Translate

2011. november 4., péntek

Mennyi az annyi?? Avagy a fehérjéből, hogy lesz fenilalanin??



Egyszerűen azt mondhatnánk, a fehérjéket építőköveire bontjuk, azaz aminosavakra, melyek közül az egyik a fenilalanin. De természetesen nem erre vagyunk -legalábbis szerintem kíváncsiak- hanem arra, hogy ha egy élelmiszer fehérjetartalmát ismerjük, akkor, hogy számolhatjuk ki a fenilalanin (phe) tartalmát.

Nézzünk egy példát, a Ceres Gluténmentes kenyere a címke szerint:
 
100 g termékben 1 g a fehérje. Ha bonyolult matematikai okfejtésbe kezdünk, először:
·  Át kell számolnunk az 1 gramm fehérjét milligrammba, azaz 1000 mg-nyi a fehérjetartalma
·   A fehérjék 5 %-a átlagosan a fenilalanin tartalom, azaz az 1000 mg fehérje 1 %-a = 10 mg
·   5 %-a 50 mg, vagyis a 100 gramm kenyér, fenilalanin tartalma 50 mg.
 
Ugyanakkor ezt egy üzletben vásárlás közben biztosan nem fogjuk megtenni, így azt az egyszerű és alapvető szabályt javaslom:

A FEHÉRJETARTALMAT SZOROZZUK MEG 50-NEL, ÉS MEGVAN AZ EREDMÉNY!!!

Vagyis: 100 g kenyérben 1 g a fehérje, szorozva 50-nel!!! Megvan az eredmény 50 mg a phe tartalom!! Éljen, éljen!!!

Ceres Gluténmentes kenyér/100 g F: 1 g, phe: 50 mg.


Gyakoroljunk még egy kicsit!


Bácskai fehérkenyér/100 g: F:0,3 g szorozva 50-nel phe: 15 mg




Bezglutén Falusi barna kenyér/ 100 g: F: 0,5 g, szorozva 50-nel, phe: 25 mg





Bezglutén Szezámmagos falusi kenyér/ 100 g F: 0,9 g szorozva 50-nel, phe: 45 mg

Jó számolgatást kívánok!!!

Cukkinis mazsolás muffin


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:
2 db Loprofin tojáspótló por                    
120 g cukor
2 zacskó vaníliás cukor
2 dl Loprofin tej vagy lp  drink
1,5 dl olaj
280 g Loprofin vagy damin kenyérpor
30 gramm  Lp drink csokoládés ízesítésű
1 csomag sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
csipet só       
1 db. citrom reszelt héja     
300 g  cukkini
100 g mazsola
           

Elkészítése:
Elvegyítjük a fehérjeszegény kenyérport, szódabikarbónát, sütőport, sót, Lp drink csokoládés ízesítésű port, reszelt citromhéjat.
Egy másik edényben a cukrot, vaníliás cukrot kikeverjük a tojáspótló porral, hozzáadjuk az olajat, és a Loprofin tejet. Ezután a kenyérporos keveréket fokozatosan hozzáadagoljuk. Végül hozzákeverjük a reszelt és megtisztított cukkinit, valamint a mazsolát. A muffinsütőt kikenjük vajjal vagy margarinnal, esetleg papírkapszulát is helyezhetünk bele. Előmelegített sütőben megsütjük.

Díszítéshez használjunk növényi eredetű tejszínhabot, málnát, szedret, vagy banánt.

Sütő hőfoka:  180 °C
Sütési idő: 30 perc

Tápanyagtartalom:

mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
kJ, kcal
100 g
20
0,5
75
3,5
1450 (334)

Thai sült tészta, zöldségekkel


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:                                                                              
1 zacskó Loprofin spagetti
4 ek. olaj
200 g reszelt sárgarépa
200 g gomba
200 g bármilyen idényzöldség
2 kk. só     
szójaszósz, zöldfűszerek, fokhagymakrém


Elkészítése:
A fehérjeszegény Loprofin spagettit, forró, lobogó enyhén sós, olajos vízben kifőzzük. Miután leszűrtük, forró olajon megpirítjuk. A zöldségeket megpároljuk, majd zsírjára pirítjuk. Összekeverjük a tésztával, és sütőben még 10 percig sütjük. Kínálhatunk hozzá fehérjeszegény önteteket.
A sütő hőfoka: 180 °C

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
1 adag (250 g)
84
1,2
15
13
2240 (535)

Linkajánló:
Zöldséges pizza

2011. november 3., csütörtök

Sült krumpli, ajaj


Egy újfajta fűszerkeveréket szeretnék megosztani Önökkel/ Veletek, mely a szokásos sült krumplit fel tudja dobni! Mielőtt megsütnénk a burgonyát (tisztítás, lemosás és felszeletelés után) szórjunk rá a fűszerkeverékből, hagyjuk negyed órát állni, és csepegtessük le. Majd akár frituban, vagy olajban közepes lángon süssük meg. sokkal ízletesebb mint csupán sóval.


