Translate

2013. március 18., hétfő

Újult lendülettel folytatom



Az ember hajlamos a mindennapos teendők között elveszni, az idejét szétforgácsolni.
A dolgos hetek alapvetően a napi berendelések körül forognak a Klinikán, egy átlagos napon 4-8 gyerek jön hozzánk a családjával, a szerdai napokat felnőtt rendelések teszik ki, majd utána futás vissza a Gyerekklinikára, és legalább hetente 2-3 új gyerekkel/családdal ismerkedem meg, akikkel lássuk be az első találkozások szinte egy teljes napot igénybe vesznek. Így az e-mailekre, levelekre már csak későn este jut idő, azok közül is a legégetőbbekre, és a legtöbb szombat valamilyen rendezvénnyel telik, mely lehet egyesületi rendezvény, sütőstúdió, tábor, vagy épp konferencia, vagy oktatás.
Január óta a nyári táborral foglalatoskodunk, a tavaszi sütőstúdiókra készülünk, de ezzel párhuzamosan kutatjuk az új diétás és normál élelmiszereket, melyeket a diétába beilleszthetünk, és mindeközben rádöbbentem, mostanában a blogbejegyzések elmaradtak. Pedig annyi örömet jelentett nekem is, ahogy láttam a reakciókat, -a kedves beszámolókat arról, hogy sikerültek a receptek, melyeket a blog alapján készített valaki-, az olvasók lelkesedését. A legutóbbi bejegyzés a karácsonyi sütőstúdiók előtt született, majd jöttek az ünnepek, a januárban kivett tavalyi szabadság, és ismét elindult a szokásos mókuskerék. No, most ezen szeretnék változtatni, és egyelőre célként kitűzni, a kétnaponkénti friss anyagok felhelyezését, a szokásos esti 18 órás időpontban, persze lehet, eleinte sűrűbbek lesznek a bejegyzések a nagy lelkesedés miatt :-).
Recepteket is szeretnék feltenni, de nagyobb hangsúly fordítok az újdonságok megjelenítésére, új termékek kipróbálására, valamint a diétával kapcsolatos fontos információk, praktikák megosztására. Ezt az újak kedvéért is szeretném tenni, valamint amiatt, mert a blog statisztikája szerint, nekem bevallom, döbbenetes módon a világ szinte minden pontjáról rendszeresen olvassák a bejegyzéseim.



Ha csak az elmúlt egy hónapot nézzük, amikor semmilyen új anyagot nem tettem fel, akkor is a 10 leggyakrabban megtekintett ország a következő:

Magyarország
1362
Egyesült Királyság
92
Oroszországi Föderáció
61
Egyesült Államok
40
Szaúd-Arábia
26
Szlovákia
18
Németország
15
Szerbia
15
Románia
12
Ukrajna
9

A blog elindítása óta a top 10 a következő:
Bejegyzés
Oldalmegjelenítés
Magyarország
36526
Egyesült Államok
1254
Egyesült Királyság
586
Románia
567
Oroszországi Föderáció
440
Szlovákia
403
Szerbia
318
Hollandia
294
Németország
265
Franciaország
223

Tehát blogra fel, jöhetnek ismét az óhajok, sóhajok, ha nem kérdeztek J, arról írok, amit én tartok fontosnak!! Szép estét Mindenkinek!
KissEra

2013. március 17., vasárnap

Csemegézzünk a karácsonyi sütőstúdiók receptjeiből:



BÉKEBELI FŐTT KIFLI

4 kifli elkészítéséhez






Hozzávalók:                                                                               

200 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor 

½                            zacskó szárított élesztő

2 kk.                       cukor  

2 kk.                       só       

100 ml                    Loprofin tej vagy lp drink

20 ml                      olaj     



Elkészítése:

Készíthetjük robotgéppel a hagyomány módon összedolgozva, vagy kenyérsütőgéppel a dagasztást. Először a kenyérsütőgépbe a folyadékot tesszük, majd az élesztőt adjuk hozzá, valamint a cukrot. Eztán a fehérjeszegény Loprofin kenyérport, majd a tetejére pedig a sót. 20 perc alatt a géppel jól megdagasztatjuk, és egy kelesztőtálba átrakjuk. Kb. 30-40 perc alatt a duplájára kelesztjük a tésztát. Ha megkelt, kivesszük a tésztát a kelesztőtálból, 4 darabra osztjuk, és kis gombóccá gyúrjuk őket. Mindegyik gombócból vagy egy kört nyújtunk, és feltekerjük kiflivé, vagy a megszokott módon a „rongyos kifli” receptjénél tanult módon kiflit görgetünk belőle. Egy lisztezett tálcára rakjuk a kifliket, és hagyjuk kb. 40 percig kelni.

