Translate

2016. október 28., péntek

Sült hagymakarikák



SÜLT HAGYMAKARIKÁK

Hozzávalók:                                                                                
100 g                      fehérjeszegény damin kenyérpor
125 ml                    szénsavas ásványvíz
½  zacskó               szárított élesztő
2 nagy fej               lilahagyma
3 ek.                       fehérborecet
2 ek.                       cukor
olaj a sütéshez


Mártogatós:
4 ek.                       alacsony fehérjetartalmú majonéz
2 ek.                       paprikalekvár, vagy Pirosarany
2 ek.                       lp drink tej
 
Elkészítése:
A hagymát tisztítsuk meg, és karikázzuk fel fél cm-es vastagságúra, majd szedjük szét a karikákat. A fehérborecetet a cukorral, és egy nagy csipet sóval keverjünk el, és öntsük a hagymára, amit tegyünk félre legalább 1 órára állni, hogy a nedvesség nagy része eltávozhasson belőle.
Készítsünk palacsintatésztát a fehérjeszegény damin kenyérpor, szénsavas ásványvíz és csipet só segítségével, melyet szintén 1-2 órán át hagyjunk állni. Ha nagyon sűrűnek bizonyulnak, még keverhetünk hozzá vizet. Amikor lecsepegtettük a hagymát, töröljük meg papírtörlővel, és a 170 fokra előmelegített olajba süssük meg úgy, hogy előtte a palacsintatésztába megforgattuk a hagymát.
Érdemes odakészíteni egy fedőt is, mert az olaj kicsaphat a lábosból. Egyszerre csak néhány hagymakarikát tegyünk a lábasba, különben összesülnek.

Sütési idő:             6-8 perc
Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
37
1,2
29
0,2
129


Jó étvágyat kívánok hozzá: KissEra

2016. október 26., szerda

Quiche, azaz francia pizza

Simon Erika dietetikus receptje: 

Hozzávalók:

A tészta:

200 g                         fehérjeszegény damin kenyérpor

½ zacskó                   szárított élesztő

50 g                           vaj

50 g                           zsír

1 adag                       Loprofin tojáspótló por

1-2 ek.                      víz

csipet                        cukor                                

1 kk.                           

A töltelék:

100 g                        gomba

150 g                        cukkíni

5-6 db                       közepes méretű paradicsom

1 kisebb                    fej vörös- vagy lilahagyma

1 gerezd                    fokhagyma

Az öntet:

40g                           vaj vagy margarin

2-3 evőkanál            fehérjeszegény damin kenyérpor

400 ml                      Loprofin tej

1 kk.                         só                                                                                     

ízlés szerint              szerecsendió, bazsalikom, oregánó, só, bors, vegeta


Elkészítése:

A fehérjeszegény kenyérport egy öblös tálba öntjük és hozzáadjuk a szárított élesztőt. A tál pereme mentén eloszlatjuk a sót, hozzámorzsoljuk a langyos vajat. Fokozatosan hozzáadjuk az elkevert Loprofin tojáspótló port és vizet, turmixgéppel bedagasztjuk. Miután a tésztát a tálból kiszedtük, a gyúródeszkán ismét átdolgozzuk. Félretesszük legalább fél órára. Majd béleljünk ki vele egy piteformát.


Közben a megtisztított gombát, hagymát, és paradicsomot szeleteljük fel. A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és besózzuk. Jól kinyomkodjuk és lecsepegtetjük, hogy ne áztassa el a tésztánkat. Majd olajon a zöldségeket megpároljuk, közbe fűszerezzük. Elkészítjük a besamel mártást. A vajat megolvasztjuk és hozzáadjuk a fehérjeszegény damin kenyérport. Majd felöntjük a Loprofin tejjel, és csomómentesre keverjük. Fűszerezzük ízlés szerint és mártás sűrűségűre főzzük. Ezután a quiche tetejére öntjük. Előmelegített sütőben 35-40 percig süssük.

A sütő hőfoka:        150° C

Sütési idő:                35-40 perc

Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
  fehérje (g)
szénhidrát (g)
 zsír (g)
 Energia (kcal)
100 g
35
1
19
10
184

A sütőstúdió amikor közösen készítettük el: Sütőstúdió 2016.04.02.
Jó étvágyat kívánok hozzá: KissEra

2016. október 24., hétfő

Mézes chillis zöldségek

Hozzávalók:                                                                               
200 g                      sárgarépa
200 g                      burgonya
200 g                      karfiol
2 ek.                       méz
100 g                          chilis szósz

bors
sütőzacskó


Elkészítése:
Tetszőleges zöldségeket választunk, melyeket megtisztítunk, és ujjnyi darabokra vágunk fel.
Beledobáljuk egy nagyobb méretű sütőzacskóba, melybe beleöntjük a chilis szószt, mézet és fűszereket. Miután a sütőzacskó száját befogtuk, összerázzuk a benne lévőket. A sütőzacskóhoz mindig adnak zárófóliát is mellyel lezárhatjuk a zacskó száját.
Elhelyezzük a sütőlemezen úgy hogy a zöldségek vízszintesen helyezkedjenek el, és lehetőleg ne egy kupacban egymáson. Hústű segítségével néhány lukat fúrunk a tetején, hogy a felesleges gőz eltávozhasson, különben szét”robbanhat” sülés közben.
Sütés után friss salátával vagy zöldségfasírttal, krokettel tálalhatjuk.

A sütő hőfoka:     180 °C
Sütési idő:             15-20 perc
A már megsült chillis zöldségek a kép középső részén láthatók.
Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
64
1,8
12
1,5
70

Ha nincs kedvünk hosszasan zöldségeket pucolni, akkor a mirelittek közül is igen nagy választékot találhatunk.


A frissnass termékek kis kiszerelésben akár munkahelyre vagy iskolába is praktikusan elvihetők.
Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük:
https://www.facebook.com/234447686617231/photos/?tab=album&album_id=1047211375340854

2016. október 22., szombat

Tortellini, ravioli készítése


Hozzávalók:                                                                               

400 g                      fehérjeszegény damin kenyérpor
1 zacskó                 szárított élesztő (vagy 20 g friss élesztő)            

1/2  kk.                   cukor                                                                

200 ml                    főtt burgonya főzőleve, vagy lp drink vagy Loprofin tej

100 g                      nyers meghámozott burgonya                                       

1 kk.                       só                                                                           

1 kk.                       koriander                                                          

1/2 kk.                    őrölt kömény                                                               

2 ek.                       vaj, vagy margarin



Töltelék:

500 g                      bármilyen zöldség, akár vegyesen is (sárgarépa, káposzta, gomba, hagyma, póréhagyma)

1 adag                    Loprofin tojáspótló por

só                                                                         

bors                                                                                 


Elkészítése:

A kockákra vágott burgonyát kevés vízzel puhára főzzük. A főzővizet egy edénybe áttöltjük, a krumplit villával megtörjük.

A fehérjeszegény damin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, s a sót a többi fűszerrel a tál szélén egyenletesen ráhintjük. A burgonyát, az élesztőt, cukrot a közepére adagoljuk. A burgonya főzővizét 200 ml-re feltöltjük és a vajjal együtt az öblös edénybe, töltjük. Az egész masszát keverőgép segítségével összedolgozzuk és fél órán át, kelesztjük. Közben a zöldségfélét megtisztítjuk, olajon megpirítjuk, ízesítjük sóval és borssal. Hozzáadunk elkevert Loprofin tojáspótló port, fűszereket. Kivesszük a tésztát a tálból és gyúródeszkán ismét, jól átdolgozzuk, kinyújtjuk.

Tetszés szerinti formákat alakítunk ki belőle, akár négyzeteket vágunk derelyeszaggatóval, és ebből tortellini formát készítünk, vagy kisméretű pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki, és a tölteléket beletöltjük. Félbe hajtjuk a táskákat, a széleit villával lenyomkodjuk. Forró lobogó vegetás vízben megfőzzük, vagy sütőben megsütjük, de ekkor érdemes olajspray-vel megszórni.. Mártásokkal, öntetekkel tálaljuk, adhatunk hozzá párolt zöldségeket is.


Főzési idő:             15 perc, ha sütjük akkor:

A sütő hőfoka:     180 °C

Sütési idő:             25 perc

Tápanyagtartalom:

mennyiség
  phe (mg)
  fehérje (g)
 szénhidrát (g)
zsír (g)
energia kcal
100 g
25
0,6
62
3
 270
1 darab
5
0,1
13
0,6
54

Amikor közösen elkészítettük:Sütőstúdió 2016. április 2.

2016. október 21., péntek

Lagzis barack

Hozzávalók 15-20 darabhoz:
Hozzávalók:                                                          
150 g                      porcukor
2 csomag                vaníliás cukor
100 g                           puha vaj, vagy margarin
1 adag                    kikevert Loprofin tojáspótló por
100 ml                    lp drink tej
400 g                      fehérjeszegény damin kenyérpor
½  zacskó               sütőpor
A töltelékhez:
100 g                           puha vaj, vagy margarin
30 g                        porcukor
30 g                        lp drink csokoládés ízesítésű
150-200 ml            lp drink tej
3 ek.                       rum,vagy rumaroma (életkortól függően)



A díszítéshez:
1 dl                        málnaszörp
1 dl                        kiviszörp
1 dl                        narancsszörp
200 g                          kristálycukor


Elkészítése:
A tésztához habosra keverjük a porcukrot, vaníliás cukrot a vajjal, elkevert tojáspótló porral. Majd fokozatosan adagoljuk hozzá az lp drinket és a fehérjeszegény damin kenyérport.  Diónyi golyókat formázunk a masszából, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy kicsit lapítsuk le őket, félgömb alakra.
Előmelegített sütőben süssük meg. A kihűlt tésztagolyók alját kiskanál vagy karalábévájó segítségével kaparjuk ki, kis üreget képezve. A tésztatörmeléket egy tálban gyűjtsük össze, majd a töltelékhez valókat adjuk hozzá, és keverjük el. Olyan állagot érjünk el, hogy nyomózsák segítségével be tudjuk tölteni az üregekbe. Majd párban ragasszuk őket össze, és gyors mozdulatokkal mártsuk bele a szörpbe, ezután forgassuk meg kristálycukorba.

A sütő hőfoka:     170 °C
Sütési idő:             16-18 perc

Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
17,5
0,4
56
17
413
1 darab
10
0,23
32
9,8
235


Sütőstúdió 2016.04.02, amikor közösen elkészítettük: https://www.facebook.com/234447686617231/photos/?tab=album&album_id=1047211375340854

2016. október 20., csütörtök

Halloween, Mikulás édességek 2016.

Az ünnepi időszakban előfordul, hogy pár falat cukorkát vagy csokoládét megkívánunk, és elfogyasztunk. Természetesen nem azt jelenti, marokszámra, és minden nap célszerű fogyasztani belőle, csupán a diétázóknak is teremtsünk lehetőséget arra, ők választhassanak mértékkel ebből is. 

A listát folyamatosan bővítem annak függvényében a különböző üzletekben épp mit sikerült találnom! Ha van kedvetek csatlakozni a termékek felkutatásában, szívesen veszem a fotókat, információkat!!!

Mini mikulás figura, a 125 grammos kiszerelésben 25 darab kicsi Mikulás szunnyad:
1 db 5 grammos Mikulás fehérjetartalma: 0,34 g
1 db 5 grammos Mikulás fenilalanin tartalma: 17,5 mg
Megvásárolható pl. az Aldiban.

 Mini csokinyalóka, a 150 grammos kiszerelésben 10 darab kicsi nyalóka található a zacskóban:
1 db nyalóka fehérjetartalma:
1 db nyalóka fenilalanin tartalma: 1 g.
Megvásárolható pl. az Aldiban. 50 mg.

Halloween figura, a 125 grammos kiszerelésben 25 darab kicsi Halloween szunnyad:
1 db 5 grammos figura fehérjetartalma:0,34 g
1 db 5 grammos figura fenilalanin tartalma: 17,5 mg.
Megvásárolható pl. az Aldiban.

Csokoládé golyó, a 100 grammos kiszerelésben 25 darab kicsi golyó található:
1 db 6,3 g-os golyócska fehérjetartalma: 0,3 g
1 db 6,3 g-os golyócska fenilalanin tartalma: 15 mg.
Megvásárolható pl. az Aldiban.

Pez cukorka ünnepi kiadásban, 184 grammos.
100 g cukorka fehérjetartalma: 0.
1 db cukorka fenilalanin tartalma: 0.
Megvásárolható pl. az Aldiban.


Maoam cukorka és rágó, óriás zacskóban 675 grammos
100 gramm cukorka, rágó fehérjetartalma 1 gramm.
1 adag cukorka, rágó, ami 25 grammos fehérjetartalma: 0,25 g (a csomagoláson rosszul tüntették fel).
1 adag cukorka, rágó ami 25 grammos fenilalanin tartalma: 12,5 mg.
Megvásárolható pl. az Aldiban.
Mértékletes édességfogyasztást kívánok!
KissEra