Szintén
egy alaprecept, melyből pogácsát, pacsnit, zsemlekenyeret, baguettet, cipót,
vagy bármilyen péksüteményt készíthetünk. Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók:
500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
2 ek. cukor
1 adag Loprofin tojáspótló por elkeverve
100 g főtt
burgonya
1 dl tejföl
(piros tetejű, minél magasabb egy termék zsiradék tartalma, annál alacsonyabb a
fehérjetartalma)
1 ek. só
200 ml langyos
víz, vagy Loprofin tej, vagy lp drink
Megkenéshez:
100 ml Loprofin tej, vagy lp drink
100 g vaj,
vagy margarin
4 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport
öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk, a megfőzött és összetört burgonyát, elkevert
tojáspótló port, tejfölt, a sót, valamint a többi fűszert is (tehetünk hozzá
vegetát, borsot, bazsalikomot, ki mit szeret) egyenletesen ráhintjük.
Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, valamint fokozatosan öntjük a folyadékot
is.
Az egész
masszát robotgép segítségével összekeverjük, legalább fél órára kelesztő tálba
tesszük. Majd gyúródeszkán átdolgozzuk, és kilenc részre osztjuk. Kivajazott és
keményítővel vagy kenyérporral kilisztezett tepsibe tesszük úgy, hogy a bucik
között maradjon hely. Fél órán át újra meleg helyen kelesztjük. Előmelegített
sütőben megsütjük, de előtte lekenjük a zúzott fokhagyma, vaj, és
fehérjeszegény tej keverékével. 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal
megkenjük.
A sütő hőfoka: 220
°C
Sütési idő: 35-40
perc
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
100 g
|
59
|
1,4
|
64
|
3,2
|
290
|