Translate

2013. március 25., hétfő

ECETES-SÓS CHIPS HÁZILAG



Hozzávalók:                                                                               
2 db                       tisztított burgonya
2 db                       zeller
500 ml                  olaj
2 kk.                             
                               ecet
bazsalikomos balzsamecet

Elkészítése:
A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, és zöldséggyalun legyaluljuk. Ezután ecetes vízbe áztatjuk be, kb. fél órára.
Forró olajban kisütjük, majd papírtörlőn lecsepegtetjük. A legvégén bazsalikomos balzsamecettel megspricceljük, esetleg sózzuk. Fém süteményes dobozokban tárolhatjuk.


TIPP:
Ugyanakkor nem hagyhatom ki, melyet sokszor szoktam a lelketekre csomózni több- kevesebb sikerrel, a burgonya fehérjetartalma, nem igazán alacsony! 10 deka tisztított burgonyában a fehérjetartalom a magyar tápanyagtáblázatokban 2,5 g, a nemzetközi anyagcsere társaságok közlése alapján 2 grammal számolunk.
Ebben a fenilalanin (phe) tartalom 100 mg, azaz egy átlag PKU-s naponta 300 mg-nyi fenilalanint ehet meg, így könnyen átszámíthatjuk, ez csupán 30 deka krumplinak felel meg, ha ekkora mennyiséget elfogyasztana! Ezért javasoljuk azt, hogy ne egyen a PKU-s minden nap burgonyát, hanem lehetőség szerint csak kétnaponta, és a mennyiségre elengedhetetlenül figyelni kell!!
A másik érdekesség, ha elkezdünk sütni burgonyát, a hő és olaj hatására veszít a víztartalmából, vagyis, a kezdeti 10 deka, vagyis 100 gramm burgonyából a végére csupán 7-8 deka lesz, vagyis 70-80 gramm. Ekkor már ennek a mennyiségű krumplinak lesz a fenilalanin tartalma 100 mg-nyi. Vagyis ami a lényeg, ne a megsült krumpliból vegyünk ki 10 dekát és nehogy azt higgyük, hogy ebben van 100 mg phe, hanem ebben már 130 mg a phe (fajtától függően: 125-143 mg).
Élelmiszer
Phe tartalom
Nyers tisztított burgonya, 100 g
100 mg
Sült burgonya, 100 g
130 mg

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
81
1,2
15
13
535

2013. március 24., vasárnap

Sütőstúdió 2013. március 23.



2013-ban először a tegnapi nap tartottuk, ráadásul új helyszínen a sütős-főző stúdiónkat, melyen 24 diétázó, és családtagjaik vettek részt, összesen 72-en voltunk.








 Közel 20 évig a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskoláján tartottuk rendezvényeinket, bár az elnevezés sokszor változott, Hajnal Imre Egészségtudományi Egyetemként is hívták, valamit az áthelyezések, felújítások következtében a Horánszky utcában, majd a Szentkirályi utcában, és legutóbb a Vas utcában kaptunk lehetőséget a dietetikusoknak kialakított speciális tankonyhában rendezni oktató programunkat.

A dietetika tanszék közelsége, a volt tanáraim, kollégáim kedvessége, segítőkészsége sokat jelentett számomra, valamint fontosnak tartottam, hogy a leendő dietetikusok, a hallgatók is házon belül részt vehessenek a rendezvényeinken, esetleg ötletet meríthessenek és szorosabban is megtapasztalhassák a diétás konyhatechnológiát egy ilyen speciális diéta esetében. Minden alkalommal legalább 4-8 diák képviselte a hallgatókat, és talán diplomaszerzés után nagyobb affinitást mutatnak az anyagcsere kérdésekkel kapcsolatban.

A tavalyi évben a karácsonyi programunkat sajnos idejekorán abba kellett hagyni, szabály szerint kidobtak minket a kibérelt tankonyhából, így kénytelenek voltunk más lehetőség után nézni. A lehetőségeket behatárolja, hogy olyan helyen legyen mely nagyon könnyen megközelíthető a vidékről érkezők számára is, lehetőség szerint metró közelében, és a pályaudvaroktól hamar oda lehessen jutni, az autóval érkezőknek is legyen parkolási lehetőség, a bérleti díj olyan legyen, mely lehetőséget ad arra, hogy évente legalább 10 alkalommal igénybe tudjuk venni szponzoraink segítségével, lehetőség szerint legalább 40-50 fő is részt tudjon venni, legyen tér a sütésen kívül a gyerekeknek is ahol tudnak közben játszani.

Mindezek mellett és nem elhanyagolható szempont, hogy szívesen lássanak minket, és támogassák azt az alapvető elképzelést, az egy életen át betartandó diétát csak akkor lehet jól megvalósítani, ha már kicsi kórtól elkezdjük tanítani a gyerekeket is, hogy kell elkészíteni az ételeiket, ezeket együtt csinálhatjuk, és természetesen ezek a rendezvények nem száraz előadások, ahol a gyerekek csöndben vannak, hanem valóban szaladgálnak, néha kiabálnak, nagy a hangzavar, de összességében mindenki jól érzi magát, és örül annak, időről időre találkozhat ismerőseivel, barátaival, és reményeim szerint megtanulhat egy két érdekességet a diétájával kapcsolatban.


