Translate

2014. március 31., hétfő

Közeleg a húsvét

Lassan elérkezik a húsvét, nézzünk körül a normál üzletek húsvéti kínálatából, melyek azok a termékek, amelyeknek alacsony a fehérjetartalma, és a napi diétába beszámítva alkalmazhatjuk!
Mindenki vegye figyelembe a napi phe vagy egyéb fehérje/aminosav toleranciáját, és annak megfelelő mennyiséget fogyasszon el! Ismételten nem az a célom, hogy édességgel tömjük a gyerekeket, ugyanakkor néha egy kis édesség is beleférhet.





2014. március 29., szombat

Glutenix fehérkenyér sütőkeverék



Pár héttel ezelőtt az egyik kedvenc PKU-s kisfiúm anyukája megkérdezte, mennyi fehérjét tartalmaz a Naturbit burgonyapehely. Mivel a neten én sem leltem meg rögtön, így a gyártó/forgalmazó céghez fordultam, akik nagyon régi kedves ismerőseim. Annak ellenére, hogy hétvége volt Králl Marcsi szinte azonnal válaszolt, és máris küldte az információt, ami PKU szempontjából nem volt kedvező, mivel a termék fehérjetartalma számunkra igen magas 8,6 g/100 g.

Ugyanakkor megkértem Marcsit, ha lehet, szívesen kipróbálnám a lisztkeverékeiket, mivel még nincs alapos tapasztalatom a termékeikről. Néhány nap múlva egy óriás csomag érkezett a klinikára, melyben jó néhány kenyérpor lapult, valamint az édes és sós rágcsálnivalóikből számos kóstoló.

A rágcsálnivalókat azóta sokan tesztelték, akik épp bejöttek kontrollra, sőt a legifjabb kis-PKU-s bátyókája a két éves Dávid, szempillantás alatt eltüntetett belőle egy teljes zacskót :-), nagyon ízlett neki!



A kenyérporok -vagy nevezhetjük sütőkeveréknek is természetesen- közül először a fehérkenyeret próbáltam.

A fehérkenyér sütőkeverék fehérjetartalma 0,7 g/ 100 g, fenilalanin tartalma 43 mg/100 g.


Hunorganic webáruház körültekintően válasszunk termékeket, mivel nem csak fehérjeszegények találunk, hanem "csak" gluténmentest, élesztőmentest, csökkentett kalóriatartalúakat is, az összes nem alkalmazható a fehérjeszegény diétában!!!





Könnyen, gyorsan összedolgozható, robotgéppel pár perc alatt kész a massza. Alapvetően az eredeti recept utasításait követtem kis módosítással, a végeredmény véleményem szerint magáért beszél, nagyon szép belezetű, szellős állagú kenyér készült, nagy előnye, hogy kenyérhéj is képződik.



Az eredeti recept, mely a csomagoláson is szerepel:

500 g sütőkeverék

20 g friss élesztő

15 g só

460 ml langyos víz



Ehhez képest egy hangyabokányit változtattam rajta:

500 g sütőkeverék

1 zacskó szárított élesztő (ez volt épp otthon)

1 kk. cukor, a kelesztéshez

3 ek. olaj

15 g só

460 ml langyos víz

+ 1 tk. szójaszósz



Picit világosnak tűnt a tészta, gondoltam a jól megszokott karamellizált cukrot is használhatnám, de kivételesen egy teáskanál szójaszószt tettem hozzá (épp rám kacsintott a munkaasztalról), melytől kicsit barnább lett a színe.



Robotgépben kevertem össze a hozzávalókat, majd kiolajozott, kenyérporral kiszórt kenyérsütőformába öntöttem, és háromnegyed órán át meleg helyen kelesztettem. Előmelegített 200 °C-os sülőben 45 percig sütöttem. Most kivételesen sütés közben olajjal nem is kenegettem, kíváncsi voltam, így melyen lesz a teteje, legközelebb szerintem érdemes egyszer-kétszer megkenni.

Elektromos késsel 20 vékony szeletre tudtam felszelni.














Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
26,9
0,44
53,8
4,1
252,8
1 szelet=40 gramm
10,76
0,2
21,5
1,64
101

2014. március 16., vasárnap

Kenyérre valók, szendvicskrémek, ízesítők II.

Nézzünk néhány normál üzletben is megvásárolható kenyérre kenhető krémet, zöldségkrémet, vajkrémet, margarinkrémet.
Meglepő lehet, elsősorban a még nem rutinos diétázóknak a margarinkrémek magas fehérjetartalma. Ennek tulajdonképpen egyszerű az oka, mivel a margarinkrém attól kellemesen kenhető, és kellemes ízű, mely a margarinon kívül még bele kerül, így a tejszíntől, tejportól, tejsavótól, és akár egyéb adalékoktól, melyek következtében a fehérjetartalma 1-2-3 grammal is megnőhet 10 dekánként. Ez nem azt jelenti nem használhatjuk, hanem csupán jelzés, nem szükséges 10 dekát elfogyasztani belőle, így a tepertőkrémből sem, melyben 2,5-8 g fehérjetartalommal is rendelkezhet, így a Valdorf terméket alkalmazhatjuk esetenként, melyben csupán 2,5 g a fehérjetartalom.
Nézzünk néhány terméket a teljesség igénye nélkül, a lista folyamatosan bővül! Szívesen fogadom, ha más termékek csomagolását, vagy a termékről készült képet, tápanyagtartalommal elkülditek, szívesen hozzáteszem a listához!!


























terméknév
kiszerelés (g)
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
Megjegyzés
Liba tepertőkrém, Valdor
250
125
2,5
1
69
637

Margarinkrém actív, Unilever
250
5
0,1
4
35
331

Metélőhagymás vajkrém, Auchan
200
105
2,1
5,6
39
382
Tejszín
Olívabogyós szendvicskrém, Pastella
80
200
4
4
49
461

Vajkrém magyaros, Tesco
250
125
2,5
2
38
360

Vajkrém, Milli
200
110
2,2
4,8
38
371
Tejszín, tejpor


Kenyérre valók, szendvicskrémek tápanyagtartalma


2014. február 23., vasárnap

HÁZTARTÁSI KEKSZ (140)

Nagyon gyorsan elkészíthető keksz, mely fém dobozban napokig megtartja a frissességét. 

A kicsiknek rágcsálnivalóként magában is elégséges, a nagyobbak megkenhetnek két kekszet, és összetapaszthatják lekvárral, mézzel, főzött pudinggal, vagy alacsony fehérjetartamú csokoládékrémmel.










A forma, amivel kiszaggattam:




Hozzávalók:                                                                                
200 g                      fehérjeszegény damin kenyérpor
100 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
1 db.                       Loprofin tojáspótló por (10 g por + 40 ml víz)
80 g                        porcukor
180 g                      vaj (hideg)
1 csomag                vaníliás cukor
1-2 ek.                   Loprofin tej, lp drink, vagy Pro zéro tej
3 ek. lp drink csokoládés ízesítésű kakaópor
1 tk.                        szódabikarbóna
csipet                      só       

 Több keksz recept:  
Kekszek
Rágcsálnivalók:

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
28
0,42
46
15
300
1 darab
3
0,04
5
1,67
33,4