Translate

2013. március 25., hétfő

ECETES-SÓS CHIPS HÁZILAGHozzávalók:                                                                               
2 db                       tisztított burgonya
2 db                       zeller
500 ml                  olaj
2 kk.                             
                               ecet
bazsalikomos balzsamecet

Elkészítése:
A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, és zöldséggyalun legyaluljuk. Ezután ecetes vízbe áztatjuk be, kb. fél órára.
Forró olajban kisütjük, majd papírtörlőn lecsepegtetjük. A legvégén bazsalikomos balzsamecettel megspricceljük, esetleg sózzuk. Fém süteményes dobozokban tárolhatjuk.


TIPP:
Ugyanakkor nem hagyhatom ki, melyet sokszor szoktam a lelketekre csomózni több- kevesebb sikerrel, a burgonya fehérjetartalma, nem igazán alacsony! 10 deka tisztított burgonyában a fehérjetartalom a magyar tápanyagtáblázatokban 2,5 g, a nemzetközi anyagcsere társaságok közlése alapján 2 grammal számolunk.
Ebben a fenilalanin (phe) tartalom 100 mg, azaz egy átlag PKU-s naponta 300 mg-nyi fenilalanint ehet meg, így könnyen átszámíthatjuk, ez csupán 30 deka krumplinak felel meg, ha ekkora mennyiséget elfogyasztana! Ezért javasoljuk azt, hogy ne egyen a PKU-s minden nap burgonyát, hanem lehetőség szerint csak kétnaponta, és a mennyiségre elengedhetetlenül figyelni kell!!
A másik érdekesség, ha elkezdünk sütni burgonyát, a hő és olaj hatására veszít a víztartalmából, vagyis, a kezdeti 10 deka, vagyis 100 gramm burgonyából a végére csupán 7-8 deka lesz, vagyis 70-80 gramm. Ekkor már ennek a mennyiségű krumplinak lesz a fenilalanin tartalma 100 mg-nyi. Vagyis ami a lényeg, ne a megsült krumpliból vegyünk ki 10 dekát és nehogy azt higgyük, hogy ebben van 100 mg phe, hanem ebben már 130 mg a phe (fajtától függően: 125-143 mg).
Élelmiszer
Phe tartalom
Nyers tisztított burgonya, 100 g
100 mg
Sült burgonya, 100 g
130 mg

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
81
1,2
15
13
535

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése