A mai napon meglátogattak a Klinikán Pál Szilárdék egyenesen Norvégiából, és mivel tudták, hogy az idei PKU-s tábor a hétvégén elkezdődik, így madárlátta finomságot hoztak ajándékba a diétázóknak.
Az alábbi mogyorókrémből 21 üveggel már be is készítettünk a tábori holmik közé, kíváncsi leszek mennyire nyeri el a diétázók tetszését!
Köszönjük szépen Emőke, és Nimród!
Sokak számára a PKU fogalma sem ismerős, nemhogy az életmód,a diéta mindennapi megvalósítása. Az elmúlt 22 év tapasztalatait szeretném megosztani az olvasókkal, kedves diétázóimmal, érdeklődő szakemberekkel, ötleteket adva az egészségesebb, teljesebb élethez, mert ne felejtsük el, a jól betartott diéta eredményeképpen, tökéletes szellemi és testi egészségnek örvendenek a PKU-sok, és egyéb veleszületett anyagcsere-betegek, akik szintén a szigorú fehérjeszegény diétát tartják be nap mint nap.
Translate
2016. július 19., kedd
2016. július 18., hétfő
Aldiba is bekukkantottam
Aldiba is bekukkantottam, ott a következő újdonságokat találtam.
Értelemszerűen az édességekből nem minden nap érdemes fogyasztani, csupán arra hivatott, hogy néha kiegészíthesse a diétát.Ugyanakkor ha egy vendégségben találkozunk a termékek közül bármelyikkel, számolva, kalkulálva beilleszthető a napi étrendbe.
Banános csokoládé újabb változatát Jégkorszakos formában, melyből 1 darab súlya mint ahogy a mérleg is mutatja 12 grammos, így a fehérjetartalma 0,3 g, a phe tartalma 13 mg.
Haribo cukordrazsé, melyből 100 g fehérjetartalma 0,5 g, a phe tartalma 25 mg.
Egy adag 25 g, a tál amiben fotóztam az egy nagy müzlistál.
100 g ennyit tesz ki, a tál amiben fotóztam az egy nagy müzlistál.
Jég desszert egy adag 25 gramm fehérjetartalma 0,3 g, a phe tartalma 15 mg.
Kukoricapehely golyócskák egy adagban, azaz 25 grammban a fehérjetartalom 1,5 g, a phe tartalma 75 mg.
Ez egy adagnyi, azaz 25 grammos.
Tejcsokoládé krémmel töltött ostyarúdból 1 darab súlya mint ahogy a mérleg is mutatja 8 gramm, így a fehérjetartalma 0,6 g, a phe tartalma 30 mg.
A csokoládés cukorkában, ahogy a csomagolás is jelzi 25 grammban, melyet le is mértem, látható majdnem egy maroknyi, a fehérjetartalom 0,8 g, a phe tartalma 40 mg.És természetesen nem muszáj egy maroknyit enni belőle! Erre a finomságra Kecse Kriszta, Lázár Miki anyukája is felhívta a figyelmem, köszönet érte!
Értelemszerűen az édességekből nem minden nap érdemes fogyasztani, csupán arra hivatott, hogy néha kiegészíthesse a diétát.Ugyanakkor ha egy vendégségben találkozunk a termékek közül bármelyikkel, számolva, kalkulálva beilleszthető a napi étrendbe.
Banános csokoládé újabb változatát Jégkorszakos formában, melyből 1 darab súlya mint ahogy a mérleg is mutatja 12 grammos, így a fehérjetartalma 0,3 g, a phe tartalma 13 mg.
Haribo cukordrazsé, melyből 100 g fehérjetartalma 0,5 g, a phe tartalma 25 mg.
Egy adag 25 g, a tál amiben fotóztam az egy nagy müzlistál.
100 g ennyit tesz ki, a tál amiben fotóztam az egy nagy müzlistál.
Jég desszert egy adag 25 gramm fehérjetartalma 0,3 g, a phe tartalma 15 mg.
Kukoricapehely golyócskák egy adagban, azaz 25 grammban a fehérjetartalom 1,5 g, a phe tartalma 75 mg.
Ez egy adagnyi, azaz 25 grammos.
Tejcsokoládé krémmel töltött ostyarúdból 1 darab súlya mint ahogy a mérleg is mutatja 8 gramm, így a fehérjetartalma 0,6 g, a phe tartalma 30 mg.
A csokoládés cukorkában, ahogy a csomagolás is jelzi 25 grammban, melyet le is mértem, látható majdnem egy maroknyi, a fehérjetartalom 0,8 g, a phe tartalma 40 mg.És természetesen nem muszáj egy maroknyit enni belőle! Erre a finomságra Kecse Kriszta, Lázár Miki anyukája is felhívta a figyelmem, köszönet érte!
2016. július 17., vasárnap
Rágcsálnivalók a dm-ből
A DM-ben találtam néhány újdonságot, melyek akár a fogzás esetében is segítségükre lehet, illetve tízóraira, uzsonnára gyümölcs mellé kiegészítésként is használhatjuk.
Megkóstoltam mindet igazán kellemes ízűek :-).
Ropogós eperszívek, egy teljes zacskóban 0,7 g fehérje, és 35 mg phe található.
Sárgarépás kukoricapehely, egy teljes zacskóban 1,7 g fehérje, és 85mg phe található.
Banán-sütőtök szeletek, egy csomagban, melyben 3 darab található 1,3 g a fehérje, és 65 mg a phe.
Megkóstoltam mindet igazán kellemes ízűek :-).
Ropogós eperszívek, egy teljes zacskóban 0,7 g fehérje, és 35 mg phe található.
Sárgarépás kukoricapehely, egy teljes zacskóban 1,7 g fehérje, és 85mg phe található.
Banán-sütőtök szeletek, egy csomagban, melyben 3 darab található 1,3 g a fehérje, és 65 mg a phe.
2016. május 2., hétfő
"Mákos guba" PKU-s megfelelője, kakaós guba
Először
is kezdjük el a félórás foszlós kiflivel, mely a guba alapját adja, illetve ha
van otthon megszáradt PKU-s péksütemény, ami kifejezetten nem sós jellegű, azt
is használhatjuk.
A kifliket vagy péksüteményeket karikázzuk fel, vagy vágjuk apró darabokra.
Forraljunk fel lp drinket, melyet vaníliáscukorral ízesítsünk, aki szereti mazsolát is tehet bele, és öntsük az apró kenyérfélékre. Ha jól átitatódott a tejjel, kis müzlis tálakba szedjünk belőle, és szórjuk meg lp drink csokoládés ízesítésűvel, és máris fogyasztható.
Hozzávalók a FÉLÓRÁS FOSZLÓS KIFLIHEZ:
150 ml tejföl (20 %-os zsírtartalmú)
50 ml olaj
100 ml lp drink tej
450 g fehérjeszegény damin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
1 ek. cukor, vagy por édesítőszer
1 adag kikevert Loprofin tojáspótló por
csipet só
Elkészítése:
Az lp drink tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Félretesszük, hogy felfusson.
Ha az élesztő felfutott, akkor egy nagyobb műanyagtálba mérjük bele a fehérjeszegény damin kenyérport, öntsük rá az élesztős lp drink tejet, majd az összes többi hozzávalóját a tésztának, és gyúrjuk össze. Ha nagyon ragad, akkor adjunk hozzá még egy kis kenyérport, vagy keményítőt, ha nagyon száraz, akkor egy kis lp drinket, mert jól kezelhető tésztát kell kapnunk.
A tésztát osszuk négy részre, majd nyújtsuk őket körülbelül tányérnagyságú körökké.
Ezután helyezzünk rá mindegyik körre egy másikat, majd pizzavágó segítségével vágjuk fel 8-8 cikkre. A cikkeket a hosszabbik felüktől kezdődően kiflikké felcsavarjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezni őket, elkevert tojáspótló porral megkenjük a tetejüket, vagy karamellizált cukorral, és 180 °C-os sütőben (alul-felül sütés programon) aranyszínűre sütjük őket.
Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:
A kifliket vagy péksüteményeket karikázzuk fel, vagy vágjuk apró darabokra.
Forraljunk fel lp drinket, melyet vaníliáscukorral ízesítsünk, aki szereti mazsolát is tehet bele, és öntsük az apró kenyérfélékre. Ha jól átitatódott a tejjel, kis müzlis tálakba szedjünk belőle, és szórjuk meg lp drink csokoládés ízesítésűvel, és máris fogyasztható.
150 ml tejföl (20 %-os zsírtartalmú)
50 ml olaj
100 ml lp drink tej
1 zacskó szárított élesztő
1 ek. cukor, vagy por édesítőszer
1 adag kikevert Loprofin tojáspótló por
csipet só
Elkészítése:
Az lp drink tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Félretesszük, hogy felfusson.
