Translate

2016. október 19., szerda

Szerbiai sütőstúdió 2016. 4. Márványkuglóf, Mézeskalács



MERMERNI KUGLOF


Magyarul a recept itt található: 
Prevodom: Valeria Hercenberger

 Sastojci:                                                                           

 250 g                      putera ili margarina

250 g                      šećera ili zaslađivača u prahu

1 pakovanje            vanilin šećera

2 mere                    Loprofin zamene za jaja izmešano

100 ml                    jogurta

350 ml                    lp drink mleka ili Loprofin mleka ili pirinčano mleko, bademovo mleko

300 g                      niskoproteinskog Loprofin brašna za hleb

1 kesica                  praška za pecivo

6 vk.                       čokoladnog lp drinka ili niskoproteinski kakao

malčice                  soli



Priprema:

Penasto umutimo puter, šećer, vanilin šećer, izmešanu zamenu za jaja i jogurt. Potom poste-peno dodajemo lp drink mleko, kao i sa praškom za pecivo pomešano niskoproteinsko Lo-profin brašno za hleb.

Jednu trećinu testa odvojimo u drugu posudu i njemu dodamo čokoladni lp drink, a ako treba testu dodamo i još malo niskoproteinskog mleka.

Kalup za kuglof premažemo uljem, pospemo skrobom ili niskoproteinskim brašnom, a potom kašikom stavljamo prvo svetlo testo u kalup dodajući malo tamnog testa.

Na kraju sa viljuškom ili sa nožem izmešajmo malo testo od čega će dobiti mermerni izgled.

U prethodno ugrejanoj rerni pečemo 50 minuta na 180 °C, a posle 25 minuta pečenja pre-krijemo alu-folijom. Sa iglom proveravamo da li je pečeno, potom ga izvrnemo iz kalupa i sečemo na kriške tek kada bude mlako.

Temperatura rerne:        180 °C Vreme pečenja:                50 minuta




Sadržaj hranljivih sastojaka:


  količina
phe (mg)
proteini (g)
ugljeni hidrati (g)
masti (g)
kJ (kcal)
100 g
27
0,7
55
2
261


MEDENJACI

Magyarul a recept itt található: 
Színes csillagok 
Mézeskalács mézi 
Prevodom: Valeria Hercenberger
Sastojci:                                                                           

400 g                      niskoproteinskog Loprofin brašna za hleb

150 g                      meda                               
75 g                        šećera                               
50 g                        margarina             

65 ml                      kuvane kafe ili karamelizovanog šećera                       
2 kk.                       praška za pecivo                           
2 mere                    Loprofin zamene za jaja               

malčice soli                               
aroma od badema
mešavina začina za medenjake                   
cimet, mleveni klinčići

 



Priprema:

Prokuvamo med sa šećerom, margarinom i začinima. Potom ga dolijemo na niskoproteinsko Loprofin brašno, dodamo i prethodno izmućenu zamenu za jaja, kafu ili karamelizovani šećer, prašak za pecivo. Sve dobro umesimo. Ako se testo lomi, dodamo još malo masnoće. Testo razvijemo na pola centimetara debljine i iskidamo božićnim modlama. Posle pečenja ih sklonimo da se ohlade.

U međuvremenu Formix ili bilo koji niskoproteinski fondan razvijemo na radnom delu koji pospemo šećerom u prahu i iskidamo istim božićnim modlama. Ako se testo ohladilo, premažemo ga sa vodom i na njega stavimo odgovarajuću božićnu figuru od fondana i ostavimo da se slepe. Možemo ih ukrašavati dr. Oetker glazurama, šarenim mrvicama i sl.


Temperatura rerne:        175 °C

Vreme pečenja:                15-20 minuta



Sadržaj hranljivih sastojaka:


  količina
phe (mg)
proteini (g)
ugljeni hidrati (g)
masti (g)
kJ (kcal)
100 g
16
0,3
79
6,8
422