés programon) aranyszínűre sütjük őket.


A sütő hőfoka:     180 °C
Sütési idő:             15-20 perc

Legutóbbi sütőstúdión kicsit "béna" kiflik készültek, érdemes nagyobbakat készíteni!
Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
51
1,1
54
8,6
300
1 darab
26
0,6
27
4,3
150
Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:


2016. április 25., hétfő

Sült hagymakarikák

Hozzávalók:                                                                               
100 g                      fehérjeszegény damin kenyérpor
125 ml                    szénsavas ásványvíz
½  zacskó               szárított élesztő
2 nagy fej               lilahagyma
3 ek.                       fehérborecet
2 ek.                       cukor
olaj a sütéshez


Mártogatós:
4 ek.                       alacsony fehérjetartalmú majonéz
2 ek.                       paprikalekvár, vagy Pirosarany
2 ek.                       lp drink tej

Elkészítése:
A hagymát tisztítsuk meg, és karikázzuk fel fél cm-es vastagságúra, majd szedjük szét a karikákat. A fehérborecetet a cukorral, és egy nagy csipet sóval keverjünk el, és öntsük a hagymára, amit tegyünk félre legalább 1 órára állni, hogy a nedvesség nagy része eltávozhasson belőle.
Készítsünk palacsintatésztát a fehérjeszegény damin kenyérpor, szénsavas ásványvíz és csipet só segítségével, melyet szintén 1-2 órán át hagyjunk állni. Ha nagyon sűrűnek bizonyulnak, még keverhetünk hozzá vizet. Amikor lecsepegtettük a hagymát, töröljük meg papírtörlővel, és a 170 fokra előmelegített olajba süssük meg úgy, hogy előtte a palacsintatésztába megforgattuk a hagymát.
Érdemes odakészíteni egy fedőt is, mert az olaj kicsaphat a lábosból. Egyszerre csak néhány hagymakarikát tegyünk a lábasba, különben összesülnek.

Sütési idő:             6-8 perc
Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
37
1,2
29
0,2
129

Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:

2016. április 21., csütörtök

Márványkuglóf

Hozzávalók:                                                                    
22 cm-es formához.
250 g                                 vaj, vagy margarin
250 g                      cukor, vagy por édesítőszer
1 csomag                vaníliás cukor
2 adag                    kikevert Loprofin tojáspótló por
100 ml                    natúr joghurt
350 ml                    lp drink tej
300 g                      fehérjeszegény damin kenyérpor
1 zacskó                 sütőpor
6 ek.                       lp drink csokoládés ízesítésű
csipet                    
Elkészítése:
A vajat, cukrot, vaníliás cukrot az elkevert tojáspótló porral és joghurttal habosra keverjük. Ezután fokozatosan adjuk hozzá az lp drink tejet, valamint a sütőporral elkevert fehérjeszegény damin kenyérport.
Az elkevert tészta egyharmadát egy külön tálba vegyük ki, és ehhez keverjük az lp drink csokoládés port, ha igényel a tészta még adjunk hozzá egy kis fehérjeszegény tejet is.
Kuglófformánkat olajozzuk ki, és szórjuk meg keményítővel, vagy fehérjeszegény kenyérporral, majd a világos tésztát kanalazzuk bele a formába úgy, hogy néhány barna tészta is keverjünk bele, hogy sülés után váltakozzanak a fehér és barna tésztarészek.
A végén villával vagy késsel kicsit kavarjuk a tésztába, ettől lesz márványos kinézetű.
Előmelegített 180 °C-os sütőben 50 percig sütjük úgy, hogy az első 25 perc után alufóliával fedjük le. Tűpróbával ellenőrizzük megsült-e, majd kiborítjuk a formából, és ha langyosra hűlt akkor szeleteljük.
A sütő hőfoka:     180 °C
Sütési idő:             50 perc

Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
27
0,7
55
2
261

Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:

2016. április 18., hétfő

India dahl édesburgonyával

Az indiai konyhában a dahl egy gyűjtőfogalom, mely elsősorban a szárazhüvelyesekből készített zöldségételt jelent, melyet PKU-s módon az alábbiakban készítünk el.

