Translate

2011. november 7., hétfő

Szendvicsütőben készült kenyérke másként :-) 20 szeletke


 Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:                                                                            
360 g damin vagy Loprofin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
1 dl. olaj
4 dl  lp drink tej, vagy Loprofin tej, vagy rizstej
1 db. tojásnak megfelelő Loprofin tojáspótló por
2 kk. só    
1 ek. köménymag


Elkészítése:
A Loprofin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, a sót, az lp drinket (vagy Loprofin tejet), kikevert tojáspótló port, valamint az őrölt köménymagot is egyenletesen ráhintjük.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük, fél órán át meleg helyen kelesztjük. Szendvicssütőbe öntjük, egy vágatba egy evőkanál tésztát teszünk.

Variációk a masszára:
A masszába keverhetünk 2 ek. pirosaranyat is, ekkor szép paradicsomos kenyerünk lesz, vagy 2 ek. alacsony fehérjetartalmú majonézt, akkor még finomabb.

Megkenhetjük vajjal, margarinnal, fűszeres öntetekkel, tésztaöntetekkel, és olyan melegen használt szendvicskrémekkel, melyekben a fehérjetartalom 100 g termékben maximum 2 g-nyi.

Sütési idő: 20-25 perc

Variációk a töltelékre:
Bármilyen a diétában használható zöldséget (hagyma, paprika, gomba) lepirítunk olajban, fűszerezzük, és ezzel töltjük meg a zsemlécskéket a következőképpen. Fél kanálnyi masszát teszünk 1-1 vájatba, rá egy kis tölteléket, majd a tetejére, szintén egy kis masszát, és így sütjük meg.

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
1 szelet
6
0,12
26
5,6
157

2011. november 6., vasárnap

Fokhagymás fonott kalács


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem! A normál recept ötletét Fűszeres Eszternél olvastam, hálás köszönet érte, zseniális recept! 

Hozzávalók:                                                                              
500 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor                             
1 zacskó szárított élesztő
3 ek. cukor           
1 adag fehérjeszegény Loprofin tojáspótló por
100 g főtt burgonya                                                                   
4 gerezd fokhagyma
2 kk. só     
2 dl víz
 gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő


Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk, a megfőzött és összetört burgonyát, a péppé zúzott fokhagymát, elkevert tojáspótló port, a sót, valamint a többi fűszert is egyenletesen ráhintjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, valamint fokozatosan öntjük a folyadékot is.
Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Gyúródeszkán átdolgozzuk, és három részre osztjuk, melyből 3 fonatú fonott kalácsot készítünk.
Fél órán át meleg helyen kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük.
A sütő hőfoka: 220 °C
Sütési idő: 35-40 perc

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje  (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
kJ (kcal)
 100 g
25
0,6
62
3
1155 (270)

Apple flan vagy gyümölcs tortácska


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:                                                                              
160 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
40 g vaj
40 g margarin
minimális hideg víz az elkeveréshez
140 g összeturmixolt gyümölcs, pl. almaszósz, meggy püre
1 db egész alma, vagy ananász a díszítéshez
1-2 ek. sárgabarack lekvár


Elkészítése:
A margarint és vajat morzsoljuk el a Loprofin kenyérporral, majd adjuk hozzá annyi hideg vizet, hogy nyújtható állagúvá váljon.
Kör alakú alufólia tálcát kenjünk ki zsiradékkal, majd a tésztát nyújtsuk ki és helyezzük bele. Öntsük rá a pürésített gyümölcsöt, majd a tetejét díszítsük, és a legvégén kenjük meg a tetejét baracklekvárral.

A sütő hőfoka: 200 °C
Sütési idő: 20-25 perc

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
15
0,4
46
15
1260 (300)


2011. november 5., szombat

Sütőtök krémleves


Hozzávalók:        
300 g sült sütőtök
3 ek. olaj
1 fej vöröshagyma
100 g burgonya
1 gerezd fokhagyma
1 ek. friss gyömbér, vagy mokkáskanálnyi őrölt
1 tk. köménymag
2 tk. cukor
6 dl víz
200 ml Loprofin tej
100 ml tejszín
só, fehér bors
TIPP: Tálaljuk pirított fehérjeszegény kenyérkockával, vagy kifőtt fehérjeszegény tésztával!



Elkészítése:
A sütőtököt 250 fokos sütőben 30 percig sütjük, majd a sütőből kivéve a húsát kikaparjuk. A burgonyát megfőzzük. Forró olajban a hagymákat, gyömbért, fűszereket megpirítjuk.
Hozzáadjuk a sütőtökhúst és a főtt burgonyát, majd sóval, fehér borssal ízesítjük, puhára pároljuk.
Felöntjük vízzel vagy zöldséglevessel, hozzáadjuk a tejszínt, Loprofin tejet, ha szükséges cukrozzuk. Legalább 15-20 percig főzzük.

Tápanyagtartalom:

mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
kJ (kcal)
összesen
90
3
20,34
131,6
5590 (1331)
1 adag
22
1,5
5,1
32,9
1398 (333)

2011. november 4., péntek

Mennyi az annyi?? Avagy a fehérjéből, hogy lesz fenilalanin??



Egyszerűen azt mondhatnánk, a fehérjéket építőköveire bontjuk, azaz aminosavakra, melyek közül az egyik a fenilalanin. De természetesen nem erre vagyunk -legalábbis szerintem kíváncsiak- hanem arra, hogy ha egy élelmiszer fehérjetartalmát ismerjük, akkor, hogy számolhatjuk ki a fenilalanin (phe) tartalmát.

Nézzünk egy példát, a Ceres Gluténmentes kenyere a címke szerint:
 
100 g termékben 1 g a fehérje. Ha bonyolult matematikai okfejtésbe kezdünk, először:
·  Át kell számolnunk az 1 gramm fehérjét milligrammba, azaz 1000 mg-nyi a fehérjetartalma
·   A fehérjék 5 %-a átlagosan a fenilalanin tartalom, azaz az 1000 mg fehérje 1 %-a = 10 mg
·   5 %-a 50 mg, vagyis a 100 gramm kenyér, fenilalanin tartalma 50 mg.
 
Ugyanakkor ezt egy üzletben vásárlás közben biztosan nem fogjuk megtenni, így azt az egyszerű és alapvető szabályt javaslom:

A FEHÉRJETARTALMAT SZOROZZUK MEG 50-NEL, ÉS MEGVAN AZ EREDMÉNY!!!

Vagyis: 100 g kenyérben 1 g a fehérje, szorozva 50-nel!!! Megvan az eredmény 50 mg a phe tartalom!! Éljen, éljen!!!

Ceres Gluténmentes kenyér/100 g F: 1 g, phe: 50 mg.


Gyakoroljunk még egy kicsit!


Bácskai fehérkenyér/100 g: F:0,3 g szorozva 50-nel phe: 15 mg




Bezglutén Falusi barna kenyér/ 100 g: F: 0,5 g, szorozva 50-nel, phe: 25 mg





Bezglutén Szezámmagos falusi kenyér/ 100 g F: 0,9 g szorozva 50-nel, phe: 45 mg

Jó számolgatást kívánok!!!

Cukkinis mazsolás muffin


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:
2 db Loprofin tojáspótló por                    
120 g cukor
2 zacskó vaníliás cukor
2 dl Loprofin tej vagy lp  drink
1,5 dl olaj
280 g Loprofin vagy damin kenyérpor
30 gramm  Lp drink csokoládés ízesítésű
1 csomag sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
csipet só       
1 db. citrom reszelt héja     
300 g  cukkini
100 g mazsola
           

Elkészítése:
Elvegyítjük a fehérjeszegény kenyérport, szódabikarbónát, sütőport, sót, Lp drink csokoládés ízesítésű port, reszelt citromhéjat.
Egy másik edényben a cukrot, vaníliás cukrot kikeverjük a tojáspótló porral, hozzáadjuk az olajat, és a Loprofin tejet. Ezután a kenyérporos keveréket fokozatosan hozzáadagoljuk. Végül hozzákeverjük a reszelt és megtisztított cukkinit, valamint a mazsolát. A muffinsütőt kikenjük vajjal vagy margarinnal, esetleg papírkapszulát is helyezhetünk bele. Előmelegített sütőben megsütjük.

Díszítéshez használjunk növényi eredetű tejszínhabot, málnát, szedret, vagy banánt.

Sütő hőfoka:  180 °C
Sütési idő: 30 perc

Tápanyagtartalom:

mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
kJ, kcal
100 g
20
0,5
75
3,5
1450 (334)

Thai sült tészta, zöldségekkel


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:                                                                              
1 zacskó Loprofin spagetti
4 ek. olaj
200 g reszelt sárgarépa
200 g gomba
200 g bármilyen idényzöldség
2 kk. só     
szójaszósz, zöldfűszerek, fokhagymakrém


Elkészítése:
A fehérjeszegény Loprofin spagettit, forró, lobogó enyhén sós, olajos vízben kifőzzük. Miután leszűrtük, forró olajon megpirítjuk. A zöldségeket megpároljuk, majd zsírjára pirítjuk. Összekeverjük a tésztával, és sütőben még 10 percig sütjük. Kínálhatunk hozzá fehérjeszegény önteteket.
A sütő hőfoka: 180 °C

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
1 adag (250 g)
84
1,2
15
13
2240 (535)

Linkajánló:
Zöldséges pizza

2011. november 3., csütörtök

Sült krumpli, ajaj


Egy újfajta fűszerkeveréket szeretnék megosztani Önökkel/ Veletek, mely a szokásos sült krumplit fel tudja dobni! Mielőtt megsütnénk a burgonyát (tisztítás, lemosás és felszeletelés után) szórjunk rá a fűszerkeverékből, hagyjuk negyed órát állni, és csepegtessük le. Majd akár frituban, vagy olajban közepes lángon süssük meg. sokkal ízletesebb mint csupán sóval.


Ugyanakkor nem hagyhatom ki, melyet sokszor szoktam a lelketekre csomózni több- kevesebb sikerrel, a burgonya fehérjetartalma, nem igazán alacsony!
10 deka tisztított burgonyában a fehérjetartalom a magyar tápanyagtáblázatokban 2,5 g, a nemzetközi anyagcsere társaságok közlése alapján 2 grammal számolunk.
Ebben a fenilalanin (phe) tartalom 100 mg, azaz egy átlag PKU-s naponta 300 mg-nyi fenilalanint ehet meg, így könnyen átszámíthatjuk ez csupán 30 deka krumplinak felel meg, ha ekkora mennyiséget elfogyasztana!
Ezért javasoljuk azt, hogy ne egyen a PKU-s minden nap burgonyát, hanem lehetőség szerint csak kétnaponta, és a mennyiségre elengedhetetlenül figyelni kell!!

A másik érdekesség, ha elkezdünk sütni burgonyát, a hő és olaj hatására veszít a víztartalmából, vagyis, a kezdeti 10 deka, vagyis 100 gramm burgonyából a végére csupán 7-8 deka lesz, vagyis 70-80 gramm. Ekkor már ennek a mennyiségű krumplinak lesz a fenilalanin tartalma 100 mg-nyi. Vagyis ami a lényeg, ne a megsült krumpliból vegyünk ki 10 dekát és nehogy azt higgyük, hogy ebben van 100 mg phe, hanem ebben már 130 mg a phe (fajtától függően: 125-143 mg).

Élelmiszer
Phe tartalom
Nyers tisztított burgonya, 100 g
100 mg
Sült burgonya, 100 g
130 mg

Lekváros linzer


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:                                                                              
500 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor
400 g margarin
2 db Loprofin tojáspótló por (20 g por + 80 ml víz)
200 g kókuszreszelék
2 zacskó sütőpor
240 g porcukor

Variációk:
1-2 zacskó  vaníliás cukor                                 
3-4 evőkanál lp drink csokoládés ízesítésű


Elkészítése:
A margarint morzsoljuk el a sütőporral elkevert fehérjeszegény kenyérporral, majd adjuk hozzá a porcukrot és a kókuszreszeléket. A tojáspótló port keverjük simára a vízzel, és gyúrjuk össze a margarinos masszával. Ezután nyújtsuk ki (2-3 mm vastagságúra) kis adagokban kenyérporral megszórt deszkán, majd nyújtsuk, és tetszőleges formával szaggassuk ki. Érdemes a deszkát jó alaposan megszórni kenyérporral vagy keményítővel, mivel könnyen leragadhat. Készíthetünk a tésztából linzerkarikát, ekkor két darabot lekvárral összeragasztunk. Egy kicsit vastagabbra nyújtva kekszként is ehető. A kókuszreszelék még omlósabbá teszi, mint a sima linzert. Kis dobozban jól szállítható és sokáig eláll.

Babapiskóta formával szaggatva, kismanóknak első rágcsálnivaló is lehet (a kókuszreszelék kicserélhető kenyérporral).
Ebből a mennyiségből 5 cm átmérőjűből, kb. 100 db készíthető.

A sütő hőfoka: 170 °C
Sütési idő: 10-15 perc

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
30
0,5
46
15
1260 (300)
1 darab
3,2
0,05
4,9
1,6
134 (32)