Translate

2011. november 3., csütörtök

Sült krumpli, ajaj


Egy újfajta fűszerkeveréket szeretnék megosztani Önökkel/ Veletek, mely a szokásos sült krumplit fel tudja dobni! Mielőtt megsütnénk a burgonyát (tisztítás, lemosás és felszeletelés után) szórjunk rá a fűszerkeverékből, hagyjuk negyed órát állni, és csepegtessük le. Majd akár frituban, vagy olajban közepes lángon süssük meg. sokkal ízletesebb mint csupán sóval.


Ugyanakkor nem hagyhatom ki, melyet sokszor szoktam a lelketekre csomózni több- kevesebb sikerrel, a burgonya fehérjetartalma, nem igazán alacsony!
10 deka tisztított burgonyában a fehérjetartalom a magyar tápanyagtáblázatokban 2,5 g, a nemzetközi anyagcsere társaságok közlése alapján 2 grammal számolunk.
Ebben a fenilalanin (phe) tartalom 100 mg, azaz egy átlag PKU-s naponta 300 mg-nyi fenilalanint ehet meg, így könnyen átszámíthatjuk ez csupán 30 deka krumplinak felel meg, ha ekkora mennyiséget elfogyasztana!
Ezért javasoljuk azt, hogy ne egyen a PKU-s minden nap burgonyát, hanem lehetőség szerint csak kétnaponta, és a mennyiségre elengedhetetlenül figyelni kell!!

A másik érdekesség, ha elkezdünk sütni burgonyát, a hő és olaj hatására veszít a víztartalmából, vagyis, a kezdeti 10 deka, vagyis 100 gramm burgonyából a végére csupán 7-8 deka lesz, vagyis 70-80 gramm. Ekkor már ennek a mennyiségű krumplinak lesz a fenilalanin tartalma 100 mg-nyi. Vagyis ami a lényeg, ne a megsült krumpliból vegyünk ki 10 dekát és nehogy azt higgyük, hogy ebben van 100 mg phe, hanem ebben már 130 mg a phe (fajtától függően: 125-143 mg).

Élelmiszer
Phe tartalom
Nyers tisztított burgonya, 100 g
100 mg
Sült burgonya, 100 g
130 mg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése