Translate

2013. március 19., kedd

HAGYMÁS BAGETT, bagettsütővel




Hozzávalók:                                                                               
500 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor                        
1 zacskó szárított   élesztő
1 kk.                       cukor  
4 ek.                       vaj, vagy margarin                            
100 g                      főtt burgonya                                                           
50 g                        apró darabokra vágott megpirított vöröshagyma
2 gerezd                 fokhagyma
200 ml                    Loprofin tej vagy lp drink
2 kk.                              
csipet                     bors                                       

Elkészítése:
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk, a megfőzött és összetört burgonyát, az apró darabokra vágott és megpirított vöröshagymát, a sót, valamint a többi fűszert is egyenletesen ráhintjük. Hozzáadjuk a vajat és a felfuttatott élesztőt, valamint fokozatosan öntjük a folyadékot is. Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Gyúródeszkán átdolgozzuk, és 3 cipőt formázunk belőle, majd fél órára félretesszük keleszteni. Majd ezután átgyúrjuk, és a kívánt formára alakítjuk pl. francia kenyér azaz baguette/ bagett alakúra formázzuk. Ebből a mennyiségből 3 bagett készül.





Ha lehetőségünk van rá érdemes bagettsütő formát használni, mely lukacsos aljú, így a levegő szabadon áramolhat, és így sokkal jobb minőséget érhetünk el. Mivel tapadásmentes a bevonata könnyen eltávolítható a formából. Beszerezhető nagyobb vasedény üzletekben, vagy pl. http://kookta.hu/webshop/product.php?id_product=243, vagy http://gasztroshop.hu/index.php?productID=732,
 Sütés előtt legalább fél órán át meleg helyen kelesztjük úgy, hogy a formát a bagettekkel együtt zacskóba húzzuk, és úgy kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük, és a sütő aljába akár virágpermetezővel tiszta vizet termetezünk.
A sütő hőfoka:       200 °C
Sütési idő:              30-35 perc
Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje  (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
 100 g
19
0,5
52,5
5
233

2013. március 18., hétfő

Újult lendülettel folytatom



Az ember hajlamos a mindennapos teendők között elveszni, az idejét szétforgácsolni.
A dolgos hetek alapvetően a napi berendelések körül forognak a Klinikán, egy átlagos napon 4-8 gyerek jön hozzánk a családjával, a szerdai napokat felnőtt rendelések teszik ki, majd utána futás vissza a Gyerekklinikára, és legalább hetente 2-3 új gyerekkel/családdal ismerkedem meg, akikkel lássuk be az első találkozások szinte egy teljes napot igénybe vesznek. Így az e-mailekre, levelekre már csak későn este jut idő, azok közül is a legégetőbbekre, és a legtöbb szombat valamilyen rendezvénnyel telik, mely lehet egyesületi rendezvény, sütőstúdió, tábor, vagy épp konferencia, vagy oktatás.
Január óta a nyári táborral foglalatoskodunk, a tavaszi sütőstúdiókra készülünk, de ezzel párhuzamosan kutatjuk az új diétás és normál élelmiszereket, melyeket a diétába beilleszthetünk, és mindeközben rádöbbentem, mostanában a blogbejegyzések elmaradtak. Pedig annyi örömet jelentett nekem is, ahogy láttam a reakciókat, -a kedves beszámolókat arról, hogy sikerültek a receptek, melyeket a blog alapján készített valaki-, az olvasók lelkesedését. A legutóbbi bejegyzés a karácsonyi sütőstúdiók előtt született, majd jöttek az ünnepek, a januárban kivett tavalyi szabadság, és ismét elindult a szokásos mókuskerék. No, most ezen szeretnék változtatni, és egyelőre célként kitűzni, a kétnaponkénti friss anyagok felhelyezését, a szokásos esti 18 órás időpontban, persze lehet, eleinte sűrűbbek lesznek a bejegyzések a nagy lelkesedés miatt :-).
Recepteket is szeretnék feltenni, de nagyobb hangsúly fordítok az újdonságok megjelenítésére, új termékek kipróbálására, valamint a diétával kapcsolatos fontos információk, praktikák megosztására. Ezt az újak kedvéért is szeretném tenni, valamint amiatt, mert a blog statisztikája szerint, nekem bevallom, döbbenetes módon a világ szinte minden pontjáról rendszeresen olvassák a bejegyzéseim.



Ha csak az elmúlt egy hónapot nézzük, amikor semmilyen új anyagot nem tettem fel, akkor is a 10 leggyakrabban megtekintett ország a következő:

Magyarország
1362
Egyesült Királyság
92
Oroszországi Föderáció
61
Egyesült Államok
40
Szaúd-Arábia
26
Szlovákia
18
Németország
15
Szerbia
15
Románia
12
Ukrajna
9

A blog elindítása óta a top 10 a következő:
Bejegyzés
Oldalmegjelenítés
Magyarország
36526
Egyesült Államok
1254
Egyesült Királyság
586
Románia
567
Oroszországi Föderáció
440
Szlovákia
403
Szerbia
318
Hollandia
294
Németország
265
Franciaország
223

Tehát blogra fel, jöhetnek ismét az óhajok, sóhajok, ha nem kérdeztek J, arról írok, amit én tartok fontosnak!! Szép estét Mindenkinek!
KissEra

2013. március 17., vasárnap

Csemegézzünk a karácsonyi sütőstúdiók receptjeiből:



BÉKEBELI FŐTT KIFLI

4 kifli elkészítéséhez






Hozzávalók:                                                                               

200 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor 

½                            zacskó szárított élesztő

2 kk.                       cukor  

2 kk.                       só       

100 ml                    Loprofin tej vagy lp drink

20 ml                      olaj     



Elkészítése:

Készíthetjük robotgéppel a hagyomány módon összedolgozva, vagy kenyérsütőgéppel a dagasztást. Először a kenyérsütőgépbe a folyadékot tesszük, majd az élesztőt adjuk hozzá, valamint a cukrot. Eztán a fehérjeszegény Loprofin kenyérport, majd a tetejére pedig a sót. 20 perc alatt a géppel jól megdagasztatjuk, és egy kelesztőtálba átrakjuk. Kb. 30-40 perc alatt a duplájára kelesztjük a tésztát. Ha megkelt, kivesszük a tésztát a kelesztőtálból, 4 darabra osztjuk, és kis gombóccá gyúrjuk őket. Mindegyik gombócból vagy egy kört nyújtunk, és feltekerjük kiflivé, vagy a megszokott módon a „rongyos kifli” receptjénél tanult módon kiflit görgetünk belőle. Egy lisztezett tálcára rakjuk a kifliket, és hagyjuk kb. 40 percig kelni.

Egy legalább 3 literes lábasban vizet forralunk és egy kiskanál cukrot szórunk a vízbe. Szebb lesz így a kiflink színe. A kifliket egyenként a gyöngyöző vízbe rakjuk, és a szedőlapáttal a víz alá nyomjuk. Lassan 5-ig számolunk és a szedőlapáttal nagyon óvatosan kiemeljük a vízből a kiflit, amely láthatóan megdagadt, és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Sütés közben már csak kismértékben növekszik a kiflink. A tetejét tetszés szerint lehet sóval vagy fűszerekkel ízesíteni.
A kifliket előmelegített légkeveréses sütőbe tesszük, és 200 C fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A sütő hőfoka:       200 °C

Sütési idő:              20-25 perc

Jelencsics Gabi által készített békebeli kiflik, csodaszépek:




Tápanyagtartalom:

 

mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
 1 darab (100 g)
10
0,4
50
6

267

2012. december 10., hétfő

Keksz variációk (139)






Hozzávalók:                                                                                
300 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
80 g                        porcukor
180 g                      vaj (hideg)
1 csomag                vaníliás cukor
1 db.                       Loprofin tojáspótló por (10 g por + 40 ml víz)
1-2 ek.                   Loprofin tej, vagy lp drink
1 tk.                        sütőpor
csipet                             

Variációk:
·        + 3 ek. lp drink csokoládés ízesítésű kakaópor= kakaós keksz
·        + 2 ek. frissen facsart citromlé= citromos keksz
·        + dió, mandula, rum aroma
·        + 2 ek. ledarált kókuszreszelék= kókuszos keksz
·        +2 tk. mézeskalács fűszerkeverék


Elkészítése:
Az alapanyagokat összedolgozzuk, és fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Különböző formákkal szaggathatjuk ki. Nézzünk néhány variációt a megszokott szaggatóformák mellett!



Sütipecsét felirattal:



Karácsonyi süteménypecsét, 3 féle betéttel:            
http://gasztroshop.hu/index.php?productID=1146                       

 Kiszúrókocka:
 Betűnyomdás sütipecsét:

A megsült kekszeket hetekig tárolhatjuk fém süteményes dobozban.

Sütőstúdióban az alkotók Bogi és Réka, nagyon ügyesek voltak!
Egyéb keksz receptek:
Háztartási keksz
Rágcsálnivalók

A sütő hőfoka:        180 °C
     Sütési idő:               5-8 perc

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
25
0,4
46
15
300
1 darab
2,8
0,04
5
1,67
33,4

2012. november 24., szombat

A 2012-es őszi-téli sütőstúdiók receptjei a következők, hamarosan az elkészítési módjuk, és a fotók is felkerülnek!



·        hagymás bagett, bagettsütő formában
·        langallo, vagy kenyérlángos, vagy focaccia
·        gesztenyés csiga
·        zöldséges-„sajtos” csiga
·        fűszeres gombával töltött empanada
·        békebeli főtt kifli
·        karácsonyi mézes bonbon
·        bíberle
·        karácsonyi keksz
·        óriás palacsinta, azaz crepes
·        sült „sajtos” tészta
·        rakott krumpli feltúrbózva
·        ecetes-sós chips (burgonya, zeller)
·        póréhagymás krumplileves
·        derelye

Várunk Benneteket a stúdiókban!!



Lesznek segítőink is:

 





2012. szeptember 28., péntek

Volna kedved részese lenni egy lelkes Csapatnak??



Szeretnék lelkes, aktív, karitatív csapatot létrehozni, olyan diétázó fiatalok, szülők, esetleg dietetikus hallgatók bevonásával (TDK munkának, diplomamunkának is lehet témája), akinek volna kedve új dolgok létrehozásában részt venni. Az eredményt elsősorban a diétázók és családjaik élvezhetik! Miben tudsz segíteni?? Adatbevitelben, scannelésben, adatgyűjtésben, táblázatok készítésében, információk gyűjtésében, fotózásban, főzésben-sütésben, angol, német, spanyol, szlovák, lengyel fordításban, stb.
Várom jelentkezésetek e-mailben, fb-s üzenetben!



Köszönöm: KissEra