Translate

2011. november 28., hétfő

Remoskában sült kenyér

Az alapötletet Farsang Klárika receptje alapján dolgoztam át, Barna Ildi resmuska iránt lelkesedésétől vezérelve:-).

Mi is az a remoska?
Remoska a légkeveréses sütők, grillezős mikrohullámuk elődje, mely elektromos áram által süti meg a rakott ételeket, pl. rakott krumpli, vagy akár egy kis fantáziával a PKU-s kenyeret. Amikor a 80-as években még nem léteztek kenyérsütő gépek, egy lelkes PKU-s anyuka Farsang Klárika kipróbálta, hátha megsül benne a kenyér, és csodák csodája finom, ropogós kérgű kenyércsoda született a kísérletből. Ötlete alapján a legtöbb PKU-s család vásárolt ilyen készüléket, és van, aki a mai napig ebben készíti el, a jól megszokott recept alapján. Mint minden régi dolog feledésbe merült mígnem Barna Ildi fejéből kipattant, szívesen használna egy ilyen készüléket, és a PKU-sok között ismét reneszánszát éli a jól bevált ötlet.
És miért pont ilyen szerkezetben készítsük a kenyeret?? A válasz nagyon egyszerű! Mert vastag héja lesz a kenyérnek, melyet hiányolni szoktunk a kenyérsütő gépben, valamint az áramfelhasználása töredéke a kenyérsütőgépénél!



Hozzávalók:                   
500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
5,5 dl lp drink tej, vagy Loprofin tej
3 ek. olaj
2 tk. só   
               

Elkészítése:
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, a sót, az lp drink tejet (vagy Loprofin tejet), és az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük.
A remoskát alaposan kikenjük olajjal, és beleöntjük a masszát, a remoska tetejére a belső oldalra, ahol a tésztával érintkezni fog, alufóliát teszünk, hogy ne tapadjon oda.

A sütőstúdiókra kölcsön kaptam Farsang Krisztiántól a saját remoskáját, melyben közel 30 éven keresztül sütötték a kenyeret a szülei, és még mindig tökéletesen működik!!! Köszönöm szépen!

Sütési idő: 50 perc




Receptajánló:
Zsemlekenyér
Medvehagymás pogácsa

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
1 szelet
14
0,3
26
5,6
157 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése