Translate

2011. november 3., csütörtök

Sült krumpli, ajaj


Egy újfajta fűszerkeveréket szeretnék megosztani Önökkel/ Veletek, mely a szokásos sült krumplit fel tudja dobni! Mielőtt megsütnénk a burgonyát (tisztítás, lemosás és felszeletelés után) szórjunk rá a fűszerkeverékből, hagyjuk negyed órát állni, és csepegtessük le. Majd akár frituban, vagy olajban közepes lángon süssük meg. sokkal ízletesebb mint csupán sóval.


Ugyanakkor nem hagyhatom ki, melyet sokszor szoktam a lelketekre csomózni több- kevesebb sikerrel, a burgonya fehérjetartalma, nem igazán alacsony!
10 deka tisztított burgonyában a fehérjetartalom a magyar tápanyagtáblázatokban 2,5 g, a nemzetközi anyagcsere társaságok közlése alapján 2 grammal számolunk.
Ebben a fenilalanin (phe) tartalom 100 mg, azaz egy átlag PKU-s naponta 300 mg-nyi fenilalanint ehet meg, így könnyen átszámíthatjuk ez csupán 30 deka krumplinak felel meg, ha ekkora mennyiséget elfogyasztana!
Ezért javasoljuk azt, hogy ne egyen a PKU-s minden nap burgonyát, hanem lehetőség szerint csak kétnaponta, és a mennyiségre elengedhetetlenül figyelni kell!!

A másik érdekesség, ha elkezdünk sütni burgonyát, a hő és olaj hatására veszít a víztartalmából, vagyis, a kezdeti 10 deka, vagyis 100 gramm burgonyából a végére csupán 7-8 deka lesz, vagyis 70-80 gramm. Ekkor már ennek a mennyiségű krumplinak lesz a fenilalanin tartalma 100 mg-nyi. Vagyis ami a lényeg, ne a megsült krumpliból vegyünk ki 10 dekát és nehogy azt higgyük, hogy ebben van 100 mg phe, hanem ebben már 130 mg a phe (fajtától függően: 125-143 mg).

Élelmiszer
Phe tartalom
Nyers tisztított burgonya, 100 g
100 mg
Sült burgonya, 100 g
130 mg

Lekváros linzer


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:                                                                              
500 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor
400 g margarin
2 db Loprofin tojáspótló por (20 g por + 80 ml víz)
200 g kókuszreszelék
2 zacskó sütőpor
240 g porcukor

Variációk:
1-2 zacskó  vaníliás cukor                                 
3-4 evőkanál lp drink csokoládés ízesítésű


Elkészítése:
A margarint morzsoljuk el a sütőporral elkevert fehérjeszegény kenyérporral, majd adjuk hozzá a porcukrot és a kókuszreszeléket. A tojáspótló port keverjük simára a vízzel, és gyúrjuk össze a margarinos masszával. Ezután nyújtsuk ki (2-3 mm vastagságúra) kis adagokban kenyérporral megszórt deszkán, majd nyújtsuk, és tetszőleges formával szaggassuk ki. Érdemes a deszkát jó alaposan megszórni kenyérporral vagy keményítővel, mivel könnyen leragadhat. Készíthetünk a tésztából linzerkarikát, ekkor két darabot lekvárral összeragasztunk. Egy kicsit vastagabbra nyújtva kekszként is ehető. A kókuszreszelék még omlósabbá teszi, mint a sima linzert. Kis dobozban jól szállítható és sokáig eláll.

Babapiskóta formával szaggatva, kismanóknak első rágcsálnivaló is lehet (a kókuszreszelék kicserélhető kenyérporral).
Ebből a mennyiségből 5 cm átmérőjűből, kb. 100 db készíthető.

A sütő hőfoka: 170 °C
Sütési idő: 10-15 perc

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
30
0,5
46
15
1260 (300)
1 darab
3,2
0,05
4,9
1,6
134 (32)


Kenyérsütőben készült tejszínes kenyér


kb. 800 gramm
Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:                                                                            
500 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor                           
1 zacskó szárított élesztő
1 kk. cukor          
3 ek. olvasztott vaj                    
400 ml lp drink tej, vagy Loprofin tej
100 ml tejszín
4 kk. só    
2 kk. ízvarázs fűszerkeverék                                                             
                                         
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő

TIPP: Sütés után, ha kihűlt a kenyér, szeleteljük fel, és 2-3 szeletenként csomagoljuk folpackba. Fagyasztóban hónapokig eláll.




Ha szeretnéd megtekinteni a videót, itt megteheted: 
Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot. Elkeverjük a Loprofin tejben a sót, ízvarázs fűszerkeveréket, tejszínt és az olvasztott vajat. Majd fokozatosan a kenyérporhoz keverjük robotgéppel.
Közben olajjal kikenjük a kenyérsütő gép formáját, és beleöntjük a masszát. A legrövidebb programmal (általában 1,5 órás) sütjük készre. Kb. 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal, megkenjük a tetejét.

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
kJ (kcal)
 100 g
13
0,4
58
8,3
1357 (323)

2011. november 2., szerda

Püspökkenyér


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:                                                                                   

150 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor                                              
150 g cukor                          
150 g margarin                                                        
10 g Loprofin tojáspótló por                                                                              
200 ml Loprofin tej, vagy lp drink                                                                   
fél csomag sütőpor                                                                        
50 g mazsola
aszalt gyümölcsök
fahéj                                                             
 
Elkészítése:
A Loprofin tojáspótló port a vízzel alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, cukrot, a sütőport, fahéjat. A Loprofin tejet és a fehérjeszegény kenyérport fokozatosan adagoljuk hozzá, és kézi robotgéppel keverjük össze. A megmosott mazsolát, apróra vágott aszalt gyümölcsöket óvatosan adjuk a tésztához.
Margarinnal kikent és keményítővel megszórt őzgerincformába öntjük.

A sütő hőfoka:          175 °C
Sütési idő:                 1 óra

Tápanyagtartalom:

mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
11
0,4
56
1,6
263

Joghurtos pillezsemle


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
10 db
Hozzávalók:                                                                            
500 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
20 g cukor, a kelesztéshez
1 dl joghurt, vagy az otthoni joghurtkészítőben készített fehérjeszegény joghurt (még jobb mert alacsony a fehérjetartalma!!! )
5 dl Loprofin tej, vagy lp drink
3 ek. olaj
1 dkg só   
3 gerezd fokhagyma, vagy fokhagymakrém
1 ek.  tetszés szerinti zöldfűszer
       
                                  
Elkészítése:
Az élesztőt langyos vízzel, és a cukorral felfuttatjuk.
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, a sót, joghurtot, a Loprofin tejet, az apróra zúzott fokhagymát, valamint a tetszőleges zöldfűszereket is egyenletesen ráhintjük.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Alufólia zsemleformákba öntjük, melyeket előzőleg kikentünk zsiradékkal, és megszórtunk keményítővel. Vagy olajos kézzel zsemléket formázunk belőle. Fél órán át meleg helyen kelesztjük.

Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt tetejét olajjal megkenjük.

A sütő hőfoka: 180 °C
Sütési idő: 25-30 perc

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
összes
482
122
517
112
3153
1 darab
48
1,2
52
11
314