Translate

2011. november 11., péntek

Gyümölcsök tápanyag tartalma

Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.

Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).

élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
alma 9 0,3 12,4 0,4 55
alma aszalt 42 1,4 60,8 1,6 264
ananász 14 0,5 13,1 0,2 56
ananász konzerv 11 0,4 20,2 0,2 84
avokadó 111 1,9 0,4 23,5 228
áfonya fekete 16 0,6 7,4 0,6 37
áfonya vörös 8 0,3 7,6 0,5 36
áfonya vörös konzerv 14 0,5 44,4 0,3 183
banán 34 1,2 21,4 0,2 92
banán szárított 145 3,5 61 0,6 281
birsalma 11 0,4 8,3 0,5 40
bodza 68 2,5 7,4 1,7 40
citrom 25 0,7 8,1 0,6 41
cseresznye 16 0,9 14,2 0,3 63
cseresznye konzerv 19 0,7 19,5 0,2 82
csipkebogyó 153 3,6 8 1,3 50
csipkebogyó íz 18 0,5 58 0,6 242
datolya aszalt 51 1,9 66,3 0,5 278
egres 22 0,8 8,5 0,2 39
eper (fa) 14 0,4 11,3 0,3 48
füge 35 1,3 12,9 0,5 61
füge aszalt 94 3,5 54 1,3 242
görögdinnye 16 0,6 8,3 0,2 37
gránátalma 19 0,7 16,7 0,6 75
grapefruit 10 0,6 9 0,2 40
guave 24 0,9 6,7 0,5 35
kajszibarack 32 0,9 9,9 0,1 49
kajszibarack aszalt 133 5 55,7 0,5 247
kajszibarack konzerv 13 0,5 18 0,1 75
kakigyümölcs 16 0,6 16 0,3 69
kivi 27 1 10,8 0,6 53
körte 14 0,5 12,7 0,3 55
körte aszalt 88 2,6 60,1 1,6 282
körte konzerv 8 0,3 18,7 0,1 77
lichi 24 0,9 17 0,3 74
málna 35 1,3 6,9 0,3 36
málna konzerv 19 0,7 20,2 0,3 86
mandarin 25 0,7 9,9 0,3 46
mandarin konzerv 14 0,4 18,8 0,2 84
mangó 16 0,6 12,8 0,5 58
mazsola 47 2,5 66,2 0,6 280
meggy 24 0,9 11,7 0,5 55
narancs 20 1 9,2 0,2 43
naspolya 22 0,6 12 1,1 53
nektarin 20 0,8 13,3 0,1 60
őszibarack 18 0,8 9,4 0,1 42
őszibarack konzerv 9 0,4 18,5 0 68
őszibarack szárított 68 3 57,4 0,6 247
papaya 14 0,5 2,4 0,1 12
rebarbara 16 0,6 1,9 0,1 14
ribiszke fehér 24 0,9 9,2 0 40
ribiszke fekete 35 1,3 10 0,2 47
ribiszke vörös 30 1,1 7,4 0,2 36
ringló 22 0,8 13,5 0 57
sárgabarack íz 18 0,5 68 0,5 283
sárgadinnye 24 0,9 12,4 0,1 54
szamóca 25 0,8 6,5 0,4 33
szamóca konzerv 19 0,6 18,1 0,2 76
szilva 16 0,6 11,4 0,2 50
szilva íz 47 1,3 54 1,8 234
szilva konzerv 13 0,5 18,1 0,1 75
szilva szárított  61 2,3 53,2 0,6 227
szőlő 19 0,7 16,1 0,3 70
vegyes íz 36 1 60 0,9 254
vörösszilva 29 0,8 10,2 0,9 46

2011. november 10., csütörtök

Tócsni, lapcsánka, röszti, macok, recsege, lapolya, matutka :-) mind egy és ugyanaz


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:                                                                              
200 g burgonya
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 adag Loprofin tojáspótló por
fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor
bors
vegeta
1 liter olaj

                                   
      
Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát lereszeljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a nyers lereszelt burgonyát, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Hozzáadjuk az elkevert Loprofin tojáspótló port, és annyi fehérjeszegény kenyérport, hogy jól formázható legyen. 20 percig állni hagyjuk, majd forró olajban aranybarnára sütjük.

