Translate

2016. október 24., hétfő

Mézes chillis zöldségek

Hozzávalók:                                                                               
200 g                      sárgarépa
200 g                      burgonya
200 g                      karfiol
2 ek.                       méz
100 g                          chilis szósz

bors
sütőzacskó


Elkészítése:
Tetszőleges zöldségeket választunk, melyeket megtisztítunk, és ujjnyi darabokra vágunk fel.
Beledobáljuk egy nagyobb méretű sütőzacskóba, melybe beleöntjük a chilis szószt, mézet és fűszereket. Miután a sütőzacskó száját befogtuk, összerázzuk a benne lévőket. A sütőzacskóhoz mindig adnak zárófóliát is mellyel lezárhatjuk a zacskó száját.
Elhelyezzük a sütőlemezen úgy hogy a zöldségek vízszintesen helyezkedjenek el, és lehetőleg ne egy kupacban egymáson. Hústű segítségével néhány lukat fúrunk a tetején, hogy a felesleges gőz eltávozhasson, különben szét”robbanhat” sülés közben.
Sütés után friss salátával vagy zöldségfasírttal, krokettel tálalhatjuk.

A sütő hőfoka:     180 °C
Sütési idő:             15-20 perc
A már megsült chillis zöldségek a kép középső részén láthatók.
Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
64
1,8
12
1,5
70

Ha nincs kedvünk hosszasan zöldségeket pucolni, akkor a mirelittek közül is igen nagy választékot találhatunk.


A frissnass termékek kis kiszerelésben akár munkahelyre vagy iskolába is praktikusan elvihetők.
Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:
https://www.facebook.com/234447686617231/photos/?tab=album&album_id=1047211375340854

2016. október 22., szombat

Tortellini, ravioli készítése


Hozzávalók:                                                                               

400 g                      fehérjeszegény damin kenyérpor
1 zacskó                 szárított élesztő (vagy 20 g friss élesztő)            

1/2  kk.                   cukor                                                                

200 ml                    főtt burgonya főzőleve, vagy lp drink vagy Loprofin tej

100 g                      nyers meghámozott burgonya                                       

1 kk.                       só                                                                           

1 kk.                       koriander                                                          

1/2 kk.                    őrölt kömény                                                               

2 ek.                       vaj, vagy margarin



Töltelék:

500 g                      bármilyen zöldség, akár vegyesen is (sárgarépa, káposzta, gomba, hagyma, póréhagyma)

1 adag                    Loprofin tojáspótló por

só                                                                         

bors                                                                                 


Elkészítése:

A kockákra vágott burgonyát kevés vízzel puhára főzzük. A főzővizet egy edénybe áttöltjük, a krumplit villával megtörjük.

A fehérjeszegény damin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, s a sót a többi fűszerrel a tál szélén egyenletesen ráhintjük. A burgonyát, az élesztőt, cukrot a közepére adagoljuk. A burgonya főzővizét 200 ml-re feltöltjük és a vajjal együtt az öblös edénybe, töltjük. Az egész masszát keverőgép segítségével összedolgozzuk és fél órán át, kelesztjük. Közben a zöldségfélét megtisztítjuk, olajon megpirítjuk, ízesítjük sóval és borssal. Hozzáadunk elkevert Loprofin tojáspótló port, fűszereket. Kivesszük a tésztát a tálból és gyúródeszkán ismét, jól átdolgozzuk, kinyújtjuk.

Tetszés szerinti formákat alakítunk ki belőle, akár négyzeteket vágunk derelyeszaggatóval, és ebből tortellini formát készítünk, vagy kisméretű pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki, és a tölteléket beletöltjük. Félbe hajtjuk a táskákat, a széleit villával lenyomkodjuk. Forró lobogó vegetás vízben megfőzzük, vagy sütőben megsütjük, de ekkor érdemes olajspray-vel megszórni.. Mártásokkal, öntetekkel tálaljuk, adhatunk hozzá párolt zöldségeket is.


Főzési idő:             15 perc, ha sütjük akkor:

A sütő hőfoka:     180 °C

Sütési idő:             25 perc

Tápanyagtartalom:

mennyiség
  phe (mg)
  fehérje (g)
 szénhidrát (g)
zsír (g)
energia kcal
100 g
25
0,6
62
3
 270
1 darab
5
0,1
13
0,6
54

Amikor közösen elkészítettük:Sütőstúdió 2016. április 2.

2016. október 21., péntek

Lagzis barack

Hozzávalók 15-20 darabhoz:
Hozzávalók:                                                          
150 g                      porcukor
2 csomag                vaníliás cukor
100 g                           puha vaj, vagy margarin
1 adag                    kikevert Loprofin tojáspótló por
100 ml                    lp drink tej
400 g                      fehérjeszegény damin kenyérpor
½  zacskó               sütőpor
A töltelékhez:
100 g                           puha vaj, vagy margarin
30 g                        porcukor
30 g                        lp drink csokoládés ízesítésű
150-200 ml            lp drink tej
3 ek.                       rum,vagy rumaroma (életkortól függően)



A díszítéshez:
1 dl                        málnaszörp
1 dl                        kiviszörp
1 dl                        narancsszörp
200 g                          kristálycukor


Elkészítése:
A tésztához habosra keverjük a porcukrot, vaníliás cukrot a vajjal, elkevert tojáspótló porral. Majd fokozatosan adagoljuk hozzá az lp drinket és a fehérjeszegény damin kenyérport.  Diónyi golyókat formázunk a masszából, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy kicsit lapítsuk le őket, félgömb alakra.
Előmelegített sütőben süssük meg. A kihűlt tésztagolyók alját kiskanál vagy karalábévájó segítségével kaparjuk ki, kis üreget képezve. A tésztatörmeléket egy tálban gyűjtsük össze, majd a töltelékhez valókat adjuk hozzá, és keverjük el. Olyan állagot érjünk el, hogy nyomózsák segítségével be tudjuk tölteni az üregekbe. Majd párban ragasszuk őket össze, és gyors mozdulatokkal mártsuk bele a szörpbe, ezután forgassuk meg kristálycukorba.

A sütő hőfoka:     170 °C
Sütési idő:             16-18 perc

Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
17,5
0,4
56
17
413
1 darab
10
0,23
32
9,8
235


Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük: https://www.facebook.com/234447686617231/photos/?tab=album&album_id=1047211375340854

2016. október 20., csütörtök

Halloween, Mikulás édességek 2016.

Az ünnepi időszakban előfordul, hogy pár falat cukorkát vagy csokoládét megkívánunk, és elfogyasztunk. Természetesen nem azt jelenti, marokszámra, és minden nap célszerű fogyasztani belőle, csupán a diétázóknak is teremtsünk lehetőséget arra, ők választhassanak mértékkel ebből is. 

A listát folyamatosan bővítem annak függvényében a különböző üzletekben épp mit sikerült találnom! Ha van kedvetek csatlakozni a termékek felkutatásában, szívesen veszem a fotókat, információkat!!!

Mini mikulás figura, a 125 grammos kiszerelésben 25 darab kicsi Mikulás szunnyad:
1 db 5 grammos Mikulás fehérjetartalma: 0,34 g
1 db 5 grammos Mikulás fenilalanin tartalma: 17,5 mg
Megvásárolható pl. az Aldiban.

 Mini csokinyalóka, a 150 grammos kiszerelésben 10 darab kicsi nyalóka található a zacskóban:
1 db nyalóka fehérjetartalma:
1 db nyalóka fenilalanin tartalma: 1 g.
Megvásárolható pl. az Aldiban. 50 mg.

Halloween figura, a 125 grammos kiszerelésben 25 darab kicsi Halloween szunnyad:
1 db 5 grammos figura fehérjetartalma:0,34 g
1 db 5 grammos figura fenilalanin tartalma: 17,5 mg.
Megvásárolható pl. az Aldiban.

Csokoládé golyó, a 100 grammos kiszerelésben 25 darab kicsi golyó található:
1 db 6,3 g-os golyócska fehérjetartalma: 0,3 g
1 db 6,3 g-os golyócska fenilalanin tartalma: 15 mg.
Megvásárolható pl. az Aldiban.

Pez cukorka ünnepi kiadásban, 184 grammos.
100 g cukorka fehérjetartalma: 0.
1 db cukorka fenilalanin tartalma: 0.
Megvásárolható pl. az Aldiban.


Maoam cukorka és rágó, óriás zacskóban 675 grammos
100 gramm cukorka, rágó fehérjetartalma 1 gramm.
1 adag cukorka, rágó, ami 25 grammos fehérjetartalma: 0,25 g (a csomagoláson rosszul tüntették fel).
1 adag cukorka, rágó ami 25 grammos fenilalanin tartalma: 12,5 mg.
Megvásárolható pl. az Aldiban.
Mértékletes édességfogyasztást kívánok!
KissEra

2016. október 19., szerda

Szerbiai sütőstúdió 2016. 4. Márványkuglóf, Mézeskalács



MERMERNI KUGLOF


Magyarul a recept itt található: 
Prevodom: Valeria Hercenberger

 Sastojci:                                                                           

 250 g                      putera ili margarina

250 g                      šećera ili zaslađivača u prahu

1 pakovanje            vanilin šećera

2 mere                    Loprofin zamene za jaja izmešano

100 ml                    jogurta

350 ml                    lp drink mleka ili Loprofin mleka ili pirinčano mleko, bademovo mleko

300 g                      niskoproteinskog Loprofin brašna za hleb

1 kesica                  praška za pecivo

6 vk.                       čokoladnog lp drinka ili niskoproteinski kakao

malčice                  soli



Priprema:

Penasto umutimo puter, šećer, vanilin šećer, izmešanu zamenu za jaja i jogurt. Potom poste-peno dodajemo lp drink mleko, kao i sa praškom za pecivo pomešano niskoproteinsko Lo-profin brašno za hleb.

Jednu trećinu testa odvojimo u drugu posudu i njemu dodamo čokoladni lp drink, a ako treba testu dodamo i još malo niskoproteinskog mleka.

Kalup za kuglof premažemo uljem, pospemo skrobom ili niskoproteinskim brašnom, a potom kašikom stavljamo prvo svetlo testo u kalup dodajući malo tamnog testa.

Na kraju sa viljuškom ili sa nožem izmešajmo malo testo od čega će dobiti mermerni izgled.

U prethodno ugrejanoj rerni pečemo 50 minuta na 180 °C, a posle 25 minuta pečenja pre-krijemo alu-folijom. Sa iglom proveravamo da li je pečeno, potom ga izvrnemo iz kalupa i sečemo na kriške tek kada bude mlako.

Temperatura rerne:        180 °C Vreme pečenja:                50 minuta




Sadržaj hranljivih sastojaka:


  količina
phe (mg)
proteini (g)
ugljeni hidrati (g)
masti (g)
kJ (kcal)
100 g
27
0,7
55
2
261


MEDENJACI

Magyarul a recept itt található: 
Színes csillagok 
Mézeskalács mézi 
Prevodom: Valeria Hercenberger
Sastojci:                                                                           

400 g                      niskoproteinskog Loprofin brašna za hleb

150 g                      meda                               
75 g                        šećera                               
50 g                        margarina             

65 ml                      kuvane kafe ili karamelizovanog šećera                       
2 kk.                       praška za pecivo                           
2 mere                    Loprofin zamene za jaja               

malčice soli                               
aroma od badema
mešavina začina za medenjake                   
cimet, mleveni klinčići

 



Priprema:

Prokuvamo med sa šećerom, margarinom i začinima. Potom ga dolijemo na niskoproteinsko Loprofin brašno, dodamo i prethodno izmućenu zamenu za jaja, kafu ili karamelizovani šećer, prašak za pecivo. Sve dobro umesimo. Ako se testo lomi, dodamo još malo masnoće. Testo razvijemo na pola centimetara debljine i iskidamo božićnim modlama. Posle pečenja ih sklonimo da se ohlade.

U međuvremenu Formix ili bilo koji niskoproteinski fondan razvijemo na radnom delu koji pospemo šećerom u prahu i iskidamo istim božićnim modlama. Ako se testo ohladilo, premažemo ga sa vodom i na njega stavimo odgovarajuću božićnu figuru od fondana i ostavimo da se slepe. Možemo ih ukrašavati dr. Oetker glazurama, šarenim mrvicama i sl.


Temperatura rerne:        175 °C

Vreme pečenja:                15-20 minuta



Sadržaj hranljivih sastojaka:


  količina
phe (mg)
proteini (g)
ugljeni hidrati (g)
masti (g)
kJ (kcal)
100 g
16
0,3
79
6,8
422