Ingredients: (serves: 12)
20g fresh yeast
4 tbsp water
40 g sugar
250g low protein flour
1 egg replacer (10g)
125g butter (melted)
1tsp salt
2 tbsp rum
oil (for baking)
120g apricot jam
caster sugar
1tbsp starch or low protein flour for shaping, kneading the dough
Instructions:
- Mix the yeast with the water and the sugar. Stir and set aside for 20 min. to activate.
-
Place the low protein flour in a bowl, add the remaining ingredients (
the yeast mix too) and mix them for 10 min. with a mixer or spatula.
-
Turn the dough onto a floured surface, knead it a few more times and
devide it into 12. Roll them into balls and place the balls on a sheet
dusted with flour. Let them rest for 30 min.
- Before dropping the doughnut balls into the hot oil
use your thumb to press a hole onto the surface of each ball as the place for the jam.
- Drop them carefully into the hot oil then flip them over and fry both sides.
- Place them on a paper towel so that the oil soaks off, fill the holes with jam and sprinkle caster sugar on top.
Baking time: 5-8 min.
Tipp:
Do not be afraid of using rum as an ingredient.
- It prevents the dough to absorb too much oil
- Alcohol evaporates during the baking process so the baked doughnuts are safe for children to eat ;)
quantitiy
|
phe (mg)
|
protein (g)
|
carbohydrate (g)
|
fat (g)
|
energy (kcal)
|
100 g
|
42,6
|
1,3
|
64
|
21,4
|
453
|
1piece
|
7,1
|
0,21
|
10,7
|
3,6
|
75,5
|
Ingredientes: para 12 buñuelos
20 g de levadura fresca
4 cucharada de agua
40 g de azúcar
250 g de pan en polvo bajo en proteínas
10 g sustituto de huevo en polvo equivalente a 1 huevo
125 g de mantequilla
1 cucharadita de sal
2 cucharadas de ron aceite para freír
120 g de mermelada de albaricoque
azúcar en polvo
1 cucharada de almidón para amasar y formar bolas
Preparación: Mezclamos la levadura con el azúcar y agua y lo dejamos para subir en un lugar tibio durante 20 minutos. Ponemos el pan en polvo bajo en proteínas a un recipiente hondo, añadimos la sal repartiendo a lo largo del borde del recipiente y agregamos el sustituto de huevo en polvo mezclado con la mantequilla derretida y el ron. Añadimos la levadura subida. Mezclamos toda la masa con el robot de cocina al menos 10 minutos. La sacamos del recipiente y la amasamos en la tabla de amasar también. Formamos 12 bolas iguales de la masa y las colocamos a un mantel enharinado y las dejamos para fermentarse 30 minutos en un sitio cálido. Antes de ponerlas al aceite calentado a 180 grados, hacemos con nuesto pulgar un pequeño hueco en el centro dónde podemos poner la mermelada al final. Ponemos los buñuelos con cuidado al aceite muy caliente y freimos ambos lados hasta que estén dorados y los escurrimos bien. Espolvoreamos con azúcar en polvo y servimos con mermelada.
Tiempo de freír: 5-8 minutos
¿Quiere usted ha leído las otras entradas en español? Entonces, por favor indicarlo!
Agradezco a Adél Sipos, licenciada en
nutrición y mi antigua alumna en la clase de Dietetica por su valiosa
ayuda en la traducción! Sipos Adél: adel.sipos@gmail.com
cantidad
|
phe (mg)
|
proteína (g)
|
carbohidrato (g)
|
grasa (g)
|
energía (kcal)
|
100 g
|
42,6
|
1,3
|
64
|
21,4
|
453
|
1pieza
|
7,1
|
0,21
|
10,7
|
3,6
|
75,5
|
1.Piskóta
A piskóta készítésénél az alábbi receptet használtam Fűszeres kuglóf. Annyi változtatással, hogy nem kuglóf formában sütöttem, hanem kis átmérőjű tortaformában. A tésztamasszát három részre osztottam, ebből két adagot külön sütöttem meg a tortához, a harmadik részt muffinpapírokban sütöttem meg függetlenül a tortától. Amikor kihűlt csokoládépudinggal töltöttem meg, és a tetejét, és oldalát is bevontam vele. Pár órára hűtőszekrénybe tettem.
2.Töltelék
A kérés az volt csokoládépuding legyen, ami minél jobban hasonlít a normál bolti csokipudinghoz. Így esett a választásom, a dr. Oetker prémium csokoládés pudingjára. Mielőtt bárki a szívéhez kapna ijedtében, a zacskón a fehérjetartalom normál tejjel elkészítve van természetesen feltüntetve, mely 100 gramm kész pudingban 3,4 g-os, de kiszámoltam diétás tejjel csupán 1,18 gramm. A számolást egy későbbi bejegyzésben részletezem majd!
Tehát a csomagoláson feltüntetett módon egy zacskó pudingport elkevertem 40 gramm cukorral, és fokozatosan adtam hozzá 500 ml lp drinkből készített diétás tejet. Majd kb. 3 percig állandó keverés mellett besűrítettem. Hozzákevertem 30 gramm vajat, hogy szépen csillogjon, és krémesebb legyen.
3.Díszítés
A díszítéshez cukorból készült tortaburkoló masszát érdemes használni, akár formixet, vagy amit legutóbb találtam a Miláno-kernél Tortabevono-fondant. Különböző színekben kapható, és hasznos kiszúróformákat is leltem. A fondantot ugyanúgy gyúródeszkán nyújtjuk ki, de nem kenyérport szórunk alá, hanem porcukrot.
A fondantból kiszaggatott formákat úgy "ragasztjuk" a fondant alaphoz, hogy kenőtollal vizet kenünk rá, és ez tapasztja az alaphoz.
Legalább 2-3 órára helyezzük hűtőszekrénybe, akkor könnyen szeletelhetővé válik.
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
összesen
|
485,5
|
10,1
|
359,1
|
59,8
|
2201,8
|
1 szelet
|
48,6
|
1
|
35,9
|
6
|
220,2
|
38 Mézi készül ebből a mennyiségből
Hozzávalók:
150 g méz
75 g cukor
50 g margarin
csipet só
65 ml főzött kávé, vagy karamellizált cukor
400 g fehérjeszegény Loprofin, vagy damin kenyérpor
2 kk. sütőpor
2 db tojásnak megfelelő tojáspótló por
1 db tojás sárgája
rum aroma, mandula aroma
mézeskalács fűszerkeverék
fahéj, őrölt szegfűszeg
Elkészítése:
A
mézet, a cukorral, margarinnal és a fűszerekkel együtt felforraljuk.
Majd hozzáöntjük a fehérjeszegény kenyérporhoz, valamint hozzáadjuk még a
tojáspótló port, a tojás sárgáját, a kávét, a sütőport és a margarint.
Alaposan összegyúrjuk. Ha töredezik a tészta, adhatunk hozzá még egy
kevés zsiradékot. Fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk, és "mézi formával" kiszaggatjuk.
Sütés után félretesszük kihűlni.
Sütő hőfoka: 175 °C
Sütési idő: 20 perc
Közben
Formix vagy egyéb alacsony fehérjetartalmú tortaburkolót porcukorral
hintett konyhapulton kinyújtjuk, és ugyanakkora méretű formákat
szaggatunk ki.
Ha kihűlt a mézeskalács formánk, vízzel lekenjük,
és ráhelyezzük a kiszaggatott tortaburkoló mintát, hagyjuk összetapadni.
Díszíthetjük dr. Oetker cukormázzal, színes cukorkákkal, dr. Oetker
tortaíróval.
Volt akinek nagyon ízlett:
Díszítéshez használhatjuk a következőket:
Íróka: Mézeskalács íróka
Tápanyagtartalom:
mennyiség (g)
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát
(g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
100 g
|
35
|
1,2
|
85
|
4
|
380
|