Hozzávalók:                                                                               
650 g                                  édesburgonya
150 g                      vöröshagyma
200 g                      sárgarépa
4 gerezd                 fokhagyma
4 tk.                       olívaolaj
1 ek.                       currypor
2 cm                                   gyömbér
                           zöldségleveskocka
2 ek.                      sűrített paradicsom
                                   friss koriander
1 ek.                      tejföl
                             
Elkészítése:
A megtisztított édesburgonyát daraboljuk fel, főzzük puhára, melynek egyik legkíméletesebb módja, ha vízforralóban forralunk vizet, majd ezt öntjük az édesburgonyára, és így kezdjük el főzni. Közben a sárgarépát kis kockára vágjuk fel, a hagymát vékony karikákra. Tisztítsuk meg a gyömbért is, és reszeljük le. Forrósítsuk fel az olajat, adjuk hozzá először a hagymát és pirítsuk össze, majd adjuk hozzá a sárgarépát, pirítsuk 2 percig, ekkor következik a fokhagymanyomóban kipréselt fokhagyma, majd a reszelt gyömbér. Ha üvegesre pirultak, hozzátehetjük a curryport, sót, és öntsük fel kb.. 8 dl vízzel. Hozzáadhatjuk a leveskockát, a sűrített paradicsomot. Lefedve forraljuk fel, és főzzük 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ha elfőtte a levét, adjuk hozzá a frissen vágott koriandert is.
Közben az édesburgonya megfőtt, melyet burgonyanyomóval nyomjunk össze, és adjuk hozzá a tejfölt. A megpárolt zöldségeket rétegezzük egy jénai tálba, majd a tetejét borítsuk be a tejföllel elkevert édesburgonyával, és sütőbe téve még grillezzük addig, míg megpirul.
Friss salátával, vagy kenyérrel tálalhatjuk.

A sütő hőfoka:     180 °C
Sütési idő:             15-20 perc
Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
64
1,5
15
2,6
86

Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:




2016. április 14., csütörtök

Lekváros papucs

kb. 20 darab
Hozzávalók:                                                                                
300 g                    fehérjeszegény damin kenyérpor
1 zacskó               szárított élesztő
60 g                      porcukor
1 dl                       lp drink tej
120 g                    vaj, vagy margarin
1 adag                   Loprofin tojáspótló por elkeverve
½  csomag            sütőpor
csipet                    só

Tölteléknek:
300 g                      sűrű baracklekvár a töltelékhez


Elkészítése:
Ha friss élesztőt használunk, akkor az lp drink tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Félretesszük, hogy felfusson. Természetesen szárított élesztőt is használhatunk, akkor nem szükséges felfuttatni.
A lekvár kivételével az összes alapanyagot robotgép segítségével keverjük össze, és kézzel jó alaposan dolgozzuk össze. Majd ezután hűtőszekrényben 15-20 percet hagyjuk állni, de ha egy egész éjszakára benne hagyjuk, akkor sem történik semmi baj!
Ezután 3-4 mm-esre nyújtsuk ki a tésztát, és 4 x 4-es négyzetekre vágjuk fel. Közepére helyezzük a kemény, nem folyós állagú lekvárt, és átellenes sarkait kenjük meg elkevert tojáspótló porral és ragasszuk össze.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 170 fokra előmelegített sütőben 7-10 perc alatt megsütjük.
A sütő hőfoka:     170 °C
Sütési idő:             7-10 perc


Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
33
0,8
72
7
368
1 darab
15
0,4
32,3
3,2
166

Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:

2016. április 11., hétfő

Hosszanfriss kenyér damin kenyérporból

Ha a kenyérmasszába natúr joghurtot és főzőtejszínt is teszünk, közel egy hétig megtartja frissességét a kenyerünk!

Hozzávalók:
500 g                      fehérjeszegény damin kenyérpor
1 zacskó                 szárított élesztő
20 g                        cukor
50 ml                      natúr joghurt
50 ml                      főzőtejszín
400 ml                    Loprofin tej, vagy lp drink tejpor
3 ek.                       olaj
10 g                             
fűszerek ízlés szerint


Elkészítése:
                              
Amikor friss élesztőt használunk, akkor az élesztőt langyos vízzel, és a cukorral felfuttatjuk, vagy ha szárított élesztőt, akkor gyorsabb módszer, ha mindent egy nagyobb edényben összekeverünk.
A fehérjeszegény damin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, a sót, joghurtot, tejszínt, a Loprofin tejet, valamint a tetszőleges fűszereket is egyenletesen ráhintjük.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Kiolajozott, és keményítővel kiszórt formába öntjük, fél órán át meleg helyen kelesztjük.
Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt tetejét olajjal megkenjük.


A sütő hőfoka:     180 °C
Sütési idő:             25-30 perc

Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
27
0,7
55
2
261


Ha csak 3 dl folyadékkal készítjük, kézzel gyúrható kenyeret is készíthetünk:
Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:

2016. április 9., szombat

Ragacsos datolyapuding

Tradicionális angol édesség, mely leginkább pitére hasonlít, és nem is pudingra :-).

Hozzávalók:                                                                               
200 g                   margarin, vagy vaj
200 g                  datolya (magozva)
500 ml                víz
2 tk.                    szódabikarbóna
200 g                  cukor
2 adag                kikevert Loprofin tojáspótló por
300 g                  fehérjeszegény damin kenyérpor
2 tk.                    sütőpor
1 cm-es               gyömbér
csipet                  só

Elkészítése:
A datolyát kimagozzuk, és a vízben feltesszük főzni. Mikor felforrt, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a szódabikarbónát, mely pezsegni fog, ettől ne ijedjünk meg, majd botmixer segítségével pürésítsük le.

A vízzel elkevert tojáspótló porhoz adjuk a cukrot és a zsiradékot, melyet szintén robotgép segítségével keverjük el. Majd ehhez adjuk a datolyapürét, és a sütőporral elkevert fehérjeszegény damin lisztet.

Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Akár melegen vanília sodóval fogyaszthatjuk, piteként önmagában, vagy gyümölcsökkel.
Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:

A sütő hőfoka:     180 °C
Sütési idő:             20-25 perc
Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
26
0,7
63
34
538






2016. január 8., péntek

Banán kenyér II.


Hozzávalók:                               
Tészta:
2 db közepes méretű banán
150 g barnacukor
2 zacskó vaníliás cukor
1 kk. vanília aroma
100 g vaj
2 adag Loprofin tojáspótló por
50 ml tejföl
100 ml Loprofin tej vagy lp drink

250 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor       
½ zacskó sütőpor
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. őrölt fahéj

Díszítésként:
1 db citrom kifacsart leve
50 g porcukor       

Elkészítése:
Egy edényben kikeverjük a Loprofin tojáspótló port, hozzáadjuk a barnacukrot, vaníliás cukrot, vanília aromát, tejfölt, diétás tejet, és a péppé zúzott banánt
A fehérjeszegény kenyérporhoz keverjük a sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, sót. Majd nedves alkotórészekhez folyamatosan adagoljuk a kenyérport.  Kenyérformában aránylag alacsony hőfokon puhára sütjük. Sülés után hagyjuk kihűlni, és süteménydíszítő sablont ráhelyezve leszórjuk porcukorral. Adhatunk hozzá vaníliasodót is, de önmagában egy pohár diétás kakaóval, vagy teával is finom tízórai vagy uzsonna is lehet.

A sütő hőfoka: 175 ºC
Sütési idő: kb. 60 perc

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
49
0,9
49
7
275