A Horánszky utcai tankonyhában:

A Vas utcában:


Az Eurest Kft. munkatársai és kedves jó Kollégám Branovics Zsuzsanna volt olyan kedves, már a tavalyi évi karácsonyi partynkat is itt tarthattuk, és amikor megkérdeztem, volna lehetőség arra, hogy a sütőstúdióinkat is itt rendezhessük meg, rögtön segítségünkre volt. A tegnapi nap extra programja Takács József zöldségfaragó mester bemutatója volt, valamint Sárközi Gyuri konyhafőnök kedves érdeklődése, és segítőkészsége tette gördülékenyebbé a programot.



A rendezvény szponzora egyrészről a Nutricia cég volt, akik biztosították a helyszínt, a diétás, és normál élelmiszer alapanyagokat, munkatársakat. Molnár-Gábor Ottilia, és nagylánya Dalma rengeteg érdekes játékot hoztak a kicsiknek, és lefoglalták őket, mely segítséggel az anyukák, apukák jobban részt tudtak venni a sütésben, a receptek elsajátításában. Primmer Réka a Csodabogár regisztrációt intézte, Kovács Ildikó pedig mindenütt ott volt, mindenhol segített már a stúdiót megelőzően is, és kedvesen intézte a teendőket, nagyon jó vele együtt dolgozni!



A rendezvény másik szponzora a Magyarországi PKU Egyesület www.pku.hu, mely segítségével az új helyszínre való tekintettel néhány konyhai eszközt be kellett szerezzünk, pl. indukciós főzőlapot, valamint a szokásos normál élelmiszerek közül olyanokat kóstolóba, mely a diétába beilleszthető.


Lehetőség nyílott a Diétaabc http://dietabc.hu/ részvételére is, dr. Wirth Krisztina, és Pálmai Gergely részvételével. Biztosítottak a folyamatos ellátásról a Loprofin termékkel kapcsolatban (kenyérpor, tojáspótló por, spagetti, penne, fusili, virsli, kolbász, pástétom tekintetében, valamint az újdonságok közül a rizs, makaróni is hozzáférhető már). Az Ecseri úton található üzletükben hétfőtől-szombatig folyamatosan megtalálhatók a Loprofin termékek, aki Csodabogár kártyával rendelkezik 30 %-os kedvezménnyel vásárolhatja meg, valamint rengeteg egyéb más fehérjeszegény diétás élelmiszert is találhattok az üzletben. Hetente kétszer fehérjeszegény kenyeret, zsemlét is készítenek, de érdemes előre telefonon megrendelni, egyeztetni!


Érdeklődő dietetikushallgatók is eljöttek rendezvényünkre: Argyelán Rita, Hermecz Anna, Mezei Enikő, köszönjük a lelkes részvételeteket!


Amiről ritkán szoktam beszélni, mert alapvetően kit is érdekelne, a lényeg, hogy megvan és működik :-), de egy ilyen rendezvényhez még pár dolog azért szükséges:

  • Közel két hétnyi intenzív receptkeresés, válogatás, gondolkodás, mi legyen egy-egy rendezvény koncepciója, a receptek kipróbálása, kifejlesztése, elősütések, ez most is az én reszortom volt, mint mindig :-)
  • normál alapanyagok feltérképezése, gyártói információk beszerzése, normál, és speciális üzletek felkeresése, mint pl. most az Ázsiai, Kínai, Thai speciális üzletek kínálatának végigbogarászása
  • A receptek megszerkesztése, több száz példányban való kinyomtatása, összekapcsolása
  • A receptek tápanyagtartalmának kiszámítása, melyet most Piciera készített el, köszönet érte
  • Az alapanyagok bevásárlása, melyet most párhuzamosan mi Erikák, és Kovács Ildi szereztünk be
  • Kiskonyhám összepakolása, mert ilyenkor, amikkel dolgozunk, robotgépek, konyhai eszközök, gyúrótábla, formák, tálak az én saját konyhám alkotói
  • A helyszínre való szállítmányozásban Kovács Ildikó és Piciera segített
  • Reggel a helyszínre 7 után érkeztünk, és megállás nélkül 10-ig termet rendeztünk, előkészültünk. Úgy vélem a nagy térre és rengeteg asztalra való tekintettel ebben majd apukák segítségét is szeretném kérni a továbbiakban !!!
  • Majd a stúdió végén, mikor már hazament mindenki, sőt sokszor azon a napon már nincs is erő rá, hanem másnap az összes eszközt otthon lefertőtlenítem, elpakolom, szelektálom a megmaradt élelmiszereket, és jelen esetben már kezdek előkészülni a következő stúdióra :-).

Elől járóban nézzük miket is készítettünk a mostani alkalommal, a receptek a következő stúdió után kerülnek fel a blogra:


  • Rizsfelhasználási ötletek, a nap sztárja a Loprofin rizs volt, a legtöbb elkészített étel, felhasználásával készült


  •  Alaptészta (kenyér, pizzás kenyér, gyümölcskenyér)

  • Csíkos húsvéti kalács

  • Hamburger zsemle

  • Thai zöld curryleves

  • Paella

  •  Húsvéti minikuglóf

  • Mini piskóta, piteformában

  • Marokkói rizsburger

  • Tavaszi tekercs

 Ritka pillanatok amikor épp nem PKU-zunk, de az a jó PiciErában dolgozni is remek vele a Klinikán, egyéb más munkákban is fél szavakból, és pillantásokból is értjük mit szeretne a másik, valamint barátként sem utolsó :-) !

2013. március 23., szombat

PÓRÉHAGYMÁS BURGONYAKRÉM LEVES



Hozzávalók:                                                                                

2 szál              póréhagyma

5 szem           burgonya

1 dl                főzőtejszín

1 ek.              fehérjeszegény Loprofin kenyérpor

Viofast növényi sajt

                               leveskocka

babérlevél

       

bors

olaj

fűszerek




Elkészítése:

A póréhagymát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk, és kevés olajban megpároljuk. A burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk.  Amikor a hagyma megpárolódott, felöntjük húslevessel, vagy vízzel, adunk hozzá egy leveskockát és belerakjuk a krumplit, sózzuk, borsozzuk, illetve hozzáadjuk a babérlevelet, fűszereket. Amikor a krumpli megpuhult, kiszedjük a levesből a babérlevelet, ha szükséges még öntünk kevés vizet hozzá és összeturmixoljuk. Ezután visszatesszük a tűzre és a főzőtejszín-fehérjeszegény Loprofin kenyérpor keverékkel besűrítjük. Tálaláskor reszelt Viofast sajttal, petrezselyemzölddel vagy póréhagyma karikákkal díszítjük.



Tápanyagtartalom:

 

mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
1 adag (2 dl)
15
0,5
12
13

192

2013. március 22., péntek

ÓRIÁSPALACSINTA, azaz crepes, elektromos palacsintakészítő géppel



10 db palacsintához, mely tölteléke lehet sós vagy édes

Hozzávalók:                                                                               

150 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor

2 db.                      Loprofin tojáspótló por (20 g por + 80 ml víz)

400 ml                    Loprofin tej, vagy lp drink                                    

2 ek.                       olaj

csipet                            




Édes töltelékhez ötletek:

·         lekvár

·         elkészített pudingok

·         lp drink csokoládés ízesítésű kakaópor

·         alacsony fehérjetartalmú csokoládékrém

·         lepépesített gyümölcsök, alacsony fehérjetartalmú tejszínnel, vaníliás cukorral kikeverve, stb.

·         felszeletelt banán, növényi tejszínhab

Sós töltelékhez ötletek:

·         megmaradt J gombapörkölt, cukkínipörkölt

·         Viofast növényi sajt+ tejföl

·         megmaradt burgonypüre felturbózva, stb.



Elkészítése:

Először a tojáspótló port keverjük el a vízzel, csipet sóval, olajjal, majd keverjük hozzá a Loprofin tejet, vagy lp drinket. Ehhez robotgép segítségével adagoljuk a fehérjeszegény Loprofin kenyérport. Majd legalább fél órára hagyjuk pihenni a masszát. Ha nagyon besűrűsödne, adhatunk még hozzá egy kis folyadékot. Az elektromos palacsintasütő gépet bekapcsoljuk, és egy leveses merőkanálnyi adagot öntünk a közepébe. A palacsintasütő géphez mellékelnek egy fából készült lapátot, ezzel simíthatjuk le a palacsintát. Kb. 1,5 perc alatt megsült az egyik oldala, majd széles pengéjű késsel, vagy lapátkanállal megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. A hagyományos módon édes vagy sós töltelékkel feltekerhetjük a palacsintát, de négy részbe is hajtogathatjuk, és téglalap formában is tálalhatjuk. Nemcsak édességként, hanem az ebéd második fogásaként is tervezhetjük a sós palacsintákat, mely laktató, ha mártást is készítünk hozzá.

Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
összes
390
7,8
510
110
3198
100 g
43
0,87
56,7
12,2
355



Elektromos palacsintasütő gépek fő tulajdonságai:

A teljesítményük 800-1200 W, átmérőjük 30 cm, sütőhőmérséklete 160-230 fok, a súlya 1,2-2,5 kg. A leggyakoribb márkák, és áruk a következő (2012. novemberében):



Clatronic CM3372
6490 Ft
Alpina
7100 Ft
Flextrinic
7080 Ft



Fő előnyük:

Nincs olajszag az egész lakásban, nagyobb gyerekek is tudják használni.



Néhány érdekes videó: