Translate

2011. november 21., hétfő

Húsok, húskészítmények tápanyagtartalma

Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.

Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).





élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
csirkehús 940 20,6 0 5,6 144
kolbász 775 15,5 0,3 25,4 292
májas hurka 560 12,4 0 41,2 446
parizer 595 11,9 0,2 18,2 212
sertéshús 1065 20,3 0,4 6,8 144
sertésmáj 975 19,5 2,5 5,3 136
szalámi 650 17,8 0 49,7 550
szalonna 450 9 0 73 693
virsli 625 12,5 0,2 20 231

2 megjegyzés:

  1. jajj ezt bontogatni sem érdemes, meg tizedelni....ez úgy ahogy van storno.....max egy kis szalonna, ízesítőnek, ha füstölt...

    VálaszTörlés
  2. Kedves Szilver!A tápanyagtáblázatot nem azért tüntettem fel, mert "csak" fogyasztható ételeket tartalmaz, hanem pont azért, hogy látható legyen miért mondjuk azt TILOS!! Sajnos nincs az a kicsi racionális mennyiség, amit érdemes lenne! De van egy jó hírem, a táblázatot is fokozatosan bővítem, így érdemes vissza visszatérni! Erika

    VálaszTörlés