Translate

2015. július 5., vasárnap

Brokkoligolyó



Hozzávalók:                                                                               

200 g                      brokkoli, friss, vagy fagyasztott mindkettő tökéletes

1 fej                        vöröshagyma

1 közepes               sárgarépa

2 gerezd                 fokhagyma, vagy 4-5 levél medvehagyma

200 g                      főtt Loprofin rizs

2 adag                    Loprofin tojáspótló por elkeverve (1 adag: 10 g por + 40 ml víz)

100 g                      fehérjeszegény zsemlemorzsa (pl. Fe-mini, Balviten, Bezgluten)


bors

Sütéshez:

1 liter                     olaj




Elkészítése:

Megtisztítjuk a vöröshagymát és apró kockákra vágjuk. A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük, a fás részeket kivágjuk, és megfőzzük a tisztított és felkockázott sárgarépával együtt, ha mirelitte a brokkoli, akkor felengedjük. A Loprofin rizst megfőzzük, lecsepegtetjük.

A zöldségeket villával, vagy késes robotgéppel összetörjük, majd hozzáadjuk a fűszereket, elkevert tojáspótló port, és a Loprofin rizst. Összekeverjük, és golyókat formázunk belőle. Megforgatjuk fehérjeszegény zsemlemorzsában, és forró olajban pár perc alatt megsütjük.

TIPP

1.    Készítsünk hozzá friss salátát paradicsomból, paprikából, jégsalátából, melyet öntsünk le olíva olajjal és fűszerezzünk.

2.     Mártogassuk tzatziki mártással!

3.     Vagy készítsünk hozzá amerikai káposztasalátát, azaz Cole Slaw-t.

4.    Ha rántott „húst” is szeretnénk készteni, panírozzunk be (fehérjeszegény kenyérpor + tojáspótló por elkeverve vízzel + fehérjeszegény zsemlemorzsa) Loprofin virslit vagy kolbászt, illetve Loprofin húspogácsát. Kiegészítheti és változatosabbá teheti a főétkezéseket.

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
79
2
39
0,8
192

2015. július 1., szerda

Karfiol POP CORN







A 2015. április-májusi sütőstúdión is elkészítettük az alábbi sós rágcsálnivalót, mely jól jöhet a normál pop corn vagy chipsek helyett.
Hozzávalók:                                                                               

1 fej karfiol

olajspray
     só
tetszőleges fűszerek




Elkészítése:

A karfiolt tisztítsuk meg, mossuk meg, és szedjük apró pici rózsákra. Töröljük meg, ne legyen vizes. Majd finoman fűszerezzük meg sóval, és tetszőleges fűszerekkel. A „finoman” alatt azt értem, hogy egy-egy karfiolrózsára ne szórjunk pl. sok sót, hanem egyenletesen mindenhova kerüljön.

Majd egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a karfiolt úgy, hogy egy rétegben feküdjenek a tepsiben, ne egymás hegyén hátán. Majd ha van otthon olajspay akkor azzal spricceljük meg, vagy ha nincs, akkor locsoljuk meg kevés olajjal úgy, hogy mindenhova kerüljön.

Előmelegített sütőben 200 fokon süssük arany színűre.

Kisebb gyerekeknek a moziban is kapható pop cornos dobozba is tehetjük, vagy ha szeretnénk magunkkal is vihetjük rendezvényekre.

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
76
2,5
2,5
1,7
37




Úgy tűnik KicsiKincsnek ízlik!Köszönöm a fotót Szilvi!







2015. június 18., csütörtök

2015 tavaszi sütőstúdiók, Budapest



2015 tavaszán két alkalommal (április 18-án és május 16-án) nyílt lehetőség fehérjeszegény alapanyagokból sütő-főző stúdiót szervezni Budapesten, elsősorban PKU-s és egyéb fehérjeszegény anyagcsere diétát tartóknak és családtagjaiknak.
Hagyományainkhoz híven 1994 óta minden évben 3-4 teljesen új receptúrával állunk elő, melyben az alapvető kenyerek, péksütemények mellett édes és sós rágcsálnivalók, főtt ételek elkészítését is elsajátíthatják a résztvevők.

Minkét alkalommal 70 feletti volt a résztvevők száma, a budapestiek, és a környező települések mellett érkeztek Szombathelyről, Mezőtúrról, Ózdról, Sopronból, Besnyőről, Dombóvárról, Debrecenből, Mosonmagyaróvárról, Győrből, Szentkirályszabadjáról, valamint Bécsből is, és nagy örömmel tölt el, 2-3 „új” családdal mindig bővül a csapatunk.

Programunk első fél órájában megismerkedhetünk a diétában alkalmazható újdonságokkal, speciális diétás alapanyagokkal, valamint a normál élelmiszerek közül azokkal, melyek a mindennapi étrendbe beilleszthető. Majd ezek után közösen elkészítettük a 13 receptet, melyek leírását alább megtalálhatjátok. Meglepetésemre, aki nem szereti a brokkolit, még az is jó étvággyal majszolta a brokkoli golyót, a majonézes káposztasalátával. A thai ételeknek kevesen tudnak ellentmondani, így a thai tészta ismét a kedvencek közé kerülhetett fel, nem említve a kenyeret, és a kerámiaformában sült kiflit. Sokak fantáziáját megmozgatta a cukkinisajt és a karfiol pop corn, mely elkészülte után egy szempillantás alatt eltűnt. A vaníliás kelt csiga esetében is megérte a ráfordított idő, mert utána egy kellemesen omló finom csemegével bővült a receptárunk. A banános palacsinta, és a párizsi krém az édesszájúak kedvére tett, míg a sajtos kekszet egészen kicsi babáknak is adhatjuk rágcsálnivalóként.
A receptek minőségét garantálta a Loprofin termékcsalád, mely alapanyagaiból készítettük el a finomságokat, köszönjük a Numil Kft., valamint a Bókay Gyermekklinikáért Alapítvány támogatását.
A program nem jöhetett volna létre szorgos segítők nélkül, köszönöm szépen a dietetikus hallgatók lelkes támogatását, különös tekintettel Farkas Cilinek, és Szilfai Nikinek, valamint dietetikus kollégáimnak Simon Erikának, a Numil Kft. részről Kovács Ildikónak, és Havasi Anikónak.
Hamarosan újra találkozunk az őszi sütő-főző stúdióinkon, várunk szeretettel!

Kiss Erika
vezető dietetikus, táplálkozástudományi szakértő