Egy legalább 3 literes lábasban vizet forralunk és egy kiskanál cukrot szórunk a vízbe. Szebb lesz így a kiflink színe. A kifliket egyenként a gyöngyöző vízbe rakjuk, és a szedőlapáttal a víz alá nyomjuk. Lassan 5-ig számolunk és a szedőlapáttal nagyon óvatosan kiemeljük a vízből a kiflit, amely láthatóan megdagadt, és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Sütés közben már csak kismértékben növekszik a kiflink. A tetejét tetszés szerint lehet sóval vagy fűszerekkel ízesíteni.
A kifliket előmelegített légkeveréses sütőbe tesszük, és 200 C fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A sütő hőfoka:       200 °C

Sütési idő:              20-25 perc

Jelencsics Gabi által készített békebeli kiflik, csodaszépek:




Tápanyagtartalom:

 

mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
 1 darab (100 g)
10
0,4
50
6

267

2012. december 10., hétfő

Keksz variációk (139)






Hozzávalók:                                                                                
300 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
80 g                        porcukor
180 g                      vaj (hideg)
1 csomag                vaníliás cukor
1 db.                       Loprofin tojáspótló por (10 g por + 40 ml víz)
1-2 ek.                   Loprofin tej, vagy lp drink
1 tk.                        sütőpor
csipet                             

Variációk:
·        + 3 ek. lp drink csokoládés ízesítésű kakaópor= kakaós keksz
·        + 2 ek. frissen facsart citromlé= citromos keksz
·        + dió, mandula, rum aroma
·        + 2 ek. ledarált kókuszreszelék= kókuszos keksz
·        +2 tk. mézeskalács fűszerkeverék


Elkészítése:
Az alapanyagokat összedolgozzuk, és fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Különböző formákkal szaggathatjuk ki. Nézzünk néhány variációt a megszokott szaggatóformák mellett!



Sütipecsét felirattal:



Karácsonyi süteménypecsét, 3 féle betéttel:            
http://gasztroshop.hu/index.php?productID=1146                       

 Kiszúrókocka:
 Betűnyomdás sütipecsét:

A megsült kekszeket hetekig tárolhatjuk fém süteményes dobozban.

Sütőstúdióban az alkotók Bogi és Réka, nagyon ügyesek voltak!
Egyéb keksz receptek:
Háztartási keksz
Rágcsálnivalók

A sütő hőfoka:        180 °C
     Sütési idő:               5-8 perc

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
25
0,4
46
15
300
1 darab
2,8
0,04
5
1,67
33,4

2012. november 24., szombat

A 2012-es őszi-téli sütőstúdiók receptjei a következők, hamarosan az elkészítési módjuk, és a fotók is felkerülnek!



·        hagymás bagett, bagettsütő formában
·        langallo, vagy kenyérlángos, vagy focaccia
·        gesztenyés csiga
·        zöldséges-„sajtos” csiga
·        fűszeres gombával töltött empanada
·        békebeli főtt kifli
·        karácsonyi mézes bonbon
·        bíberle
·        karácsonyi keksz
·        óriás palacsinta, azaz crepes
·        sült „sajtos” tészta
·        rakott krumpli feltúrbózva
·        ecetes-sós chips (burgonya, zeller)
·        póréhagymás krumplileves
·        derelye

Várunk Benneteket a stúdiókban!!



Lesznek segítőink is:

 





2012. szeptember 28., péntek

Volna kedved részese lenni egy lelkes Csapatnak??



Szeretnék lelkes, aktív, karitatív csapatot létrehozni, olyan diétázó fiatalok, szülők, esetleg dietetikus hallgatók bevonásával (TDK munkának, diplomamunkának is lehet témája), akinek volna kedve új dolgok létrehozásában részt venni. Az eredményt elsősorban a diétázók és családjaik élvezhetik! Miben tudsz segíteni?? Adatbevitelben, scannelésben, adatgyűjtésben, táblázatok készítésében, információk gyűjtésében, fotózásban, főzésben-sütésben, angol, német, spanyol, szlovák, lengyel fordításban, stb.
Várom jelentkezésetek e-mailben, fb-s üzenetben!



Köszönöm: KissEra



2012. augusztus 29., szerda

Kóstoló

Augusztus 30-án 15-18 óra között szeretettel várunk a Diétaabc-ben http://dietabc.hu/ , ahol közösen megismerhetjük a diétába beilleszthető ételeket, összetételüket, és kóstolhatunk belőlük. Frissen sült PKU-s kenyér, péksütemény is vár bennünket, valamint az üzlet vezetője dr. Wirth Krisztina felvázolja nekünk a hosszabb távú lehetőségeket. A rutinos diétázók közül Szuda Tündét és Parrag Ágit is köszönthetjük köreinkben, aki rengeteg ötlettel, javaslattal várja a fiatalokat, kezdő diétázókat és nem utolsó sorban , természetesen mi Erikák is ott leszünk. Amennyiben lehetősége nyílik rá, Szőnyi docens úr is ellátogat közénk!!
Kérlek, jelezd akár itt, vagy e-mailben ki jönne, és hányan, a mennyiségek miatt!! Köszönöm! Kiss Erika



A holnapi kóstolóra Bezglutén kenyeret sütöttem, remélem ízleni fog!!







