Translate

2014. október 20., hétfő

Cukkinis sárgarápa leves (502)



A tavaszi időszak egyik legfinomabb és legmagasabb vitamintartalommal rendelkező zöldsége a sárgarépa, és a cukkini. Ehetjük önmagában, megsütve, de készíthetünk belőle levest, salátát, köretet, süteményt, tortát, kenyeret.
Hozzávalók 4 személyre:                                                                                 

600 g                     sárgarépa
300 g                     cukkini
1 közepes fej         vöröshagyma
1 ek.                      vaj
1 csokor                petrezselyem
1 csokor                snidling
4-5 levél                bazsalikom
3 gerezd                fokhagyma

                              őrölt bors
                              só


Elkészítése:
A sárgarépát megpucoljuk, a cukkinin a héját rajta hagyjuk, majd a reszelő legnagyobb fokán lereszeljük külön-külön. A vöröshagymát, a fokhagymát apró kockára vágjuk és a vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát és együtt pároljuk pár percig. Kb. 2,5 liter vízzel vagy húslével felöntjük, a felaprított zöldfűszereket beleszórjuk, sózzuk, őrölt borssal megszórjuk, és majdnem puhára főzzük. Ekkor beletesszük a cukkinit, amivel már csak pár percig főzzük a levest.
Ha szükséges még utána ízesítjük. Tálaláskor pár csepp tökmagolajjal bolondíthatjuk meg :-).
Kifőtt Loprofin Macaroni tésztával tálaljuk.


Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
250 ml
41,7
1,4
7
0,7
44

2014. október 19., vasárnap

Kacsazsíros kenyér (501p)

Hozzávalók:                                                                              
500 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor                             
1 zacskó szárított élesztő
1 kk. cukor           
100 g főtt burgonya                                                                   
8 gerezd fokhagyma
4 ek. kacsazsír                            
200 ml Loprofin tej vagy lp drink tejpor
2 kk. só     
1 kk. fűszeres só                                                            
                                         
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő

TIPP: Sütés után, ha kihűlt a kenyér, szeleteljük fel, és 2-3 szeletenként csomagoljuk folpackba. Fagyasztóban hónapokig eláll.



Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk, a megfőzött és összetört burgonyát, a péppé zúzott fokhagymát, a sót, valamint a többi fűszert is egyenletesen ráhintjük. Hozzáadjuk a kacsazsírt és a felfuttatott élesztőt, valamint fokozatosan öntjük a folyadékot is.
Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Gyúródeszkán átdolgozzuk, és a kívánt formára alakítjuk (pl. francia kenyér, cipó, toast, zsemle, kifli, stb.). Fél órán át meleg helyen kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük.

A sütő hőfoka: 220 °C.
Sütési idő: 35-40 perc

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
 100 g
31
0,9
52
1,3
213

2014. október 18., szombat

Fokhagymás buci



Szintén egy alaprecept, melyből pogácsát, pacsnit, zsemlekenyeret, baguettet, cipót, vagy bármilyen péksüteményt készíthetünk. Jó étvágyat hozzá!



Hozzávalók:                                                                                

500 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor 

1 zacskó                 szárított élesztő

2 ek.                       cukor  

1 adag                    Loprofin tojáspótló por elkeverve

100 g                      főtt burgonya

1 dl                        tejföl (piros tetejű, minél magasabb egy termék zsiradék tartalma, annál alacsonyabb a fehérjetartalma)

1 ek.                      

200 ml                   langyos víz, vagy Loprofin tej, vagy lp drink

Megkenéshez:

100 ml                   Loprofin tej, vagy lp drink

100 g                      vaj, vagy margarin

4 gerezd                 fokhagyma




Elkészítése:

A fehérjeszegény Loprofin kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk, a megfőzött és összetört burgonyát, elkevert tojáspótló port, tejfölt, a sót, valamint a többi fűszert is (tehetünk hozzá vegetát, borsot, bazsalikomot, ki mit szeret) egyenletesen ráhintjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, valamint fokozatosan öntjük a folyadékot is.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük, legalább fél órára kelesztő tálba tesszük. Majd gyúródeszkán átdolgozzuk, és kilenc részre osztjuk. Kivajazott és keményítővel vagy kenyérporral kilisztezett tepsibe tesszük úgy, hogy a bucik között maradjon hely. Fél órán át újra meleg helyen kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, de előtte lekenjük a zúzott fokhagyma, vaj, és fehérjeszegény tej keverékével. 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük.

A sütő hőfoka:       220 °C

Sütési idő:             35-40 perc
 


Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
 100 g
59
1,4
64
3,2
290