Translate

2014. március 29., szombat

Glutenix fehérkenyér sütőkeverék



Pár héttel ezelőtt az egyik kedvenc PKU-s kisfiúm anyukája megkérdezte, mennyi fehérjét tartalmaz a Naturbit burgonyapehely. Mivel a neten én sem leltem meg rögtön, így a gyártó/forgalmazó céghez fordultam, akik nagyon régi kedves ismerőseim. Annak ellenére, hogy hétvége volt Králl Marcsi szinte azonnal válaszolt, és máris küldte az információt, ami PKU szempontjából nem volt kedvező, mivel a termék fehérjetartalma számunkra igen magas 8,6 g/100 g.

Ugyanakkor megkértem Marcsit, ha lehet, szívesen kipróbálnám a lisztkeverékeiket, mivel még nincs alapos tapasztalatom a termékeikről. Néhány nap múlva egy óriás csomag érkezett a klinikára, melyben jó néhány kenyérpor lapult, valamint az édes és sós rágcsálnivalóikből számos kóstoló.

A rágcsálnivalókat azóta sokan tesztelték, akik épp bejöttek kontrollra, sőt a legifjabb kis-PKU-s bátyókája a két éves Dávid, szempillantás alatt eltüntetett belőle egy teljes zacskót :-), nagyon ízlett neki!



A kenyérporok -vagy nevezhetjük sütőkeveréknek is természetesen- közül először a fehérkenyeret próbáltam.

A fehérkenyér sütőkeverék fehérjetartalma 0,7 g/ 100 g, fenilalanin tartalma 43 mg/100 g.


Hunorganic webáruház körültekintően válasszunk termékeket, mivel nem csak fehérjeszegények találunk, hanem "csak" gluténmentest, élesztőmentest, csökkentett kalóriatartalúakat is, az összes nem alkalmazható a fehérjeszegény diétában!!!





Könnyen, gyorsan összedolgozható, robotgéppel pár perc alatt kész a massza. Alapvetően az eredeti recept utasításait követtem kis módosítással, a végeredmény véleményem szerint magáért beszél, nagyon szép belezetű, szellős állagú kenyér készült, nagy előnye, hogy kenyérhéj is képződik.



Az eredeti recept, mely a csomagoláson is szerepel:

500 g sütőkeverék

20 g friss élesztő

15 g só

460 ml langyos víz



Ehhez képest egy hangyabokányit változtattam rajta:

500 g sütőkeverék

1 zacskó szárított élesztő (ez volt épp otthon)

1 kk. cukor, a kelesztéshez

3 ek. olaj

15 g só

460 ml langyos víz

+ 1 tk. szójaszósz



Picit világosnak tűnt a tészta, gondoltam a jól megszokott karamellizált cukrot is használhatnám, de kivételesen egy teáskanál szójaszószt tettem hozzá (épp rám kacsintott a munkaasztalról), melytől kicsit barnább lett a színe.



Robotgépben kevertem össze a hozzávalókat, majd kiolajozott, kenyérporral kiszórt kenyérsütőformába öntöttem, és háromnegyed órán át meleg helyen kelesztettem. Előmelegített 200 °C-os sülőben 45 percig sütöttem. Most kivételesen sütés közben olajjal nem is kenegettem, kíváncsi voltam, így melyen lesz a teteje, legközelebb szerintem érdemes egyszer-kétszer megkenni.

Elektromos késsel 20 vékony szeletre tudtam felszelni.














Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
26,9
0,44
53,8
4,1
252,8
1 szelet=40 gramm
10,76
0,2
21,5
1,64
101