Holnap indul a PKU-s tábor, ráhangolódásként néhány friss ropogós kép, és jó néhány az őskorból!! :-)
A frissek:-)
És az őskorból valók :-)
Sokak számára a PKU fogalma sem ismerős, nemhogy az életmód,a diéta mindennapi megvalósítása. Az elmúlt 22 év tapasztalatait szeretném megosztani az olvasókkal, kedves diétázóimmal, érdeklődő szakemberekkel, ötleteket adva az egészségesebb, teljesebb élethez, mert ne felejtsük el, a jól betartott diéta eredményeképpen, tökéletes szellemi és testi egészségnek örvendenek a PKU-sok, és egyéb veleszületett anyagcsere-betegek, akik szintén a szigorú fehérjeszegény diétát tartják be nap mint nap.
Translate
2013. július 20., szombat
2013. április 19., péntek
Többtucatnyi hamburger (is) készült a holnapi sütőstúdióra
Kedveseim!
Ma is szép számmal vettetek részt
a sütőstúdión, ha jól számoltam 101-en voltunk!
A recepteket, információkat és
fotókat folyamatosan töltöm fel a blogra, valamint a facebookos oldalra is,
lehet csemegézni belőle! Ha valamilyen információ nem jutott volna el hozzátok,
jelezzétek, és szívesen megírom Nektek/Önöknek!
Ha készítettetek jó fotókat megtennétek, hogy elkülditek nekem, hogy én
is gyönyörködhessek bennük, valamint felkerülhessenek a blogra is?? Köszönöm!
Az önkéntes segítők közül
köszönöm szépen Lehotai Ádámnak a reggel csomagszállítást, Dolnay Brigittának a
fotózást, az előkészületekben való aktív részvételt már reggel fél nyolctól,
Németh Andinak a párhuzamos elkészítést, Bodon Judit, Kovács Cecília, Hajdu Andrea
dietetikusoknak az aktív részvételt, valamint a többi kedves résztvevő
dietetikusnak az érdeklődést.
A reggeli pakoló/előkészítő
csapatnak a segítséget: Nagy Szilvia Veronikának, Kemény Ádámnak, Láng
Adriennek és férjének Gábornak, Amtman Jánosnak, Mészáros Katának.
Az egyesületi regisztrációban a
segítséget Kovács-Gál Viktóriának.
A program támogatójának a Numil
Kft.nek a szponzorációt, Kovács Ildikó dietetikusnak az aktív részvételt, az
alapanyagok beszerzését, a receptek igényes kinyomtattatását, a
szállítmányozást, a gyerekjátékok biztosítását, a közös munkát!
A Magyarországi PKU Egyesületnek,
és elnökének Parrag Tamásnak a folyamatos támogatását.
A Diétaabc munkatársainak Mató
Andrásnak, Sereg Dórának, és Parrag Petrának a részvételt, a vásárlási
lehetőséget!
Az Eurest munkatársainak a
helyszín biztosítását, és a segítőkészséget!
Mindezek mellett úgy vélem a
program nem jöhetett volna létre a receptek kitalálása, kifejlesztése nélkül, a
program összeállítása, az alapanyagok felkutatása, a program megszervezése és
logisztikája nélkül, melyet örömmel készítettünk Nektek az elmúlt hónapokban, mi
Erikák!!! Reméljük, elkészítitek a recepteket otthon, és a diéta mindennapos
betartásában a programmal is segítségetekre lehettünk!!
Erikák :-)
A sütőstúdió előkészületei pénteken:
2013. március 30., szombat
Kellemes húsvéti ünnepeket!
Amikor megfogalmazódott bennem az elképzelés, szeretnék blogt
készíteni, elsősorban az motivált, minél több információt oszthassak meg PKU-s
kis csapatommal, segítségükre lehessek ilyen módon is, ne csak a klinikai
ellátásban, a PKU Egyesületi rendezvényeken, táborokban, sütő-főző stúdiókban,
könyvekkel, cikkekkel. Az évek során több ezer receptet kísérleteztem ki, mind
elméletben, mint gyakorlatban az életem szerves része a PKU, és a tudományos
megközelítés helyett mindig a személyek, az emberek, a gyerekek motiváltak, a
visszajelzések tőlük, Tőletek.
Nehéz a lelkesedést, a hitet, a motivációt megtartani (és
nem a napi munkaidőről beszélek, hanem az attól független lelkesedésből,
segítőkészségből rászánt időről) Húsvéti nagyszombatján, amikor a napi mérleg a
következő:
- 2 kedves sms a diétázó csapatból, melyben nekem is kellemes ünnepeket kívánnak. Fura dolog, nekem is jól esik!!
