Translate

2012. február 12., vasárnap

Még mindig fánk :-), kicsit másként

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!


Netto munka a fánkkal 20 perc !!!! míg kimérjük az alapanyagokat, és megsütjük, a munka többi részét a kenyérsütőgép elvégzi helyettünk.






Hozzávalók: 30 darab készül belőle                                                                             
600 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor                           
1 zacskó szárított élesztő
2 adag tojáspótló por
80 g vaj
250 ml Loprofin tej, vagy lp drink tejpor
mokkáskanál só
4 ek. cukor           
2 zacskó vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
0,5 dl rum

olaj a sütéshez
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő

Elkészítése:
Az utóbbi időben előszeretettel alkalmazom a kenyérsütőgépet, de nem kenyérsütésre, hanem dagasztásra, kelesztésre. 
Az élesztőt beleöntöm egy pohárba, egy teáskanál cukrot öntök rá, és 1 dl fehérjeszegény tejet. A tűzhely közelébe teszem, hogy felfusson kb. 20 perc alatt.
Közben a kenyérsütőgépbe a folyékony alapanyagokat kezdem beleönteni, a maradék tejet, elkevert tojáspótló por, rumot, majd a száraz összetevőket, citrushéjakat, cukrot, sót, kenyérport. Beindítom a kelesztő/dagasztó programot, az én Hauser gépemnél ez a 7-es program, melynek az össz ideje 1,5 óra.
A vajat közben felolvasztom, majd majd kicsit hagyom hűlni, és hozzáöntöm a masszához. Ha felfutott az élesztő azt is hozzá adom. Majd hagyom a gépen keleszteni egészen a program végéig. 
Közben a gyúródeszkát megszórom fehérjeszegény liszttel, és kikészítek, egy fánkszaggatót, vagy kb. 5 cm átmérőjű poharat a szaggatáshoz. Serpenyőbe olajat öntök, és kikészítek csepegtetős szedőeszközt hozzá, mellyel majd megforgatom, és kiemelem a fánkokat.
Ha elkészült a fánktészta kiborítom a gyúródeszkára, és csupán a kezemmel lapogatom szét 2 női ujj vastagságúra. Majd kiszaggatom, és letakarom fél órára konyharuhával.Ha letelt az idő elkezdem melegíteni az olajat, de ne túl forróra, mert akkor könnyen megég a fánk külső része, ellenben a belseje nyers marad. Ha túl alacsony a hőfok, akkor sajnos sok olajat szív magába, közepes fokozatra célszerű állítani.
A fánkjaink közepét hüvelykujjunkkal nyomjuk be, de ne szakítsuk át, és megfordítva tegyük az olajba, vagyis az a fele kerüljön felfelé, mely eddig a gyúródeszkán volt. 1,5 percig süssük fedővel letakarva, majd 1,5 percig megfordítva és fedő nélkül. Papírtörölközőre helyezve csepegtessük le, majd a mélyedésbe  baracklekvárt töltsünk, és porcukorral tálaljuk.
Nagyon finom, sajnos nem lehet abbahagyni :-)!!




Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje  (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
kJ (kcal)
darabonként
7
0,2
53
2,1
1250 (298) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése