Translate

2015. február 15., vasárnap

Šišky s marhuľovým lekvárom-SK

Suroviny na 12 kus: 



·       20 g čerstvého droždia

·       4 polievkové lyžice vody (vlažnej)

·       40 g kryštálový cukor

·       250 g nízkobielkovinovej múky

·       1 dávka náhražka vajcia (10 g prášok+ 40 ml vody)

·       125 g maslo

·       1 štipka soľ

·       2 polievkové lyžice rum

·       olej na smaženie

·       120 g marhuľový lekvár

·       práškový cukor

·       1 polievková lyžica škrob na tvarovanie


Postup:

Vodu rozmiešame s kvasnicami a lyžičkou cukru. Počkáme 20 minút, až trochu vyrastie. Nízkobielkovinovú múku posypeme do hlbokej misky, potom pridáme soľ, náhražku vajce, rozpustené maslo, rum a hotový kvások. Celé vymiešame s mixerom (cca 10 minút). Vypracujeme vláčne, nie veľmi husté cesto. Hotové cesto dáme na dosku, vyvaľkáme a vykrajujeme 12 kusov rovnakej gule. Vykrojené šišky prikryjeme a necháme asi 30 minút ešte kysnúť na teplom mieste. Do stredu šišky si urobíme jamku a vkladáme do rozpáleného oleja, jamkou dolu. Hotové šišky ukladáme na papierové obrúsky. Ešte teplé obaľujeme v zmesi práškového cukru. Do každej jamky vložíme marhuľový lekvár.


Doba pečenia: 5-8 minúty



TIP:

Rum preto dáme do cesta, lebo tak ovela menej oleja zahŕňa. Vďaka horúceho oleja alkohol sa odparí, tak aj deti sa môžu jesť bez obáv!


Výživové hodnoty:
 
Hmotnosť
phe (mg)
bielkoviny (g)
sacharidy (g)
tuky (g)
energetická hodnota (kcal)
100 g
42,6
1,3
64
21,4
453
1 kus
7,1
0,21
10,7
3,6
75,5




Za preklad ďakujem mojej priateľke, bývalej žiačke, spolupracovníčke Eriki Simonovej.