Translate

2014. november 9., vasárnap

Csokoládék, édességek Mikulásra, karácsonyra

Az alábbi összeállítást 2014-es bolti kínálatból állítottuk össze (főleg Aldi, és Müller). Minden termékre jellemző, relatív alacsony fehérjetartalommal bír, így beilleszthető számolással a diétába.
Az alábbi összeállítás felsorolás jellegű, nem az a cél az összeset megegyük, így extra fenilalanint, kalóriát fogyasszunk el, csupán válogathatunk belőle, mellyel meg tudjuk lepni a kicsiket, nagyokat!

Ha más édességet találtál, ami a diétába beilleszthető lenne, megköszönném ha elküldenél róla fotót, vagy a csomagolást, szívesen megosztanám a többiekkel is!


Mikulás, hóember, angyalka figurák:

 


100 g fehérjetartalma: 6,7 g.
1 darab fehérjetartalma: 0,34 g, phe tartalma: 16,8 mg.
Kapható: Aldi. 




100 g fehérjetartalma: 6,7 g.
1 darab fehérjetartalma: 0,34 g, phe tartalma: 16,8 mg.
Kapható: Aldi. 



100 g fehérjetartalma: 6,7 g.
1 darab fehérjetartalma: 0,5 g, phe tartalma: 25 mg.
Kapható: Aldi. 



100 g fehérjetartalma: 6,7 g.
1 darab fehérjetartalma: 0,5 g, phe tartalma: 25 mg.
Kapható: Aldi. 



100 g fehérjetartalma: 1,8 g.
1 darab fehérjetartalma: 0,3 g, phe tartalma: 15 mg.
Kapható: Müller. 


100 g fehérjetartalma: 5,7 g.
1 darab fehérjetartalma: 1,1 g, phe tartalma: 55 mg.
Kapható: Müller.


100 g fehérjetartalma: 6,7 g.
1 darab fehérjetartalma: 1,3 g, phe tartalma: 65 mg.
Kapható: Müller.


100 g fehérjetartalma: 6,2 g.
1 darab fehérjetartalma: 1,4 g, phe tartalma: 70 mg.
Kapható: Müller.


100 g fehérjetartalma: 6,7 g.
1 darab fehérjetartalma: 0,34 g, phe tartalma: 16,8 mg.
Kapható: Müller.


100 g fehérjetartalma: 6,7 g.
1 darab fehérjetartalma: 0,34 g, phe tartalma: 16,8 mg.
Kapható: Müller.


100 g fehérjetartalma: 8,7 g.
1 darab fehérjetartalma: 1,09 g, phe tartalma: 54,3 mg.
Kapható: Müller.


100 g fehérjetartalma: 6,3 g.
1 darab fehérjetartalma: 0,19 g, phe tartalma: 9,4 mg.
Kapható: Müller.



100 g fehérjetartalma: 5,7 g.
1 darab fehérjetartalma: 0,85 g, phe tartalma: 42,8 mg.
Kapható: Müller.


100 g fehérjetartalma: 8,7 g.
1 darab fehérjetartalma: 0,74 g, phe tartalma: 37 mg.
Kapható: Müller.


100 g fehérjetartalma: 8,7 g.
1 darab fehérjetartalma: 0,74 g, phe tartalma: 37 mg.
Kapható: Müller.
 


100 g fehérjetartalma: 7 g.
1 darab fehérjetartalma: 1,1 g, phe tartalma: 55 mg.
Kapható: Müller.



100 g fehérjetartalma: 3,8 g.
1 darab fehérjetartalma: 0,6 g, phe tartalma: 30 mg.
Kapható: Aldi.

Egyebek:


100 g fehérjetartalma: 3 g.
1 darab fehérjetartalma: 0,19 g, phe tartalma: 9,4 mg.
Kapható: Müller.




100 g fehérjetartalma: >0,1 g, phe tartalma: >5 mg.

Kapható: Aldi, és a legtöbb élelmiszerüzlet.



 100 g fehérjetartalma: >0,1 g, phe tartalma: >5 mg.

Kapható: Aldi, és a legtöbb élelmiszerüzlet.


100 g fehérjetartalma: 6,4 g.
1 adagban, ami 30 g a fehérjetartalom: 0,6 g, phe tartalma: 30 mg.
Kapható: Aldi.



100 g fehérjetartalma: 5,7 g.
1 darab fehérjetartalma: >0,1 g, phe tartalma: > 5 mg.
Kapható: Aldi.

100 g fehérjetartalma: 4,4 g.
1 darab fehérjetartalma: >0,1 g, phe tartalma: > 5 mg.
Kapható: Aldi. Köszönöm a segítséget a termékek összegyűjtésében, fényképezésében Simon Erikának!
Kellemes készülődést kívánok: Kiss Erika

2014. október 30., csütörtök

Vajban sült borsos édesburgonya

Egy fárasztó nap után, annyira jól esik egy meleg, ízletes vacsora, de kinek van kedve nekiállni elkészíteni??
Az alábbi recept 10 perc alatt elkészül, azonnal fogyasztható, és nem elhanyagolható módon nagyon finom!
Két kisebb édesburgonyát megtisztítunk, és ujjnyi vastag karikákra felvágunk, jelen esetben 20 dekányit.

 3 deka vajat felolvasztunk egy serpenyőben, belehelyezzük az édesburgonya karikákat, mindkét oldalát megpirítjuk, majd felöntjük annyi húsleves levével, vagy vízzel, hogy épp ellepje. Lefedjük és kb. 5 perc alatt puhára pároljuk. Ekkor levesszük a fedőt, és addig pirítjuk, míg elpárolog a nedvesség, ekkor pirosra sütjük. Ízlés szerint fűszerezhetjük, én frissen őrölt borssal, és csupán sóval ízesítettem. Friss salátával tálalhatjuk, de önmagában is ínycsiklandóan finom!

Természetesen a kisgyerekek kedvéért a borsot cseréljük le borsikafűre, agy akár őrölt fahéjra, mézeskalács fűszerkeverékre, mivel az édesburgonya eleve magas cukortartalommal rendelkezik, így akár édes, akár sós változatban is fogyasztható.

Jó étvágyat kívánok hozzá!!


Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
 100 g
75
1,5
20
0,05
86


Az alapanyag az édesburgonya volt, mely legtöbbször nagyon élénk narancssárga színű zöldség, ami egyáltalán nem a burgonyafélék közé tartozik. Vannak alfajai, melyek fehér vagy lila színűek, lisztet, keményítőt, pálinkát is készítenek belőle, valamint köretként, főzelékként is használják. Édességek alapjaként is egyszerűen használható.

2014. október 24., péntek

Zserbó falat vagy minizserbó

Hozzávalók:                                                                               

300 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor 

200 g                      vaj, vagy margarin

150 g                      porcukor

1 kk.                       vaníliaaroma

1 adag                    Loprofin tojáspótló por elkeverve (20 g por + 80 ml víz)

csipet                    





Töltelékhez:

70 g                        PKU-s dió :-)

4 ek.                       sárgabarack dzsem

Dr. Oetker cukormáz, Designer Icing



A PKU-s dió, azaz keksztészta vagy süteménydarálék:

150 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor 

1 zacskó                 sütőpor

60 g                        cukor

1 zacskó                 vaníliás cukor

50 g                        margarin

2-3 ek.                   Loprofin tej

csipet                    

Elkészítése:

A süteménypor elkészítése. A fehérjeszegény kenyérport elvegyítjük a sütőporral, cukorral, vaníliás cukorral, a sóval. Hozzáadjuk a margarint, a Loprofin tejet, és lágy formázható tésztává gyúrjuk. Babapiskóta formával kiszaggatva megsütjük. Majd sülés után elmorzsoljuk, ízesítjük dióaromával. Hónapokig eláll befőttes üvegben, vagy hűtőszekrényben zacskóban. Ez lesz a PKU-s dió.


Elkészítése:

A vajat a fehérjeszegény Loprofin liszttel elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a sóval és a vanília aromával jól összegyúrjuk. Gyorsan kell dolgozni, hogy a kéz melegétől ne olvadjon meg nagyon a vaj. A tésztát legalább 1 órára, de még jobb, ha 1 éjszakára hűtőbe tesszük.  Közben elkészítettük a tölteléket, a PKU-s diót összekevertük a sárgabarackdzsemmel, cukor nem szükséges hozzá.

A hűtőből kivesszük a tésztát és kb. egyforma golyókat formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, nem túl közel egymáshoz. Egy fakanál végével lukakat formázunk bele, melybe betöltjük a tölteléket.

Előmelegített sütőben 170 fokon 10 percig sütjük. Nem kell, hogy színt kapjon. Ekkor még nagyon puha a keksz, ezért a sütőpapírral együtt szoktuk kiemelni. Utána mehet bele a következő adag. Amikor kihűltek a kekszek, akkor dr. Oetker cukormázzal, Designer Icinggel díszítjük.

A sütő hőfoka:       170 °C

Sütési idő:             10 perc



Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
 100 g
14,6
0,3
72
24
494