Translate

2011. november 8., kedd

Zsemle formában sütve


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
10 db.

Hozzávalók:                                                                            
500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
1 zacskó élesztő
20 g cukor, a kelesztéshez
2 ek. joghurt, vagy az otthoni joghurtkészítőben készített fehérjeszegény joghurt (még jobb, mert alacsony a fehérjetartalma!!!)
2 ek. tejföl
5 dl Loprofin tej, vagy lp drink tejpor
3 ek. olvasztott vaj
2 dkg só   
3 gerezd fokhagyma, vagy fokhagymakrém
1 kk. ízvarázs fűszerkeverék
1 ek. tetszés szerinti zöldfűszer
                             
            
Elkészítése:
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk az élesztőt, az olvasztott vajat, a sót, joghurtot, tejfölt, a Loprofin tejet, az apróra zúzott fokhagymát, valamint a tetszőleges zöldfűszereket is egyenletesen ráhintjük.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Alufólia zsemleformákba vagy muffin formákba öntjük, melyeket előzőleg kikentünk zsiradékkal, és megszórtunk keményítővel. Vagy olajos kézzel zsemléket formázunk belőle. Fél órán át meleg helyen kelesztjük.

Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt tetejét olajjal megkenjük.

A sütő hőfoka: 180 °C
Sütési idő: 25-30 perc

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
összes
482
122
517
112
3153
1 darab
48
1,2
52
11
314

Videoajánló:
Zsemle készítése
Receptajánló:
Zsemlekenyér
Medvehagymás pogácsa 

Madeleine (francia teasütemény)

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
36 db.
Hozzávalók:                                                                            
180 g olvasztott vaj vagy margarin
3 adag Loprofin tojáspótló por elkeverve
50 ml Loprofin tej, vagy lp drink
200 g finom kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 db. narancs reszelt héja
240 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor
csipet só  
1 csapot teáskanál sütőpor
60 g apróra vágott mazsola

      
Elkészítése:
A Loprofin tojáspótló port elkeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott és lehűtött vajat, vagy margarint. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot, Loprofin tejet valamint a narancshéjat.
Ezután hozzászitáljuk a fehérjeszegény kenyérport, sütőport és a csipet sót. Egyenletesre keverjük. Közben a madeleine (legyezőforma) sütőt kikenjük olajjal, megszórjuk fehérjeszegény liszttel és belekanalazzuk a süteményt.

Előmelegített sütőben (200 °C-ra) majd visszaállítjuk 175 °C-ra megsütjük.
Kakaó, tej mellé narancslekvárral királyi csemege.


A sütő hőfoka: 175 °C
Sütési idő: 10-12 perc

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
összes
115,2
1,8
180
57,6
134,4
1 darab
3,2
0,05
5
1,6
32

2011. november 7., hétfő

Magyar PKU-sok a világ különböző pontjain


Egy hete, fél napot rászánva kiokosodtam a blogszerkesztésből, mely az elkészített sablonok alapján nem túl nagy kihívás, bár hosszasan lehetne sorolni, milyen hibákat lehet ejteni, és hányszor egymás után :-). Szegény informókus ismerőseim, az elmúlt héten csacska kérdéseimre rendíthetetlenül válaszoltak! Köszönöm a segítséget!

Ugyanakkor számomra még mindig ez a statisztika főleg Deutsch Tanár Úr érdekes órái után az MSc-n bizonyul nagyon érdekesnek. Mindannyian tudjuk, hogy magyarok a világ minden pontján megtalálhatók. Azt is tudjuk, PKU is szintén szinte mindenhol előfordul, igaz Törökországban hihetetlen magas esetszámmal, míg Finnországban elenyésző az előfordulása. De, hogy a kettő egyszerre találkozik, és véleményem szerint magyar nyelven !



Az elmúlt egy hét statisztikájából kiderül, Kínában, Venezuelában és az Oroszországi föderációban is többen böngészték a blogot, persze persze, lehet véletlenül dobta ki a gugli PKU-ra keresve. Angliára magyarázatot ad Borsika és Linike akik ott élnek, Szlovákia térhódítását Simon Erika kolléganőm kedves érdeklődő ismerőseinek köszönhetem, Hollandiánál Ametriszékre gondolok, Szerbia is érthető hisz sok sütőstúdiót, előadást tartottam a lelkes szerbiai egyesületnek, akik vezetője Hercenberger Valéria, és ugyanez a helyzet Romániával. Ausztriába talán Dani-Marci szülei, Franciaországban Ilona, és Kilián-Lana édesanyja, aki szintén magyar ajkú, Németországban Dávidék, Norvégiában Szilárdék??

Ugyanakkor az Egyesület Államokban sok PKU-st ismerek, de a magyar nyelvet nem ismerik, csak nézegetnék az oldalt, vagy Dustin ilyen lelkes Chicagóban ? Kanadában? És az Oroszországi régióban, Új-Zélandon??

Eddig összesen
1167
Magyarország
1027
Szlovákia
23
Oroszországi föderáció
22
Anglia
19
USA
19
Hollandia
13
Franciaország
6
Németország
6
Norvégia
5
Szerbia
5
Kanada
4
Dánia
4
Ausztria
3
Kína
1
Venezuela
1
Románia
1
Új-Zéland
1

Nagyon örülnék, ha a külhonban lévők írnának, főleg akiket nem említettem, esetleg nem ismerek, hogy miért érdekli a PKU?? Szívesen tennék fel képeket, beszámolókat a külföldön élők élményeit, tapasztaltait, akár összehasonlítva az itthoni szokásokkal, lehetőségekkel. 

A többi olvasó esetleg szakemberként foglalkozik a témával, vagy saját maga is diétázik?
Ötleteket, javaslatokat, és kérdéseket is szívesen fogadnék!

Köszönöm az eddigi érdeklődést!

Alma „pongyolában”, azaz variációk palacsintára

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
     20 db
Hozzávalók:                                                                              
300 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor
2 adag  Loprofin tojáspótló por elkeverve
40 g  olvasztott vaj vagy margarin
60 g  cukor
1 csomag  vaníliás cukor vagy vaníliaaroma                                              
1/2 csomag sütőpor                                                                                
250 ml langyos Loprofin tej, vagy lp drink        
500 g alma
1 liter  olaj

szórat:
porcukor
fahéj             



Elkészítése:
A Loprofin tojáspótlót vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, mellyel habosra kikeverjük, majd a cukrot, vaníliáscukrot, Loprofin tejet. A fehérjeszegény kenyérport, a sütőporral elvegyítjük, és fokozatosan a masszához keverjük.
Közben az almát karikákra vágjuk, kivájjuk a magházát, meghempergetjük egy kis fehérjeszegény lisztbe és beleforgatjuk a masszába. Forró olajban kisütjük.
Tálaláskor fahéjas cukorral kínáljuk, jó étvágyat hozzá!

Tápanyagtartalom: 
mennyiség
 phe (mg)
  fehérje (g)
 szénhidrát (g)
  zsír (g)
kJ (kcal)
100 g
11,3
0,3
51
23
1272  (321)

      

Szendvicsütőben készült kenyérke másként :-) 20 szeletke


 Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:                                                                            
360 g damin vagy Loprofin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
1 dl. olaj
4 dl  lp drink tej, vagy Loprofin tej, vagy rizstej
1 db. tojásnak megfelelő Loprofin tojáspótló por
2 kk. só    
1 ek. köménymag


Elkészítése:
A Loprofin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, a sót, az lp drinket (vagy Loprofin tejet), kikevert tojáspótló port, valamint az őrölt köménymagot is egyenletesen ráhintjük.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük, fél órán át meleg helyen kelesztjük. Szendvicssütőbe öntjük, egy vágatba egy evőkanál tésztát teszünk.

Variációk a masszára:
A masszába keverhetünk 2 ek. pirosaranyat is, ekkor szép paradicsomos kenyerünk lesz, vagy 2 ek. alacsony fehérjetartalmú majonézt, akkor még finomabb.

Megkenhetjük vajjal, margarinnal, fűszeres öntetekkel, tésztaöntetekkel, és olyan melegen használt szendvicskrémekkel, melyekben a fehérjetartalom 100 g termékben maximum 2 g-nyi.

Sütési idő: 20-25 perc

Variációk a töltelékre:
Bármilyen a diétában használható zöldséget (hagyma, paprika, gomba) lepirítunk olajban, fűszerezzük, és ezzel töltjük meg a zsemlécskéket a következőképpen. Fél kanálnyi masszát teszünk 1-1 vájatba, rá egy kis tölteléket, majd a tetejére, szintén egy kis masszát, és így sütjük meg.

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
1 szelet
6
0,12
26
5,6
157

2011. november 6., vasárnap

Fokhagymás fonott kalács


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem! A normál recept ötletét Fűszeres Eszternél olvastam, hálás köszönet érte, zseniális recept! 

Hozzávalók:                                                                              
500 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor                             
1 zacskó szárított élesztő
3 ek. cukor           
1 adag fehérjeszegény Loprofin tojáspótló por
100 g főtt burgonya                                                                   
4 gerezd fokhagyma
2 kk. só     
2 dl víz
 gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő


Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk, a megfőzött és összetört burgonyát, a péppé zúzott fokhagymát, elkevert tojáspótló port, a sót, valamint a többi fűszert is egyenletesen ráhintjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, valamint fokozatosan öntjük a folyadékot is.
Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Gyúródeszkán átdolgozzuk, és három részre osztjuk, melyből 3 fonatú fonott kalácsot készítünk.
Fél órán át meleg helyen kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük.
A sütő hőfoka: 220 °C
Sütési idő: 35-40 perc

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje  (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
kJ (kcal)
 100 g
25
0,6
62
3
1155 (270)