- A mai nap 18 sms, melyben csupán „használnak” a kedves diétázók, diétás kérdések felvetésével, melyek egyáltalán nem életbevágók, hanem olyanok, melyeket bármikor meg lehetne kérdezni, nem csak szombaton, nem csak húsvétkor
- 42 e-mail, szintén diétás kérdésekkel, melybe még véletlenül sem kerül be az az ingyenes, könnyen leírható mondat „Kellemes húsvétot kívánok”
Tudom, ha nincsenek elvárások, akkor nem csalódik az ember! Lehet,
nekem nem kellene kötődnöm emberekhez, családokhoz, hanem csak a saját szűk
családomra, barátaimra kellene koncentrálnom! Csak az a gondom, ha nem kötődöm
a diétázókhoz, akkor nekem egy idő után nem lesz fontos, hogy nekik, értük,
ÉRTETEK szervezzek, süssek-főzzek, írjak, törődjek, segítsek! Néha fontosak
volnának a viszont reakciók is!
De ennyire képtelenek vagyunk egy kicsit egymással is
törődni? Nem arra gondolok, hogy csak úgy egy lapot, vagy e-mailt, vagy smst
küldjünk a másiknak az ünnepből kifolyólag, á nem, erről nagyon régen letettem!
Csak azon üzenetekről és üzenőkről beszélek, akikben ma leküzdhetetlen volt a
vágy, hogy üzenjenek. Azokban sem merül fel, ha hétvégén kérem a másik EMBER
segítségét, akkor legalább küldök egy jókívánságot?? Úgy tűnik nem, és ez picit
fáj!
Bár ne legyek igazságtalan a hét folyamán érkezett 4 képeslap, és 5 hangos képeslap kedves üzenetekkel, a közel 600 diétázótól!
Szemezgetve a mai szombati
vagy mondhatnám „húsvéti” e-mailekből, sms-ekből:
- „megkaptam a közgyógykártyám, innentől ismét tudjátok ingyenesen írni a recepteket”
- „keverhetem a tápszert, a C vitaminnal, nem lépnek egymással reakcióba?”
- „új szakorvosi javaslatot küldenétek?”
- „tortát sütöttem, összeesett, mi lehet a baj? Volna ötleted? „
- „Mikor kell kontrollra mennem?”
- „Szeretnék több PKU-s tejet”
- „Melyik kenyérport javaslod?”
- „Mikor is lesz a nyári tábor?”
- „Hogy kell felfuttatni az élesztőt”
- „Mennyi volt legutóbb az összfehérjém, phe szintem?”
- „Mehetek még április 20-án stúdióba, van hely?”
Hát ezek ellenére kívánok Mindenkinek Kellemes Húsvéti
Ünnepeket!!
KissEra
2013. március 29., péntek
GESZTENYÉS CSIGA
Hozzávalók:
400 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
100 g margarin
20 g méz
100 g cukor
1 zacskó vaníliás
cukor
1 db. Loprofin tojáspótló por (10 g por + 40 ml víz)
150 ml Loprofin tej
csipet só
A töltelékhez:
50 g apróra vágott áfonya
250 g gesztenyemassza (mindig olyat válasszunk, melynek fel van tüntetve a
fehérjetartalma, minél alacsonyabb legyen kb. 2,5 grammnál kevesebb 100
grammban. Néhány termékben már aspartamot is találhatunk, azt ne alkalmazzuk,
valamint olyat sem melyben szójabab is található, így pl. Maróni, Spar gesztenyepüre)
100 ml alacsony
fehérjetartalmú főzőtejszín
100 ml Loprofin tej, vagy lp drink
2 ek. méz
30 ml olaj
a megkenéshez
Elkészítése:
Az élesztőt langyos Loprofin tejben vagy vízben, kevés cukorral
felfuttatjuk. A fehérjeszegény Loprofin
kenyérporhoz hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, valamint a többi
hozzávalót. Fokozatosan hozzáadjuk a Loprofin
tejet, majd ha a
tésztánk teljesen egynemű, alaposan átgyúrjuk. Legalább fél órára félre tesszük
keleszteni.
Ezután kisujjnyi vastag
téglalap alakúra kinyújtjuk, és az összeállított gesztenyés töltelékkel
megkenjük. Feltekerjük, mint a bejglit, és éles késsel felszeleteljük.
Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük, sülés közben olajjal, vagy fehérjeszegény
tejjel kenegetjük. Ha még gazdagabbá szeretnénk tenni, készítsünk hozzá
vaníliasodót és úgy tálaljuk.
A sütő hőfoka: 200
°C
Sütési idő: 15-20
perc
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
összes
|
390
|
7,8
|
510
|
110
|
3198
|
100 g
|
43
|
0,87
|
56,7
|
12,2
|
355
|
2013. március 28., csütörtök
CSÍKOS HÚSVÉTI KALÁCS
Közkívánatra akkor jöjjön a húsvéti kalács receptje!!
Az inspiráló Szalai Viki volt :-).
Hozzávalók:
500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
1 zacskó
szárított élesztő
5 ek. cukor
75 g vaj, vagy
margarin
220 ml Loprofin tej, vagy lp drink
2 ek. kakaópor, jó minőségű,
hogy szép színt kapjon tőle a kalács
3 ek. lp drink csokoládés ízesítésű
1 mk. só
Aki szereti: mazsola
fahéj
aszalt
gyümölcsök
Elkészítése:
A
fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
felét öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk minden alkotóelem felét!!!, az élesztőt,
vajat, cukrot, sót és robotgép segítségével összedolgozzuk. Fokozatosan
adagoljuk hozzá a fehérjeszegény tejet, és addig dolgozzuk össze, míg teljesen
egynemű, hólyagos tésztát nem kapunk. Majd ugyanígy járunk el a tészta másik
felével is, csak abba a kakaóport, és lp drink csokoládés ízesítésű kakaóport
is beletesszük. Akkor félretesszük legalább fél órára keleszteni, majd egyenként
kinyújtjuk a lapokat, maximum ujjnyi vastagra, alulra a fehér színű tésztát
tesszük, majd rá a kakaósat, és lazán feltekerjük, mint egy bejglit, vagy
palacsintát. Ismét félretesszük meleg, nem huzatos helyre keleszteni. A sütőbe
behelyezés előtt megkenjük alaposan fehérjeszegény tejjel, és előmelegített 180
ºC-os sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
Stúdió után Amtman Levente édesanyja rögtön elkészítette, és erről fotót is küldött:
Luta Adrienn édesanyja Húsvétkor az alábbi fotót küldte:
Gratulálok Csajok, nagyon ügyesek vagytok!!
A sütő hőfoka: 180
°C
Sütési idő: 35-40
perc
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
100 g
|
44
|
1,3
|
77
|
11,1
|
431,3
|
2013. március 27., szerda
Az idei húsvéti finomságok 2.
A Müller kínálatában a következő finomságokat találtam:
Rozgonyi Orsi a következőket találta, és köszönet a kóstolóért is!
Piciera az Aldiban találta még, köszönet érte:
1 darab nyuszi 17 grammos, vagyis 0,1 g a fehérjetartalma, azaz a phe=5 mg.
1 darab nyuszi 15 grammos, azaz 0,29 g a fehérjetartalma, vagyis a phe= 14,3 mg.
1 darab tojás 15 grammos, a fehérjetartalma: 0,05 g, a phe= 2,3 mg.
1 darab nyuszi 20 grammos, azaz 1,32 g a fehérjetartalma, azaz a phe=66 mg.
1 darab nyuszi 10 grammos, azaz 0,65 g a fehérjetartalma, azaz a phe=32,5 mg.
1 darab nyuszi 22,2 grammos, azaz 1,44 g a fehérjetartalma, azaz a phe=72,2 mg.
Rozgonyi Orsi a következőket találta, és köszönet a kóstolóért is!
1 darab koszorú 15 grammos, azaz 0,12 g a fehérjetartalma, vagyis a phe= 6 mg.
A zselében a fehérjetartalom NULLA !!! Így a phe tartalma is NULLA!
Piciera az Aldiban találta még, köszönet érte:
1 darab tojás 19 grammos, azaz 1,1 g a fehérjetartalma, vagyis a phe= 55 mg.
Komáromy Szilvia a Hoferben (osztrák Aldi) az alábbiakat találta, köszönöm szépen az infót:
1 darab nyuszi 16 grammos, azaz 0,3 g a fehérjetartalma, vagyis a phe=15 mg.
1 darab nyuszi 17 grammos, vagyis 0,1 g a fehérjetartalma, azaz a phe=5 mg.
Úgy vélem a választék igen széleskörű, mindenki megtalálhatja toleranciájának megfelelő édességet.
Szép estét Mindenkinek: KissEra
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)