Translate

2011. november 24., csütörtök

Csokoládék, édességek, sósságok tápanyagtartalma

Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.

Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).





élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
Afrika csoki 385 7 58 32 550
Bambini 440 4 72 20 410
Bounty 347 6,3 57,3 29,1 521
Chio Chipps 325 6 85 5,5 430
cukor 0 0 99,8 0 399
Duplo ferrero 337 8,3 51,2 32,1 526
gyümölcs zselé 0 0 84,8 0 836
Haribo gumicukor 195 8,3 75 0 330
kakaópor Nestle 205 6,2 49,2 27,1 466
konzum szaloncukor 5 0,1 86,8 0,1 368
marcipán 321 6,2 69,8 17,6 426
meggy frué 0 0 94,4 0 378
méz 16 0,3 79,4 0 314
Nutrasweet 9999 22,2 66,6 0 0
Nutrasweet 1 tabletta 9 0,02 0,06 0 0
pattogatott kukorica 624 13 73 4,5 408
puffancs 315 6,3 86 0,5 395
töltetlen savanyú cukor 0 0 98,9 0 396
töltött méz cukor 0 0 97 0 388

2011. november 23., szerda

Új lehetőség, PKU-ban is használható növényi sajt

Idén nyáron ismerhettünk meg egy új lehetőséget, egy olyan növényi sajtot, mely fehérjetartalma nagyon kedvező. Az információ Romániából a Richárd családon keresztül jutott el hozzánk. Parrag Tamás és Richárd Józsi a nyári táborra volt olyan kedves és elmentek Romániába, bevásároltak belőle, így mindegyik ízesítést kipróbálhattuk, és öröm volt látni mind a PKU-sokat és a galaktozémiásokat, mennyire ízlett ez az új lehetőség.
Ez a fajta növényi sajt reszelhető, és olvasztható, így tésztákra, pizzára, meleg szendvicsre is tehetjük. A sokféle ízesítés mindenki számára biztosítja, a legmegfelelőbb kiválasztását.
Az eddig használt növényi sajtokkal óvatosan bánjuk, mert pl. a Trappisti fehérjetartalma 3,5 gra változott/100 g.


Kiszerelése: 200 g
Tárolás: + 2°C és + 8°C között

Összetevők: víz, növényi olajok (25%), stabilizátor: (E1450, E1404, karragén), búzakeményítő, tengeri só, emulgeátor: E452 (P2O5<2%), zöld és piros paprika (6%), szezám püré, fokhagyma, aromák, tartósítószer: szorbinsav (<0.2%).

Tápanyagtartalom 100 g termékben:
Ahol nincs feltüntetve érték, pontos adatot nem tudok mondani egyelőre. A csomagoláson 0 grammnyi fehérje van feltüntetve, mely gyakorlatilag lehetetlen. Az internetes oldalakon nincs feltüntetve. Múlt héten írtam a forgalmazó cégnek a pontos deklaráció miatt. Egyelőre annyit tudtak jelezni, továbbították a kérdést a gyártó cég felé, remélem minél hamarabb érkezik válasz!
Valószínűleg a többi termék fehérjetartalmánál több semmiképpen nem lehet, az összetétele alapján.






Általános információk:
- nem tartalmaz állati fehérjét
- vegánok, vegetáriánusok számára fogyasztható
- szója mentes
- laktóz mentes
- koleszterin mentes
- nincsenek benne transz zsírok
- nyersen és sütve is fogyasztható
- 7 féle ízben kapható

Beszerezhető:
•    Interneten keresztül: www.biorganik.hu, http://www.vegetarianus.hu/bolt.htmlBio-és reformélelmiszer kis-és nagykereskedések
•    G'Roby
•    CBA (egyes boltokban)
•    Ökopiac, minden héten szombaton, Cím: 1124 Budapest, Csörsz utca 18.


Répás-sáfrányos kenyér, 20 szelet

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:                     
500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
1 dl szénsavas ásványvíz
5 dl lp drink tej, vagy Loprofin tej
50 g főtt burgonya
50 g reszelt sárgarépa
3 ek. olaj
2 dkg só   
1 mk. sáfrány vagy kukruma
1 ek. tetszés szerinti zöldfűszer, vegeta, ízvarázs
               


Elkészítése:
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, a sót, az lp drink tejet (vagy Loprofin tejet), valamint az ásványvizet, a reszelt sárgarépát, főtt burgonyát, és a tetszőleges zöldfűszereket is egyenletesen ráhintjük. Szép sárga színét a sáfránytól vagy kurkumától kapja.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Kenyérsütő formába öntjük, fél órán át meleg helyen kelesztjük.

Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük.

A sütő hőfoka: 180 ºC
Sütési idő: 25-30 perc

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
összes
281
5
517
111
3140
1 szelet
14
0,3
26
5,6
157

A kimaradt kenyértésztát muffin sütőben is megsüthetjük, és zsemle lesz belőle.

Receptajánló:
Zsemlekenyér
Medvehagymás pogácsa 

Italok tápanyagtartalma

Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.

Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).






élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
almabor 0 0 0 0 46
almalé 2 0,1 11,8 0 47
ananászlé 11 0,4 12,1 0,1 51
bor vörös, fehér 2 0,1 3,5 0 74
céklalé 19 1,1 8,1 0 36
citromlé  friss 14 0,4 7,2 0,1 31
Coca-Cola 0 0 10,3 0 39
Coca-Cola light 5 0 0,02 0 0,2
desszertbor 0 0,2 0 0 160
Fanta light 7 0 0,4 0 3
Fanta narancs 0 0 9,6 0 38
grapefruitlé 8 0,5 11,3 0,1 48
grapefruitlé friss 10 0,6 8,6 0,1 38
malátasör 11 0,5 9 0 49
málnalé 8 0,3 7,1 0 30
málnaszirup 0 0 65,8 0 267
mandarinlé friss 32 0,9 10,1 0,3 47
meggylé friss 8 0,3 13,9 0 66
narancslé 14 0,7 10,2 0,2 45
narancslé friss 14 0,7 10,7 0,2 47
narancslé Hohes C 14 1 9 0 33
paradicsomlé 19 0,8 3,4 0 17
Pepsi light 17 0 0 0 0
pezsgő 4 0,2 0 0 84
ribizlilé fekete 11 0,4 13,4 0 55
ribizlilé vörös 11 0,4 13,2 0 54
sárgarépalé friss 19 0,6 4,9 0 22
sör barna 9 0,4 3 0 39
sör világos 4 0,2 3 0 42
Sprite 0 0 9,8 0 40
Sprite light 7 0 0 0 1
szőlőlé 4 0,2 17 0 69

2011. november 22., kedd

„Sajtos” vagy olívás croissant

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!


Hozzávalók:                      
500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor       
1 zacskó szárított élesztő
1 tk. cukor   
50 g vaj
2 kk. só   
bors ízlés szerint
1 dl lp drink, vagy Loprofin tej
2,5 dl víz
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő

Töltelék:
200 g Viofast növényi sajt (1,5 g a fehérje tartalma 100 grammban)

Vagy:
2-3 gerezd fokhagyma
100 g apróra vágott, magozott olíva bogyó
200 g vaj
Megszóráshoz: nagy szemű só



Elkészítése:
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk, az élesztőt, vajat, fűszereket és fokozatosan hozzá dolgozzuk a folyadékot. Amennyiben lehetőségünk adott rá, egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk állni, majd másnap folytassuk!!
A növényi sajtot reszeljük le, és a kinyújtott kör alakú tésztára szórjuk rá. Vágjuk 8 egyenlő cikkre, és csavarjuk fel a croissantokat. Ha az olívás tölteléket szeretnénk, akkor az olíva bogyót nagyon apróra daraboljuk fel, és keverjük ki a vajjal, és fokhagymával. Hagyjuk keleszteni legalább fél órán át, majd előmelegített sütőben süssük meg. 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük.

A sütő hőfoka: 220 ºC
Sütési idő: 35-40 perc

Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
  fehérje (g)
szénhidrát (g)
 zsír (g)
  kJ (kcal)
1 darab
25
0,6
62
3
 1155 (270)

Tej, tejtermékek tápanyagtartalma I.

Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.

Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).










élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
camambert sajt   960 17,9 0 34 393
joghurt 1,5 %-os 190 3,6 5,6 1,6 53
joghurt 3,5 %-os 210 3,9 15,5 2,6 103
kávétejszín 15%-os  219 4,3 6,2 15 177
kefir 3,5 %-os 170 3,3 4,8 3,5 66
krémsajt 143 2,8 3,1 26,2 259
mascarpone 397 7,6 0 47 453
női tej 54 1,1 7,1 4 71
sovány tejpor 1700 35 52,7 1 374
tehéntej 1,5%-os 150 3 4,7 1,5 44
tehéntej 3,5 %-os 170 3,3 4,8 3,6 67
tejföl 168 3,3 3,9 16 173
tejszín 30%-os 120 2,4 3,3 31,7 317
trappista 1910 35,6 0 25,8 396

























































































2011. november 21., hétfő

Csőbensült brokkoli/karfiol/burgonya/pattiszon, vagy ezek keveréke 6 adag

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:                      
1 evőkanál olívaolaj
1 kg brokkoli, vagy 500 g brokkoli, és 500 g karfiol
1 fej vöröshagyma
300 g burgonya
2 közepes paprika       
100 g margarin
50 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
200 ml lp drink tej
4 gerezd fokhagyma
2 ek. tejföl 20%-os zsírtartalmú
2 db Loprofin tojáspótló por
2 kk. vegeta
morzsolt kakukkfű
csipetnyi szerecsendió
csipet bors
2 kk. só




Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, előfőzzük, és feldaraboljuk. Olajjal kikenünk egy tepsit, majd legalulra lerakjuk a rózsáira szedett brokkolit, burgonyát, utána hagymát, és a többi zöldségfélét. Elkészítünk egy nagyon finom ún. gratin mártást. A margarint habzásig melegítjük, majd hozzáadjuk a Loprofin kenyérport, összekeverjük, és felöntjük az lp drinkkel. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, elkevert tejfölt, ízesítjük vegetával, és legvégén adjuk hozzá a tojáspótló port. Ráöntjük a zöldségekre, és sütőben aranybarnára sütjük.

Ma már rendelkezésre áll fehérjeszegény sajt is, a tetejére reszelhetjük, és így még finomabb lesz!

A sütő hőfoka: 180 *C
Sütési idő: 15-25 perc

Tápanyagtartalom:

mennyiség
  phe (mg)
  fehérje (g)
 szénhidrát (g)
zsír (g)
  kJ (kcal)
100 g
48
1,4
28
6,1
762 (127)



Húsok, húskészítmények tápanyagtartalma

Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.

Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).





élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
csirkehús 940 20,6 0 5,6 144
kolbász 775 15,5 0,3 25,4 292
májas hurka 560 12,4 0 41,2 446
parizer 595 11,9 0,2 18,2 212
sertéshús 1065 20,3 0,4 6,8 144
sertésmáj 975 19,5 2,5 5,3 136
szalámi 650 17,8 0 49,7 550
szalonna 450 9 0 73 693
virsli 625 12,5 0,2 20 231