2012. augusztus 21., kedd

Kettő az egyben, briós vagy kalács, ki minek szereti



Egyre inkább kedvelem a multifunkcionális recepteket is. Olyan alaptésztára gondolok, melyet felhasználhatok jelen esetben pl. briósnak is, és kalácsnak is, én kifejezetten a fonott kalácsokat kedvelem, így ezt is megfontam.
 
A követezőképpen készítettem:
250 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor
15 gramm friss élesztő
50 g porcukor
125 ml Loprofin tej, vagy lp drink
25 g vaj
2 adag elkevert tojáspótló por
csipet só

A megkenéshez:
1 adag Loprofin tejjel elkevert tojáspótló por
 
Elkészítése:
Az összes hozzávalót, a folyékonyakkal kezdve a kenyérsütőgépbe öntöttem, és dagasztó-kelesztő programra tettem, ami az én Hauser kenyérsütőgépemnél 1 óra 50 perc. Az eredeti méret 3-szorosára kel. Majd gyúródeszkán átgyúrtam, és háromfonatú kalácsot készítettem belőle. Sütőpapírral kibélelt kenyérformában sütöttem meg. Sütés közben többször kenegettem. 25 perc alatt pirosra sül.

Amikor a brióst készítettem, melynek apropója az volt, hogy egy PKU-s kislány volt nálunk az elmúlt héten háromnapos kórházi felvételen, arra gondoltam egy kis örömet szerzek neki és szüleinek. Sajnos azt nem tudom örültek-e, vagy ízlett-e, mert ezt már nem tartották fontosnak jelezni :-(, de ugyanebből a mennyiségből 6 briós készült, és az aznap beesők, lelkesen majszolták, tehát nem lehet rossz :-) .

Az átgyúrt tésztát 6 részre osztottam, és muffin formára emlékeztető, de nem olyan mély formába helyeztem az átgyúrt briósokat. Tetejüket szintén megkentem a tejjel elkevert tojáspótló porral, és megszórtam cukorral. 12 perc alatt aranybarnára sült.
Jó étvágyat hozzá!!



2012. június 18., hétfő

Citromos süteményporból készült kalács koszorúformában


Nagyon szeretek új dolgokat kipróbálni! A gasztronómiában, és azon belül bármilyen diéta is számos lehetőséget nyújt az újdonságok feltérképezésére, megvalósítására. Most egy kényelmes megoldást választottam, ugyanakkor ismeretlen terepre tévedtem egy lengyel termékcsalád kész süteményporát próbáltam ki.

A termék annak ellenére, hogy fehérjeszegény, elsősorban gluténmentes diétában javasolják, így a dobozon található elkészítési módot is át kellett „írni PKU-s nyelvre”, de ez nem okozott nagy nehézséget!
A süteménypor a Bezglutén termékcsalád, citromos süteménypora.


Koszorúformába töltve sütöttem meg, az elkészítése összesen 10 percet vett igénybe, a sülési idő volt a több, 35 perc.

A hozzávalók:
1 doboz Bezglutén citromos süteménypor
1 bögre olaj
1 bögre cukor
2 adag elkevert tojáspótló por (Loprofin, Bezglutén, Fe.mini)

Elkészítése:
A hozzávalókat robotgép segítségével elkeverjük, formába töltjük, és sütés után amikor már kihűlt szeleteljük.
Díszíthetjük dr. Oetker cukormázzal, lp drink csokoládés ízesítésű kakaóporból főzött krémmel, színes cukorkákkal. De ízlés szerint félbe vághatjuk, és megtölthetjük pudinggal, lekvárral, alacsony fehérjetartalmú csokoládékrémmel.

Egyelőre még a sütőben sül, amint kihűlt jön a többi fotó is :-), kis türelem. Az egész lakást belengi a friss citromos illat, nem tűnik rossznak.





Amikor a receptekben, főleg az amerikai recept adaptációkban egy bögrényi mennyiséget olvasunk, az átlag teás/kakaós 2,5 dl-es bögrét érdemes alkalmazni.

TIPP:
Érdemes teljesen kihűlni hagyni, és utána szeletelni, különben kicsit morzsálódós. Az íze és illata fantasztikusan intenzív citromos! Finom!

Tápanyagtartalom:
Össztömeg: 1100 g
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
14
0,43
52,86
23,1
420


Köszönöm szépen a Diéta abc -nek, hogy lehetőséget adott a termék kipróbálására, letesztelésére!

Holnap viszek belőle a klinikára, aki arra jár jöhet kóstolni, dobozkáról mindenki maga gondoskodik!! :-)