Ugyanakkor nem hagyhatom ki, melyet sokszor szoktam a lelketekre csomózni több- kevesebb sikerrel, a burgonya fehérjetartalma, nem igazán alacsony!
10 deka tisztított burgonyában a fehérjetartalom a magyar tápanyagtáblázatokban 2,5 g, a nemzetközi anyagcsere társaságok közlése alapján 2 grammal számolunk.
Ebben a fenilalanin (phe) tartalom 100 mg, azaz egy átlag PKU-s naponta 300 mg-nyi fenilalanint ehet meg, így könnyen átszámíthatjuk ez csupán 30 deka krumplinak felel meg, ha ekkora mennyiséget elfogyasztana!
Ezért javasoljuk azt, hogy ne egyen a PKU-s minden nap burgonyát, hanem lehetőség szerint csak kétnaponta, és a mennyiségre elengedhetetlenül figyelni kell!!

A másik érdekesség, ha elkezdünk sütni burgonyát, a hő és olaj hatására veszít a víztartalmából, vagyis, a kezdeti 10 deka, vagyis 100 gramm burgonyából a végére csupán 7-8 deka lesz, vagyis 70-80 gramm. Ekkor már ennek a mennyiségű krumplinak lesz a fenilalanin tartalma 100 mg-nyi. Vagyis ami a lényeg, ne a megsült krumpliból vegyünk ki 10 dekát és nehogy azt higgyük, hogy ebben van 100 mg phe, hanem ebben már 130 mg a phe (fajtától függően: 125-143 mg).

Élelmiszer
Phe tartalom
Nyers tisztított burgonya, 100 g
100 mg
Sült burgonya, 100 g
130 mg

Lekváros linzer


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:                                                                              
500 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor
400 g margarin
2 db Loprofin tojáspótló por (20 g por + 80 ml víz)
200 g kókuszreszelék
2 zacskó sütőpor
240 g porcukor

Variációk:
1-2 zacskó  vaníliás cukor                                 
3-4 evőkanál lp drink csokoládés ízesítésű


Elkészítése:
A margarint morzsoljuk el a sütőporral elkevert fehérjeszegény kenyérporral, majd adjuk hozzá a porcukrot és a kókuszreszeléket. A tojáspótló port keverjük simára a vízzel, és gyúrjuk össze a margarinos masszával. Ezután nyújtsuk ki (2-3 mm vastagságúra) kis adagokban kenyérporral megszórt deszkán, majd nyújtsuk, és tetszőleges formával szaggassuk ki. Érdemes a deszkát jó alaposan megszórni kenyérporral vagy keményítővel, mivel könnyen leragadhat. Készíthetünk a tésztából linzerkarikát, ekkor két darabot lekvárral összeragasztunk. Egy kicsit vastagabbra nyújtva kekszként is ehető. A kókuszreszelék még omlósabbá teszi, mint a sima linzert. Kis dobozban jól szállítható és sokáig eláll.

Babapiskóta formával szaggatva, kismanóknak első rágcsálnivaló is lehet (a kókuszreszelék kicserélhető kenyérporral).
Ebből a mennyiségből 5 cm átmérőjűből, kb. 100 db készíthető.

A sütő hőfoka: 170 °C
Sütési idő: 10-15 perc

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
30
0,5
46
15
1260 (300)
1 darab
3,2
0,05
4,9
1,6
134 (32)


Kenyérsütőben készült tejszínes kenyér


kb. 800 gramm
Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:                                                                            
500 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor                           
1 zacskó szárított élesztő
1 kk. cukor          
3 ek. olvasztott vaj                    
400 ml lp drink tej, vagy Loprofin tej
100 ml tejszín
4 kk. só    
2 kk. ízvarázs fűszerkeverék                                                             
                                         
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő

TIPP: Sütés után, ha kihűlt a kenyér, szeleteljük fel, és 2-3 szeletenként csomagoljuk folpackba. Fagyasztóban hónapokig eláll.




Ha szeretnéd megtekinteni a videót, itt megteheted: 
Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot. Elkeverjük a Loprofin tejben a sót, ízvarázs fűszerkeveréket, tejszínt és az olvasztott vajat. Majd fokozatosan a kenyérporhoz keverjük robotgéppel.
Közben olajjal kikenjük a kenyérsütő gép formáját, és beleöntjük a masszát. A legrövidebb programmal (általában 1,5 órás) sütjük készre. Kb. 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal, megkenjük a tetejét.

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
kJ (kcal)
 100 g
13
0,4
58
8,3
1357 (323)