Translate

2015. november 7., szombat

Egyem a zúzádat!? Vagy mégsem?



A szigorú fehérjeszegény diétát tartók pl. a PKU-sok és szülei is pontosan tudják a húsok, húskészítmények, belsőségek a diétába nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem illeszthetőek be. Nem kell erről győzködni senkit, mindenki számra egyértelmű, 10 deka, azaz 100 gramm csirkehúsban átlagosan 21 grammnyi fehérje található, mely fenilalanin tartalma 940 mg, sokak naponta csak 300-350 mg-nyi phet ehetnek, így ahhoz, hogy jól is lakjanak, egyértelmű számukra, le kell mondani azokról az ételekről, melyek húst tartalmaznak.


Ugyanakkor azt a „szabályt” is alkalmazzuk, minden olyan élelmiszer számolással beilleszthető a diétába, mely 100 grammjában (vagy egységnyi mennyiségben, pl. egy darabban) maximum 2 gramm vagy annál kevesebb a fehérje. Így például boldogan fogyasztjuk a gluténmentes termékek közül az alábbi kekszet, melyben csak 1,4 g/100 a fehérjetartalom.


Az egyik édesanya talált egy húsos készételt, melyen a címke szerint és a cég weboldala szerint is csupán 1,6 g/100 g a fehérjetartalom, holott a termék belsőséget tartalmaz. Gyanús volt édesanya számára, ezért szerencsére megkérdezett bennünket, mit gondolunk a termékről, bár legyünk őszinték ilyen esetben, az ember elsősorban megörül annak, milyen szerencsések vagyunk, létezik ilyen alacsony fehérjetartalmú termék, és bővíthetjük a diétát! Igaz azt sem tagadhatom le dietetikusként, nagy veszélynek tartom a húskészítmények alkalmazását azoknál, akik igen alacsony phe toleranciával rendelkeznek, mivel könnyű megszokni, és egyre többet szeretnének főleg a kisebb gyermekek megenni belőle, és nehezen értik meg, nem fogyaszthatják korlátlanul.
 


Az ilyen esetekre szeretném felhívni a figyelmet, és arra kérni mindenkit, inkább legyen egy kicsit szkeptikus, és próbáljuk átgondolni, akár közösen, valóságosak lehetnek ezek az adatok??

  • Mennyi a zúza fehérjetartalma? 100 g zúza fehérjetartalma 17,66 g. 
  • Mit ír a termék leírása? 100 gramm termékben 48 %-a zúzatartalom. Azaz minimum 8,47 g fehérjének kell benne lenni, és még nem is számoltuk bele a termék összetevőiben felsorolt búzalisztet.
Mi történhetett?

Lehet, hogy véletlenül rosszul nyomtatták ki a címkét, illetve rosszul tüntették fel a weboldalon is. Véletlenül elszámolták, nem ellenőrizték le, és ennek következtében történt a hiba, vagy nem ilyen magas a belsőségtartalom, és azt írták hibásan. Legyünk őszinték, aki dolgozik, az tévedhet is, és természetesen majd ki is kell javítani, erre felhívtam a gyártó cég figyelmét, és hivatalos állásfoglalást is kértem az adatokról, főleg, úgy, hogy a weboldalukat végignézve több terméknél is találhatóak elírások, valószínűsíthetően.


A legfontosabbnak talán azt tartom, hogy próbáljunk mérlegelni ismereteink alapján valóságosak lehetnek-e az adatok, és ha kicsit is gyanúsnak tartjuk, először kérdezzünk, és amíg nem vagyunk biztosak, addig semmiképpen se alkalmazzuk!


Szép estét kívánok Mindenkinek: KissEra

2015. október 17., szombat

Spagetti pesto

A tésztaételek nagy előnye, hihetetlen hamar elkészül, illetve az öntettől függően általában igen alacsony fehérje-, és fenilalanin tartalommal bír. 

A pesto mártás, mely jellemző alapanyaga az olasz konyhának, nem teljesen PKU kompatibilis. Miből is áll a pesto?
Az eredeti pesto alapanyagai közé tartozik a bazsalikom, fokhagyma, parmezán sajt, fenyőmag, olíva olaj, só, bors. Elnevezését a mártás alapvetően az elkészítéséről kapta, mivel olaszul a törés, zúzás szóból származik a pestare kifejezésből. A mártás kiválóságát az alapanyagok összhangjából meríti, mivel az olajos magvak, a sajt, és zöld fűszernövények, levélhajtások mozsárban összetörve, elmorzsolva kapják meg végleges ízüket.

Nagyon hasonló, és ízletes mártást készíthetünk tésztánkra, ha az alábbi összetevőket késes robotgépben krémszerűvé keverjük el:
egy maroknyi bazsalikom, vagy medvehagyma, vagy rukkola (vegyesen is használható)
50 g Violife növényi sajt
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olíva olaj

só, ízlés szerint
bors, ízlés szerint.

A frissen kifőzött fehérjeszegény tésztát lecsepegtetjük, és az előmelegített pestoval elkeverjük. Tetejére reszelt Violife sajtot tehetünk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!



Tápanyagtartalom:


mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
35
1,2
62
8,8
 336


A bolti pesto szószok közül is léteznek alacsonyabb fehérjetartalmúak, általában 3-9 gramm /100 gramm márkától függően.
Az egyik legalacsonyabb fehérjetartalmú a Tesco green pestoja, melyben 3,3 g a fehérje/100 g.
Ha nincs időnk otthon elkészíteni, a bolti pestot én elkeverném 1:1 aranyában fehérjeszegény tejjel (pl. Loprofin, Lp drink, vagy Pro zéro tejjel), így felére tudjuk csökkenteni a fehérjetartalmát.

2015. október 2., péntek

Sajtos keksz



Hozzávalók:                                                                               

250 g                     Loprofin fehérjeszegény kenyérpor

100 g                     vaj

1 tk.                       cukor

1 zacskó                sütőpor

60 g                       reszelt Violife natúr sajt

1,5 dl                     hideg Loprofin tej, vagy ha van otthon maradék húsleves lé

                              só ízlés szerint

fűszerek ízlés szerint: pl. fűszerpaprika attól szép piros lesz, vagy bors, citrombors



Elkészítése:

Összekeverjük a fehérjeszegény Loprofin kenyérport a sütőporral, cukorral, sóval, egyéb fűszerekkel és a finomra reszelt fehérjeszegény Violife sajttal. Rámorzsoljuk a hideg vajat és a hideg Loprofin tejet apránként hozzáadva összegyúrjuk. Zárható tálban 1 órát hűtőszekrényben pihentetjük. Kb. fél centi vastagra kinyújtjuk, majd derelyevágóval,  négyzetekre vágjuk, vagy keksz formával kiszaggatjuk.  200°C-ra előmelegített sütőben  sütőpapírral leterített sütőlapon 10-12 perc alatt  ropogósra sütjük.





Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
15
0,4
47
20
377