Translate

2016. július 24., vasárnap

2016-os PKU-s tábor 1. napja

És eljött a nagy nap, ismét táborozunk! Igaz a tavalyi kisgyerekes tábor nem is volt annyira rég, de nyári nagytábor legutóbb 2014-ben volt Balatonfüreden.
Első alkalommal táborozunk Kerekegyházán a Kunsági Major -ban, bár tavasszal többször utaztunk ide egyeztetni a lehetőségeket.

(A fotók a Kunsági Major honlapjáról valók.)

Minden táborhely választásánál alapvető igényünk a kétfajta diétás menü megvalósításának lehetősége a normál étrend mellett, ehhez szükséges a főzőkonyha, nem megfelelőek azok a helyek ahova kiszállítják az ételeket, mert akkor nincs lehetőségünk az állandó kapcsolattartásra a konyhásokkal, segítve őket a diétával kapcsolatos ismeretek elsajátítására. Jószándékból sem lehet a galaktozémiások menüjébe tejfölt beletenni annak érdekében, hogy finomabb legyen az íze, vagy a PKU-sok főzelékét sem lehet kukoricaliszttel behabarni, keményítő helyett. 
A másik fontos szempont táborhely választásánál, hogy legyenek közösségi helyek, termek, ahol a szabadidős programok mellett szakmai programokat, előadásokat, bemutatókat tudjunk tartani, hisz a PKU-s tábor elsődleges célja a diétával kapcsolatos információk széleskörben történő ismertetése, azon kívül, hogy jól is érezzük magunkat!
Következő szempont, hogy legalább 150-200 fő részére lehessen szállást biztosítani, bár volt olyan táborunk ahol 250-en voltunk.
Lehetőség szerint tömegközlekedéssel is el lehessen érni, azok kedvéért, akik nem autóval közlelkednek.
Valamint nem elhanyagolható, hogy az Egyesületi tagoknak megfizethető legyen. Sokszor felmerül az igény, elsősorban a jól szituált családok megkérdezik miért nem szervezzük nívósabb helyre, wellnessbe, vagy akár a tengerpartra. Erre is elég gyorsan megkaphatjuk a választ ha átgondoljuk az egyesületi tagok jórésze nem tudja megfizetni a drágább szálláshelyeket, és ne feledjük el nem egy szűk csoportnak szervezzük a lehetőséget, hanem minél szélesebb körben!

Visszatérve az élelmezésre, árgus szemekkel figyeljük az ételkészítés minden mozzanatát, és ha kell természetesen aktívan részt is veszünk benne amellett, hogy a tábori étrendet hónapokkal hamarabb elkészítjük.
Ez, hogy is szokott elkészülni?? Sokan azt gondolhatják, hogy saját magunk által kikísérletezett receptjeink alapján készül a tábori étrend. De jó is volna, már már fantasztikus!!! De nem így van. Ebben az esetben a táborozás költségei közel 2-3-szorosára emelkedne, mellyel ismét az a probléma, a családok számára megfizethetetlen volna.

Tehát a valóság a következő:
A normál étlapot mindig a táborhelyet működtető élelmezési egység, azaz a konyha adja, és azt alakítjuk át diétássá, mind PKU-ssá, mind galaktozémiássá, úgy hogy a normálhoz a leginkább hasonlítson a diétás is. Ugye alapvetően minden elkészíthető diétás módon is, csak kreatívan érdemes hozzáállni a dolgokhoz.
Fontos szempont az étlap megtervezésekor, hogy a legszigorúbb fehérjeszegény diétán lévők is jól lakhassanak anélkül, hogy vérszintjük megemelkedne a normál tartományhoz képest (pl. PKU-ban életkortól függően a 120-360, 120-480, 120-600 umol/l).
Így a tervezett étlap naponta 300 mg-nyi fenilalanint tartalmaz. Aki jóval többet fogyaszthat nyugodtan kiegészítheti. 
Aki az alapdiétáján kívül még szeretne fogyókúrázni, természetesen kevesebbet is ehet és jóval többet mozoghat :-)!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése