2013-ban először a tegnapi nap
tartottuk, ráadásul új helyszínen a sütős-főző stúdiónkat, melyen 24 diétázó,
és családtagjaik vettek részt, összesen 72-en voltunk.
Közel 20 évig a Semmelweis Egyetem
Egészségügyi Főiskoláján tartottuk rendezvényeinket, bár az elnevezés sokszor
változott, Hajnal Imre Egészségtudományi Egyetemként is hívták, valamit az
áthelyezések, felújítások következtében a Horánszky utcában, majd a Szentkirályi
utcában, és legutóbb a Vas utcában kaptunk lehetőséget a dietetikusoknak kialakított
speciális tankonyhában rendezni oktató programunkat.
A dietetika tanszék közelsége, a
volt tanáraim, kollégáim kedvessége, segítőkészsége sokat jelentett számomra,
valamint fontosnak tartottam, hogy a leendő dietetikusok, a hallgatók is házon
belül részt vehessenek a rendezvényeinken, esetleg ötletet meríthessenek és
szorosabban is megtapasztalhassák a diétás konyhatechnológiát egy ilyen
speciális diéta esetében. Minden alkalommal legalább 4-8 diák képviselte a
hallgatókat, és talán diplomaszerzés után nagyobb affinitást mutatnak az
anyagcsere kérdésekkel kapcsolatban.
A tavalyi évben a karácsonyi
programunkat sajnos idejekorán abba kellett hagyni, szabály szerint kidobtak
minket a kibérelt tankonyhából, így kénytelenek voltunk más lehetőség után
nézni. A lehetőségeket behatárolja, hogy olyan helyen legyen mely nagyon
könnyen megközelíthető a vidékről érkezők számára is, lehetőség szerint metró
közelében, és a pályaudvaroktól hamar oda lehessen jutni, az autóval érkezőknek
is legyen parkolási lehetőség, a bérleti díj olyan legyen, mely lehetőséget ad
arra, hogy évente legalább 10 alkalommal igénybe tudjuk venni szponzoraink segítségével,
lehetőség szerint legalább 40-50 fő is részt tudjon venni, legyen tér a sütésen
kívül a gyerekeknek is ahol tudnak közben játszani.
Mindezek mellett és nem
elhanyagolható szempont, hogy szívesen lássanak minket, és támogassák azt az
alapvető elképzelést, az egy életen át betartandó diétát csak akkor lehet jól
megvalósítani, ha már kicsi kórtól elkezdjük tanítani a gyerekeket is, hogy
kell elkészíteni az ételeiket, ezeket együtt csinálhatjuk, és természetesen
ezek a rendezvények nem száraz előadások, ahol a gyerekek csöndben vannak,
hanem valóban szaladgálnak, néha kiabálnak, nagy a hangzavar, de összességében
mindenki jól érzi magát, és örül annak, időről időre találkozhat ismerőseivel,
barátaival, és reményeim szerint megtanulhat egy két érdekességet a diétájával
kapcsolatban.
Az Eurest Kft. munkatársai és kedves jó Kollégám Branovics
Zsuzsanna volt olyan kedves, már a tavalyi évi karácsonyi partynkat is itt
tarthattuk, és amikor megkérdeztem, volna lehetőség arra, hogy a sütőstúdióinkat
is itt rendezhessük meg, rögtön segítségünkre volt. A tegnapi nap extra
programja Takács József zöldségfaragó mester bemutatója volt, valamint Sárközi
Gyuri konyhafőnök kedves érdeklődése, és segítőkészsége tette gördülékenyebbé a
programot.
A rendezvény szponzora egyrészről
a Nutricia cég volt, akik
biztosították a helyszínt, a diétás, és normál élelmiszer alapanyagokat,
munkatársakat. Molnár-Gábor Ottilia, és nagylánya Dalma rengeteg érdekes
játékot hoztak a kicsiknek, és lefoglalták őket, mely segítséggel az anyukák,
apukák jobban részt tudtak venni a sütésben, a receptek elsajátításában. Primmer
Réka a Csodabogár regisztrációt intézte, Kovács Ildikó pedig mindenütt ott
volt, mindenhol segített már a stúdiót megelőzően is, és kedvesen intézte a
teendőket, nagyon jó vele együtt dolgozni!
A rendezvény másik szponzora a Magyarországi PKU Egyesület www.pku.hu,
mely segítségével az új helyszínre való tekintettel néhány konyhai eszközt be
kellett szerezzünk, pl. indukciós főzőlapot, valamint a szokásos normál élelmiszerek
közül olyanokat kóstolóba, mely a diétába beilleszthető.
