Translate

2016. november 5., szombat

Almás tekercs sós karamellel

A Street kitchen ötlete alapján átdolgozta PKU-sra Simon Erika.
Kb. 10-12 kisebb tekercs

Hozzávalók:
4 db                savanykás alma
35 g                vaj
½ db               citrom frissen csavart leve
150 g              cukor
1 csomag        vaníliás cukor
½ tk.               őrölt ánizs vagy ½ db csillagánizs
1 ek.               őrölt gyömbér vagy 2 ek. finomra vágott kandírozott gyömbér
1 tk                 őrölt fahéj
10-12 db         tavaszi tekercs lap
olaj a sütéshez

Szósz (4 adag):
150 g              cukor
100 ml            tejszín
1 csomag        vaníliás cukor
1,5 ek             hideg vaj
1 tk                

Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és felkockázzuk. Egy közepes lábosba tesszük a vajat, cukrot és citromlevet, összeolvasztjuk. Hozzáadjuk a felkockázott almát, és a fűszereket.  Összekeverjük, lefedjük, és puhára pároljuk az almát. Az így elkészült tölteléket hagyjuk kihűlni, majd megtöltjük vele a tekercslapokat. Egy tavaszi tekercs lapot egy deszkára fektetünk, megkenjük bőségesen vízzel. A tölteléket a lap közepére halmozzuk, a lap oldalsó széleit behajtjuk, majd feltekerjük a tekercset. Ezt addig ismételjük, amíg marad töltelékünk. A tekercseket bő, forró olajban 3-5 perc alatt arany barnára sütjük.


Az öntethez a cukrot egy tapadásmentes edénybe öntjük, és lassú tűzön melegíteni kezdjük. Időnként érdemes megkavarni. Amint felolvadt nagyobbra vesszük alatta a lángot, és folyamatos keverés mellett tovább melegítjük, egészen addig, amíg szépen barnulni nem kezd. Lehúzzuk a tűzről a karamellt, hozzáadjuk a vajat és a sót, majd alaposan elkeverjük. Ne ijedjünk meg, össze fog ugrani! Visszatesszük a tűzre, közepes lángra, és ahogy újra olvadni kezd, hozzáadjuk a tejszínt, és addig keverjük, amíg teljesen homogén nem lesz.


Tápanyagtartalom:

mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
35
0,7
39
7,2
242
1 db
27
0,6
30
5,5
186