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
  fehérje (g)
 szénhidrát (g)
zsír (g)
  energia kJ (kcal)
100 g
58
1,1
3,4
6,5
407 (97)




Wok zöldséggel töltött táska, pita


     kb. 30 db
Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:                                                                            
400 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor                
1 zacskó szárított élesztő (vagy 20 g friss élesztő)            
1/2  kk. cukor                                                                
3 ek. víz                                                                         
50 g nyers meghámozott burgonya                                       
1 kk. só                                                                           
3 késhegynyi koriander                                                          
0,5 kk. őrölt kömény                                                               
1 ek. karamellizált cukor                                                        
2 ek. olaj                                                                        

Töltelék:
500 g bármilyen zöldség, akár vegyesen is (sárgarépa, káposzta, gomba, hagyma, póréhagyma)
1 adag Loprofin tojáspótló por
só                                                                         
bors                                                                                 
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő



Elkészítése:
A kockákra vágott burgonyát kevés vízzel puhára főzzük. A főzővizet egy edénybe áttöltjük, a krumplit villával megtörjük.
A fehérjeszegény kenyérport egy öblös edénybe öntjük, s a sót a többi fűszerrel a tál szélén egyenletesen ráhintjük. A burgonyát, az élesztőt, cukrot a közepére adagoljuk. A burgonya főzővizét 180 ml-re feltöltjük és az olajjal együtt az öblös edénybe, töltjük. Az egész masszát keverőgép segítségével összedolgozzuk és fél órán át, kelesztjük. Közben a zöldségfélét megtisztítjuk, olajon megpirítjuk, ízesítjük sóval és borssal. Hozzáadunk elkevert Loprofin tojáspótló port, fűszereket. Kivesszük a tésztát a tálból és gyúródeszkán ismét, jól átdolgozzuk, kinyújtjuk. Kisméretű pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki, és a tölteléket beletöltjük. Félbe hajtjuk a táskákat, a széleit villával lenyomkodjuk. Forró lobogó vegetás vízben megfőzzük. Mártásokkal, öntetekkel tálaljuk, adhatunk hozzá párolt zöldségeket is.
Főzési idő:  15 perc

Tápanyagtartalom:

mennyiség
  phe (mg)
  fehérje (g)
 szénhidrát (g)
zsír (g)
energia  kJ (kcal)
100 g
25
0,6
62
3
 1155 (270)
1 darab
5
0,1
13
0,6
231 (54)

Linkajánló:
Zöldséges pizza

2011. november 9., szerda

Zöldséges pite


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:
tészta                                                                                                      
200 g gomba
5-6 szem közepes méretű paradicsom
2 dl tejszín
2 dl víz
2 adag Loprofin tojáspótló por
1 kk. só                                                                                       
szerecsendió, bazsalikom, oregánó, só, bors                          
ízvarázs fűszerkeverék
      
tészta:
200 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor
½ zacskó szárított élesztő
csipet cukor                                
100 g vaj
1 adag Loprofin tojáspótló por
1-2 ek. víz


Elkészítése:
A fehérjeszegény fehérjeszegény kenyérport egy öblös tálba öntjük és hozzáadjuk a szárított élesztőt. A tál pereme mentén eloszlatjuk a sót, hozzámorzsoljuk a langyos vajat. Fokozatosan hozzáadjuk az elkevert Loprofin tojáspótló port és vizet, turmixgéppel bedagasztjuk. Miután a tésztát a tálból kiszedtük, a gyúródeszkán ismét átdolgozzuk. Félretesszük legalább fél órára keleszteni. Majd béleljünk ki vele egy piteformát.
Közben a megtisztított gombát, és paradicsomot szeleteljük fel, és váltakozva tegyük a tészta tetejére. A tejszínből, és a vízből kevés keményítővel, vagy kenyérporral és fűszerekkel készítsünk "besamell mártást". Majd öntsük a tetejére. Előmelegített sütőben 35-40 percig süssük.

A sütő hőfoka: 150° C
Sütési idő: 35-40 perc

Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
  fehérje (g)
szénhidrát (g)
 zsír (g)
  kJ (kcal)
100 g
25
0,5
8
7
 1120 (267)


Tésztasaláta, Avagy, ha nagyon éhes vagy, de nem akarsz túl sok fehérjét fogyasztani!!!


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:                                                                                        
300 g kifőtt fehérjeszegény tészta, pl. Loprofin
300 g párolt zöldség, pl. sárgarépa, gomba, zeller, karalábé, paprika, pattiszon, cukkíni
4 ek. olívaolaj
300 ml Loprofin tej, vagy lp drink tej
100 ml alacsony fehérjetartalmú majonéz (Heinz, Hellmanns, Flóra)
4 ek. Pizza krém, vagy Piros Arany
2 kk. só
vegeta, fűszerek ízlés szerint

Extra feltét:
Piríts gombát olajon, keverj hozzá citromborsot, és a kitálalt tésztasaláta tetejére tedd, hidd el nagyon fog ízleni!!!


Elkészítése:
A Loprofin fehérjeszegény tésztát enyhén sós, olajjal felforralt vízben főzzük puhára. A zöldségeket tisztítás után megpároljuk, vegetával ízesítjük. Ha kihűlt a tészta, valamint a zöldség is elegyítjük egymással. Mártást készítünk a majonézből, Pizza krémből, Loprofin tejből, és a fűszerekből, ráöntjük a tésztás zöldségre. Hűtőben fogyasztás előtt egy óráig tároljuk. Kenyérrel is fogyaszthatjuk.


TIPP:
Még inkább csökkentheted a PHE tartalmát, ha pirított kenyérkockákat is teszel bele!!!  Olyan, mint a Cézár saláta.


Tápanyagtartalom:

mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia kJ (kcal)
100 g
35
1,2
62
8,8
1411 (336)

Receptajánló:
Zöldséges pizza

2011. november 8., kedd

Zsemle formában sütve


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
10 db.

Hozzávalók:                                                                            
500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
1 zacskó élesztő
20 g cukor, a kelesztéshez
2 ek. joghurt, vagy az otthoni joghurtkészítőben készített fehérjeszegény joghurt (még jobb, mert alacsony a fehérjetartalma!!!)
2 ek. tejföl
5 dl Loprofin tej, vagy lp drink tejpor
3 ek. olvasztott vaj
2 dkg só   
3 gerezd fokhagyma, vagy fokhagymakrém
1 kk. ízvarázs fűszerkeverék
1 ek. tetszés szerinti zöldfűszer
                             
            
Elkészítése:
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk az élesztőt, az olvasztott vajat, a sót, joghurtot, tejfölt, a Loprofin tejet, az apróra zúzott fokhagymát, valamint a tetszőleges zöldfűszereket is egyenletesen ráhintjük.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Alufólia zsemleformákba vagy muffin formákba öntjük, melyeket előzőleg kikentünk zsiradékkal, és megszórtunk keményítővel. Vagy olajos kézzel zsemléket formázunk belőle. Fél órán át meleg helyen kelesztjük.

Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt tetejét olajjal megkenjük.

A sütő hőfoka: 180 °C
Sütési idő: 25-30 perc

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
összes
482
122
517
112
3153
1 darab
48
1,2
52
11
314

Videoajánló:
Zsemle készítése
Receptajánló:
Zsemlekenyér
Medvehagymás pogácsa 

Madeleine (francia teasütemény)

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
36 db.
Hozzávalók:                                                                            
180 g olvasztott vaj vagy margarin
3 adag Loprofin tojáspótló por elkeverve
50 ml Loprofin tej, vagy lp drink
200 g finom kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 db. narancs reszelt héja
240 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor
csipet só  
1 csapot teáskanál sütőpor
60 g apróra vágott mazsola

      
Elkészítése:
A Loprofin tojáspótló port elkeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott és lehűtött vajat, vagy margarint. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot, Loprofin tejet valamint a narancshéjat.
Ezután hozzászitáljuk a fehérjeszegény kenyérport, sütőport és a csipet sót. Egyenletesre keverjük. Közben a madeleine (legyezőforma) sütőt kikenjük olajjal, megszórjuk fehérjeszegény liszttel és belekanalazzuk a süteményt.

Előmelegített sütőben (200 °C-ra) majd visszaállítjuk 175 °C-ra megsütjük.
Kakaó, tej mellé narancslekvárral királyi csemege.


A sütő hőfoka: 175 °C
Sütési idő: 10-12 perc

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
összes
115,2
1,8
180
57,6
134,4
1 darab
3,2
0,05
5
1,6
32