Ha az élesztő felfutott, akkor egy nagyobb műanyagtálba mérjük bele a fehérjeszegény damin kenyérport, öntsük rá az élesztős lp drink tejet, majd az összes többi hozzávalóját a tésztának, és gyúrjuk össze. Ha nagyon ragad, akkor adjunk hozzá még egy kis kenyérport, vagy keményítőt, ha nagyon száraz, akkor egy kis lp drinket, mert jól kezelhető tésztát kell kapnunk.
A tésztát osszuk négy részre, majd nyújtsuk őket körülbelül tányérnagyságú körökké.
Ezután helyezzünk rá mindegyik körre egy másikat, majd pizzavágó segítségével vágjuk fel 8-8 cikkre. A cikkeket a hosszabbik felüktől kezdődően kiflikké felcsavarjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezni őket, elkevert tojáspótló porral megkenjük a tetejüket, vagy karamellizált cukorral, és 180 °C-os sütőben (alul-felül sütés programon) aranyszínűre sütjük őket.
A sütő
hőfoka: 180 °C
Sütési idő:
15-20 perc
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
51
|
1,1
|
54
|
8,6
|
300
|
A kakaós guba adatai a következők:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
56
|
1,3
|
55,8
|
9,4
|
315
|
2016. április 28., csütörtök
Félórás foszlós kifli
Hozzávalók:
150 ml tejföl (20 %-os zsírtartalmú)
50 ml olaj
100 ml lp drink tej
450 g fehérjeszegény damin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
1 ek. cukor, vagy por édesítőszer
1 adag kikevert Loprofin tojáspótló por
csipet só
Elkészítése:
Az lp drink tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Félretesszük, hogy felfusson.
Ha az élesztő felfutott, akkor egy nagyobb műanyagtálba mérjük bele a fehérjeszegény damin kenyérport, öntsük rá az élesztős lp drink tejet, majd az összes többi hozzávalóját a tésztának, és gyúrjuk össze. Ha nagyon ragad, akkor adjunk hozzá még egy kis kenyérport, vagy keményítőt, ha nagyon száraz, akkor egy kis lp drinket, mert jól kezelhető tésztát kell kapnunk.
A tésztát osszuk négy részre, majd nyújtsuk őket körülbelül tányérnagyságú körökké.
Ezután helyezzünk rá mindegyik körre egy másikat, majd pizzavágó segítségével vágjuk fel 8-8 cikkre. A cikkeket a hosszabbik felüktől kezdődően kiflikké felcsavarjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, elkevert tojáspótló porral megkenjük a tetejüket, vagy karamellizált cukorral, és 180 °C-os sütőben (alul-felül sütés programon) aranyszínűre sütjük őket.
A sütő hőfoka:180 °C
Sütési idő: 15-20 perc
Legutóbbi sütőstúdión kicsit "béna" kiflik készültek, érdemes nagyobbakat készíteni!
Tápanyagtartalom:
Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:
150 ml tejföl (20 %-os zsírtartalmú)
50 ml olaj
100 ml lp drink tej
1 zacskó szárított élesztő
1 ek. cukor, vagy por édesítőszer
1 adag kikevert Loprofin tojáspótló por
csipet só
Elkészítése:
Az lp drink tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Félretesszük, hogy felfusson.
Ha az élesztő felfutott, akkor egy nagyobb műanyagtálba mérjük bele a fehérjeszegény damin kenyérport, öntsük rá az élesztős lp drink tejet, majd az összes többi hozzávalóját a tésztának, és gyúrjuk össze. Ha nagyon ragad, akkor adjunk hozzá még egy kis kenyérport, vagy keményítőt, ha nagyon száraz, akkor egy kis lp drinket, mert jól kezelhető tésztát kell kapnunk.
A tésztát osszuk négy részre, majd nyújtsuk őket körülbelül tányérnagyságú körökké.
Ezután helyezzünk rá mindegyik körre egy másikat, majd pizzavágó segítségével vágjuk fel 8-8 cikkre. A cikkeket a hosszabbik felüktől kezdődően kiflikké felcsavarjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, elkevert tojáspótló porral megkenjük a tetejüket, vagy karamellizált cukorral, és 180 °C-os sütőben (alul-felül sütés programon) aranyszínűre sütjük őket.
A sütő hőfoka:
Sütési idő: 15-20 perc
Legutóbbi sütőstúdión kicsit "béna" kiflik készültek, érdemes nagyobbakat készíteni!
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
51
|
1,1
|
54
|
8,6
|
300
|
|
1 darab
|
26
|
0,6
|
27
|
4,3
|
150
|
2016. április 25., hétfő
Sült hagymakarikák
Hozzávalók:
100 g fehérjeszegény damin kenyérpor
125 ml szénsavas ásványvíz
½ zacskó szárított élesztő
2 nagy fej lilahagyma
3 ek. fehérborecet
2 ek. cukor
olaj a sütéshez
Mártogatós:
4 ek. alacsony fehérjetartalmú majonéz
2 ek. paprikalekvár, vagy Pirosarany
2 ek. lp drink tej
Elkészítése:
A hagymát tisztítsuk meg, és karikázzuk fel fél cm-es vastagságúra, majd szedjük szét a karikákat. A fehérborecetet a cukorral, és egy nagy csipet sóval keverjünk el, és öntsük a hagymára, amit tegyünk félre legalább 1 órára állni, hogy a nedvesség nagy része eltávozhasson belőle.
Készítsünk palacsintatésztát a fehérjeszegény damin kenyérpor, szénsavas ásványvíz és csipet só segítségével, melyet szintén 1-2 órán át hagyjunk állni. Ha nagyon sűrűnek bizonyulnak, még keverhetünk hozzá vizet. Amikor lecsepegtettük a hagymát, töröljük meg papírtörlővel, és a 170 fokra előmelegített olajba süssük meg úgy, hogy előtte a palacsintatésztába megforgattuk a hagymát.
Érdemes odakészíteni egy fedőt is, mert az olaj kicsaphat a lábosból. Egyszerre csak néhány hagymakarikát tegyünk a lábasba, különben összesülnek.
Sütési idő: 6-8 perc
Tápanyagtartalom:
Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:
125 ml szénsavas ásványvíz
½ zacskó szárított élesztő
2 nagy fej lilahagyma
3 ek. fehérborecet
2 ek. cukor
olaj a sütéshez
Mártogatós:
4 ek. alacsony fehérjetartalmú majonéz
2 ek. paprikalekvár, vagy Pirosarany
2 ek. lp drink tej
Elkészítése:
A hagymát tisztítsuk meg, és karikázzuk fel fél cm-es vastagságúra, majd szedjük szét a karikákat. A fehérborecetet a cukorral, és egy nagy csipet sóval keverjünk el, és öntsük a hagymára, amit tegyünk félre legalább 1 órára állni, hogy a nedvesség nagy része eltávozhasson belőle.
Készítsünk palacsintatésztát a fehérjeszegény damin kenyérpor, szénsavas ásványvíz és csipet só segítségével, melyet szintén 1-2 órán át hagyjunk állni. Ha nagyon sűrűnek bizonyulnak, még keverhetünk hozzá vizet. Amikor lecsepegtettük a hagymát, töröljük meg papírtörlővel, és a 170 fokra előmelegített olajba süssük meg úgy, hogy előtte a palacsintatésztába megforgattuk a hagymát.
Érdemes odakészíteni egy fedőt is, mert az olaj kicsaphat a lábosból. Egyszerre csak néhány hagymakarikát tegyünk a lábasba, különben összesülnek.
Sütési idő: 6-8 perc
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
37
|
1,2
|
29
|
0,2
|
129
|
Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:
2016. április 21., csütörtök
Márványkuglóf
Hozzávalók:
22 cm-es formához.
250 g vaj, vagy margarin
250 g cukor,
vagy por édesítőszer
1 csomag vaníliás cukor
2 adag kikevert Loprofin tojáspótló por
100 ml natúr joghurt
350 ml lp drink tej
300 g fehérjeszegény damin kenyérpor
1 zacskó sütőpor
6 ek. lp drink csokoládés ízesítésű
csipet só
Elkészítése:
A vajat, cukrot, vaníliás cukrot az elkevert tojáspótló porral és joghurttal habosra keverjük. Ezután fokozatosan adjuk hozzá az lp drink tejet, valamint a sütőporral elkevert fehérjeszegény damin kenyérport.
Az elkevert tészta egyharmadát egy külön tálba vegyük ki, és ehhez keverjük az lp drink csokoládés port, ha igényel a tészta még adjunk hozzá egy kis fehérjeszegény tejet is.
Kuglófformánkat olajozzuk ki, és szórjuk meg keményítővel, vagy fehérjeszegény kenyérporral, majd a világos tésztát kanalazzuk bele a formába úgy, hogy néhány barna tészta is keverjünk bele, hogy sülés után váltakozzanak a fehér és barna tésztarészek.
A végén villával vagy késsel kicsit kavarjuk a tésztába, ettől lesz márványos kinézetű.
Előmelegített 180 °C-os sütőben 50 percig sütjük úgy, hogy az első 25 perc után alufóliával fedjük le. Tűpróbával ellenőrizzük megsült-e, majd kiborítjuk a formából, és ha langyosra hűlt akkor szeleteljük.
A sütő hőfoka:180 °C
Sütési idő: 50 perc
Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:
22 cm-es formához.
1 csomag vaníliás cukor
2 adag kikevert Loprofin tojáspótló por
100 ml natúr joghurt
350 ml lp drink tej
1 zacskó sütőpor
6 ek. lp drink csokoládés ízesítésű
csipet só
Elkészítése:
A vajat, cukrot, vaníliás cukrot az elkevert tojáspótló porral és joghurttal habosra keverjük. Ezután fokozatosan adjuk hozzá az lp drink tejet, valamint a sütőporral elkevert fehérjeszegény damin kenyérport.
Az elkevert tészta egyharmadát egy külön tálba vegyük ki, és ehhez keverjük az lp drink csokoládés port, ha igényel a tészta még adjunk hozzá egy kis fehérjeszegény tejet is.
Kuglófformánkat olajozzuk ki, és szórjuk meg keményítővel, vagy fehérjeszegény kenyérporral, majd a világos tésztát kanalazzuk bele a formába úgy, hogy néhány barna tészta is keverjünk bele, hogy sülés után váltakozzanak a fehér és barna tésztarészek.
A végén villával vagy késsel kicsit kavarjuk a tésztába, ettől lesz márványos kinézetű.
Előmelegített 180 °C-os sütőben 50 percig sütjük úgy, hogy az első 25 perc után alufóliával fedjük le. Tűpróbával ellenőrizzük megsült-e, majd kiborítjuk a formából, és ha langyosra hűlt akkor szeleteljük.
A sütő hőfoka:
Sütési idő: 50 perc
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
27
|
0,7
|
55
|
2
|
261
|
Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:
2016. április 18., hétfő
India dahl édesburgonyával
Az
indiai konyhában a dahl egy gyűjtőfogalom, mely elsősorban a
szárazhüvelyesekből készített zöldségételt jelent, melyet PKU-s módon az
alábbiakban készítünk el.
Hozzávalók:
650 g édesburgonya
150 g vöröshagyma
200 g sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
4 tk. olívaolaj
1 ek. currypor
2 cm gyömbér
1 zöldségleveskocka
2 ek. sűrített paradicsom
friss koriander
1 ek. tejföl
só
Elkészítése:
A megtisztított édesburgonyát daraboljuk fel, főzzük puhára, melynek egyik legkíméletesebb módja, ha vízforralóban forralunk vizet, majd ezt öntjük az édesburgonyára, és így kezdjük el főzni. Közben a sárgarépát kis kockára vágjuk fel, a hagymát vékony karikákra. Tisztítsuk meg a gyömbért is, és reszeljük le. Forrósítsuk fel az olajat, adjuk hozzá először a hagymát és pirítsuk össze, majd adjuk hozzá a sárgarépát, pirítsuk 2 percig, ekkor következik a fokhagymanyomóban kipréselt fokhagyma, majd a reszelt gyömbér. Ha üvegesre pirultak, hozzátehetjük a curryport, sót, és öntsük fel kb..8 dl
vízzel. Hozzáadhatjuk a leveskockát, a sűrített paradicsomot. Lefedve forraljuk
fel, és főzzük 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ha elfőtte a levét,
adjuk hozzá a frissen vágott koriandert is.
Közben az édesburgonya megfőtt, melyet burgonyanyomóval nyomjunk össze, és adjuk hozzá a tejfölt. A megpárolt zöldségeket rétegezzük egy jénai tálba, majd a tetejét borítsuk be a tejföllel elkevert édesburgonyával, és sütőbe téve még grillezzük addig, míg megpirul.
Friss salátával, vagy kenyérrel tálalhatjuk.
A sütő hőfoka:180 °C
Sütési idő: 15-20 perc
Tápanyagtartalom:
Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:
Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma
4 tk. olívaolaj
1 ek. currypor
1 zöldségleveskocka
2 ek. sűrített paradicsom
friss koriander
1 ek. tejföl
só
Elkészítése:
A megtisztított édesburgonyát daraboljuk fel, főzzük puhára, melynek egyik legkíméletesebb módja, ha vízforralóban forralunk vizet, majd ezt öntjük az édesburgonyára, és így kezdjük el főzni. Közben a sárgarépát kis kockára vágjuk fel, a hagymát vékony karikákra. Tisztítsuk meg a gyömbért is, és reszeljük le. Forrósítsuk fel az olajat, adjuk hozzá először a hagymát és pirítsuk össze, majd adjuk hozzá a sárgarépát, pirítsuk 2 percig, ekkor következik a fokhagymanyomóban kipréselt fokhagyma, majd a reszelt gyömbér. Ha üvegesre pirultak, hozzátehetjük a curryport, sót, és öntsük fel kb..
Közben az édesburgonya megfőtt, melyet burgonyanyomóval nyomjunk össze, és adjuk hozzá a tejfölt. A megpárolt zöldségeket rétegezzük egy jénai tálba, majd a tetejét borítsuk be a tejföllel elkevert édesburgonyával, és sütőbe téve még grillezzük addig, míg megpirul.
Friss salátával, vagy kenyérrel tálalhatjuk.
A sütő hőfoka:
Sütési idő: 15-20 perc
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
64
|
1,5
|
15
|
2,6
|
86
|
Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:
2016. április 14., csütörtök
Lekváros papucs
kb. 20 darab
Hozzávalók:
300 g fehérjeszegény damin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
60 g porcukor
1 dl lp drink tej
120 g vaj,
vagy margarin
1 adag Loprofin tojáspótló por elkeverve
½ csomag sütőpor
csipet só
Tölteléknek:
300 g sűrű
baracklekvár a töltelékhez
Elkészítése:
Ha friss élesztőt használunk, akkor az lp drink tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Félretesszük, hogy felfusson. Természetesen szárított élesztőt is használhatunk, akkor nem szükséges felfuttatni.
A lekvár kivételével az összes alapanyagot robotgép segítségével keverjük össze, és kézzel jó alaposan dolgozzuk össze. Majd ezután hűtőszekrényben 15-20 percet hagyjuk állni, de ha egy egész éjszakára benne hagyjuk, akkor sem történik semmi baj!
Ezután 3-4 mm-esre nyújtsuk ki a tésztát, és 4 x 4-es négyzetekre vágjuk fel. Közepére helyezzük a kemény, nem folyós állagú lekvárt, és átellenes sarkait kenjük meg elkevert tojáspótló porral és ragasszuk össze.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 170 fokra előmelegített sütőben 7-10 perc alatt megsütjük.
A sütő hőfoka:170 °C
Sütési idő: 7-10 perc
Tápanyagtartalom:
Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:
Hozzávalók:
1 zacskó szárított élesztő
1 adag Loprofin tojáspótló por elkeverve
½ csomag sütőpor
csipet só
Tölteléknek:
Ha friss élesztőt használunk, akkor az lp drink tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Félretesszük, hogy felfusson. Természetesen szárított élesztőt is használhatunk, akkor nem szükséges felfuttatni.
A lekvár kivételével az összes alapanyagot robotgép segítségével keverjük össze, és kézzel jó alaposan dolgozzuk össze. Majd ezután hűtőszekrényben 15-20 percet hagyjuk állni, de ha egy egész éjszakára benne hagyjuk, akkor sem történik semmi baj!
Ezután 3-4 mm-esre nyújtsuk ki a tésztát, és 4 x 4-es négyzetekre vágjuk fel. Közepére helyezzük a kemény, nem folyós állagú lekvárt, és átellenes sarkait kenjük meg elkevert tojáspótló porral és ragasszuk össze.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 170 fokra előmelegített sütőben 7-10 perc alatt megsütjük.
A sütő hőfoka:
Sütési idő: 7-10 perc
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
33
|
0,8
|
72
|
7
|
368
|
|
1 darab
|
15
|
0,4
|
32,3
|
3,2
|
166
|
Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)