Lehetőség nyílott a Diétaabc http://dietabc.hu/ részvételére
is, dr. Wirth Krisztina, és Pálmai Gergely részvételével. Biztosítottak a
folyamatos ellátásról a Loprofin termékkel kapcsolatban (kenyérpor, tojáspótló
por, spagetti, penne, fusili, virsli, kolbász, pástétom tekintetében, valamint
az újdonságok közül a rizs, makaróni is hozzáférhető már). Az Ecseri úton
található üzletükben hétfőtől-szombatig folyamatosan megtalálhatók a Loprofin
termékek, aki Csodabogár kártyával rendelkezik 30 %-os kedvezménnyel
vásárolhatja meg, valamint rengeteg egyéb más fehérjeszegény diétás élelmiszert
is találhattok az üzletben. Hetente kétszer fehérjeszegény kenyeret, zsemlét is
készítenek, de érdemes előre telefonon megrendelni, egyeztetni!
Érdeklődő dietetikushallgatók is
eljöttek rendezvényünkre: Argyelán Rita, Hermecz Anna, Mezei Enikő, köszönjük a
lelkes részvételeteket!
Amiről ritkán szoktam beszélni,
mert alapvetően kit is érdekelne, a lényeg, hogy megvan és működik :-),
de egy ilyen rendezvényhez még pár dolog azért szükséges:
- Közel két hétnyi intenzív receptkeresés, válogatás, gondolkodás, mi legyen egy-egy rendezvény koncepciója, a receptek kipróbálása, kifejlesztése, elősütések, ez most is az én reszortom volt, mint mindig :-)
- normál alapanyagok feltérképezése, gyártói információk beszerzése, normál, és speciális üzletek felkeresése, mint pl. most az Ázsiai, Kínai, Thai speciális üzletek kínálatának végigbogarászása
- A receptek megszerkesztése, több száz példányban való kinyomtatása, összekapcsolása
- A receptek tápanyagtartalmának kiszámítása, melyet most Piciera készített el, köszönet érte
- Az alapanyagok bevásárlása, melyet most párhuzamosan mi Erikák, és Kovács Ildi szereztünk be
- Kiskonyhám összepakolása, mert ilyenkor, amikkel dolgozunk, robotgépek, konyhai eszközök, gyúrótábla, formák, tálak az én saját konyhám alkotói
- A helyszínre való szállítmányozásban Kovács Ildikó és Piciera segített
- Reggel a helyszínre 7 után érkeztünk, és megállás nélkül 10-ig termet rendeztünk, előkészültünk. Úgy vélem a nagy térre és rengeteg asztalra való tekintettel ebben majd apukák segítségét is szeretném kérni a továbbiakban !!!
- Majd a stúdió végén, mikor már hazament mindenki, sőt sokszor azon a napon már nincs is erő rá, hanem másnap az összes eszközt otthon lefertőtlenítem, elpakolom, szelektálom a megmaradt élelmiszereket, és jelen esetben már kezdek előkészülni a következő stúdióra :-).
Elől járóban nézzük miket is készítettünk
a mostani alkalommal, a receptek a következő stúdió után kerülnek fel a blogra:
- Rizsfelhasználási ötletek, a nap sztárja a Loprofin rizs volt, a legtöbb elkészített étel, felhasználásával készült
- Alaptészta (kenyér, pizzás kenyér, gyümölcskenyér)
- Csíkos húsvéti kalács
- Hamburger zsemle
- Thai zöld curryleves
- Paella
- Húsvéti minikuglóf
- Mini piskóta, piteformában
- Marokkói rizsburger
Ami a legjobb visszajelzések egyike a stúdiókkal kapcsolatban, Amtmann Orsi már a csíkos kalácsot elkészítette otthon, valamint Rozgonyi Orsi a Marokkói rizsburgert, és Hannának nagyon ízlett „két pofával tömte”. No ez a igazi siker és visszajelzést!! Köszönöm Csajok!
VálaszTörlésGratulálok ! Nagyon sok munkátok lehet benne, de ahogy látom megéri mert kíváncsiak az emberek az ilyen rendezvényekre. Tündérek a gyerekek ! Nagyon guszta amiket készítettetek! További sok sikert !
VálaszTörlésKedves Éva, köszönöm szépen a kedves szavakat! Szép estét kívánok: Kiss Erika
TörlésSzia Erikám! A rizsburgert mi is elkészítettünk, és mindenkinek nagyon ízlett! Köszönet érte! Ja, és képzeld, az alapkenyért is megsütöttem Marcinak, és minden reggel végre, végre, végre ezt reggelizünk!!!! :-) Még1X Boldog Húsvétolást!
VálaszTörlésDrága Anikám, nagyon örülök, hogy jól sikerült!!!Marcikának jó étvágyat hozzá!! Puszi: Erika
Törlés