2015 tavaszán két alkalommal (április
18-án és május 16-án) nyílt lehetőség fehérjeszegény alapanyagokból sütő-főző
stúdiót szervezni Budapesten, elsősorban PKU-s és egyéb fehérjeszegény
anyagcsere diétát tartóknak és családtagjaiknak.
Hagyományainkhoz híven 1994 óta
minden évben 3-4 teljesen új receptúrával állunk elő, melyben az alapvető
kenyerek, péksütemények mellett édes és sós rágcsálnivalók, főtt ételek
elkészítését is elsajátíthatják a résztvevők.
Minkét alkalommal 70 feletti volt
a résztvevők száma, a budapestiek, és a környező települések mellett érkeztek
Szombathelyről, Mezőtúrról, Ózdról, Sopronból, Besnyőről, Dombóvárról, Debrecenből,
Mosonmagyaróvárról, Győrből, Szentkirályszabadjáról, valamint Bécsből is, és
nagy örömmel tölt el, 2-3 „új” családdal mindig bővül a csapatunk.
Programunk első fél órájában
megismerkedhetünk a diétában alkalmazható újdonságokkal, speciális diétás
alapanyagokkal, valamint a normál élelmiszerek közül azokkal, melyek a
mindennapi étrendbe beilleszthető. Majd ezek után közösen elkészítettük a 13
receptet, melyek leírását alább megtalálhatjátok. Meglepetésemre, aki nem
szereti a brokkolit, még az is jó étvággyal majszolta a brokkoli golyót, a
majonézes káposztasalátával. A thai ételeknek kevesen tudnak ellentmondani, így
a thai tészta ismét a kedvencek közé kerülhetett fel, nem említve a kenyeret,
és a kerámiaformában sült kiflit. Sokak fantáziáját megmozgatta a cukkinisajt
és a karfiol pop corn, mely elkészülte után egy szempillantás alatt eltűnt. A
vaníliás kelt csiga esetében is megérte a ráfordított idő, mert utána egy
kellemesen omló finom csemegével bővült a receptárunk. A banános palacsinta, és
a párizsi krém az édesszájúak kedvére tett, míg a sajtos kekszet egészen kicsi
babáknak is adhatjuk rágcsálnivalóként.
A receptek minőségét garantálta a
Loprofin termékcsalád, mely alapanyagaiból készítettük el a finomságokat,
köszönjük a Numil Kft., valamint a Bókay Gyermekklinikáért Alapítvány
támogatását.
A program nem jöhetett volna létre
szorgos segítők nélkül, köszönöm szépen a dietetikus hallgatók lelkes
támogatását, különös tekintettel Farkas Cilinek, és Szilfai Nikinek, valamint dietetikus
kollégáimnak Simon Erikának, a Numil Kft. részről Kovács Ildikónak, és Havasi
Anikónak.
Hamarosan újra találkozunk az
őszi sütő-főző stúdióinkon, várunk szeretettel!
Kiss Erika
vezető dietetikus, táplálkozástudományi szakértő
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése