Translate

2011. november 12., szombat

Gesztenyés muffin


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:                                                                             
250 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor               
100 g cukor                                                                               
100 g margarin                                                              
1 db. tojásnak megfelelő tojáspótló por (10 g)                    
40 ml víz a tojáspótló porhoz                                     
100 g banán                                                                               
150 g gesztenye
30 g kókusz reszelék                                                   
1 zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor                                                          
15-30 ml víz                                                                              
1 csipet só                                                                                 
                  
Mázként alkalmazhatunk: Oetker cukormázakat, lp drink csokoládés ízesítésű kakaóport, porcukrot, vagy egyéb alacsony fehérjetartalmú csokoládét.
       

           
Elkészítése:
Keverjük a margarint, vaníliás cukrot és a cukrot habosra, majd adjuk hozzá a kikevert tojáspótló port, és a villával áttört banánt és gesztenyemasszát. A fehérjeszegény kenyérport vegyítsük el a sütőporral, a sóval és az egészet adjuk a margarinos krémhez. Szükség esetén adhatunk hozzá még egy kis vizet. Legutoljára keverjük hozzá a kókuszreszeléket. Kiolajozott és keményítővel meghintett muffin sütőbe öntjük a tésztát, és alacsony hőfokon süssük 30 percig. Hagyjuk kihűlni.

A sütő hőfoka: 180 °C
Sütési idő: 30 perc

Tápanyagtartalom:

mennyiség
  phe (mg)
  fehérje (g)
 szénhidrát (g)
zsír (g)
  kJ (kcal)
100 g
35
0,8
60
12
1483 (352)


Zöldségek tápanyagtartalma

Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.

Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).








élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
articsóka 84 2,4 2,9 0,1 22
bambusz-hajtás 88 2,6 3,5 0,3 30
bimbós kel  150 4,5 3,8 0,3 35
brokkoli 120 3,3 2,8 0,2 26
brokkoli Iglo 109 3 5 0 32
burgonya 100 2 15,4 0,1 70
cékla 47 1,3 5,9 0,1 30
cikóriasaláta 47 1,3 2,3 0,2 16
cukkíni 56 1,6 2 0,4 18
édeskömény 84 2,4 2,8 0,3 23
endivia 63 1,8 0,3 0,2 10
fejes saláta 54 1,3 1,1 0,2 11
fekete retek 49 1,4 1,6 0,4 16
fokhagyma 214 6,1 28,4 0,1 137
jégsaláta 45 1 1,6 0,2 13
káposzta fejes 30 1,4 4,6 0,2 25
káposzta vörös 32 1,5 3,5 0,2 21
karalábé 45 1,9 3,9 0,1 24
karfiol 77 2,5 2,5 0,3 22
kelkáposzta 120 3 2,4 0,4 24
kertizsázsa 147 4,2 1,8 1,4 36
kínai kel 47 1,2 1,3 0,3 13
kukorica 200 3,3 15,8 1,2 89
kukorica konzerv 200 3,3 15,8 1,2 89
lencse 1400 23,5 52 1,4 325
mángold 70 2,1 0,7 0,3 13
olívabogyó 49 1,4 1,8 13,9 142
padlizsán 54 1,2 2,7 0,2 17
paradicsom 24 1 3,5 0,2 19
paradicsom konzerv 32 1,2 3,6 0,2 21
paradicsompaprika 43 1,2 4,7 0,3 28
pattiszon 54 1,2 4,6 0,2 25
petrezselyem gyökér 68 2,9 5,4 0,5 37
petrezselyem z. 154 4,4 1,3 0,4 25
póréhagyma 77 2,2 3,2 0,3 24
retek 39 1,1 2,2 0,1 14
retek jégcsap 39 1,1 1,9 0,2 13
sárgarépa 31 1 4,9 0,2 25
sárgarépa konzerv 20 0,6 3,6 0,3 20
savanyú káposzta 32 1,5 2,4 0,3 18
snidling 126 3,6 1,6 0,7 27
sóska 86 2,4 2,3 0,5 23
spárga 60 1,9 2,2 0,1 17
spárga konzerv 60 1,9 1 0,3 14
spenót 110 2,5 0,6 0,3 15
sütőtök 54 1,5 16,5 0,6 77
szárazbab fehér 1400 21,3 47,8 1,6 301
szójacsíra 240 6 5,5 1,4 63
tök 29 1,1 4,8 0,1 24
torma 45 2,8 12,4 0,3 63
uborka 14 0,6 2,1 0,2 12
vizitorma 58 1,6 2 0,3 17
vöröshagyma 35 1,3 5,8 0,3 30
zeller 47 1,6 2,3 0,3 18
zöldbab 73 2,4 5,3 0,2 34
zöldbab konzerv 51 1,2 3,9 0,1 22
zöldborsó 400 6,6 12,6 0,5 84
zöldborsó konzerv 190 5,2 11,9 0,4 75
zöldpaprika 54 1,2 3,2 0,3 20

2011. november 11., péntek

Tzatziki saláta


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:                                                                                                                                
2 db kígyóuborka
2-3 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
100 ml 20 %-os zsírtartalmú tejföl
100 ml 3,5 %-os zsírtartalmú joghurt
100 ml Loprofin tej vagy lp drink
citromlé
bors



Elkészítése:
Az uborkát durvára reszeljük, lecsepegtetjük. A tejfölt, a joghurttal és a Loprofin tejjel összekeverjük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, pár csepp citromlevet. Ehhez keverjük az uborkát, az olívaolajat, és sóval, borssal ízesítjük.
Letakarva 2-3 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Sült zöldségekhez jól illik, görög salátával a kerti partik nélkülözhetetlen része.
Hűtőben 1-2 napig eláll.


Tápanyagtartalom:

mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
kJ, (kcal)
100 g
46
1,2
62
8
1287 (310)

Zöldségkrokett, tallér, fasírt


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:                                                                            
200 g burgonya
2 fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
200 g gomba
100 g sárgarépa
1 liter olaj
2 adag Loprofin tojáspótló por
150 g Fe-mini zsemlemorzsa
bors
vegeta

                                        
Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát olajon üvegesre pároljuk, majd sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát. A konzerv gombát apróra vágjuk, ha friss a gomba, akkor tisztítás után megpároljuk. A burgonyát megfőzzük. Összekeverjük az alapanyagokat egymással, hozzákeverjük az elkészített Loprofin tojáspótló port, majd a végén fűszerezzük. Apró kroketteket vagy pogácsákat készítünk és megforgatjuk fehérjeszegény zsemlemorzsában. Forró olajban aranybarnára sütjük.


TIPP
Készítsünk hozzá friss salátát paradicsomból, paprikából, jégsalátából, melyet öntsünk le olíva olajjal és fűszerezzünk.
Mártogassuk tzatziki mártással!
Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
  fehérje (g)
 szénhidrát (g)
zsír (g)
  kJ (kcal)
100 gramm
58
1,1
3,4
6,5
407 (97)


Gyümölcsök tápanyag tartalma

Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.

Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).

élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
alma 9 0,3 12,4 0,4 55
alma aszalt 42 1,4 60,8 1,6 264
ananász 14 0,5 13,1 0,2 56
ananász konzerv 11 0,4 20,2 0,2 84
avokadó 111 1,9 0,4 23,5 228
áfonya fekete 16 0,6 7,4 0,6 37
áfonya vörös 8 0,3 7,6 0,5 36
áfonya vörös konzerv 14 0,5 44,4 0,3 183
banán 34 1,2 21,4 0,2 92
banán szárított 145 3,5 61 0,6 281
birsalma 11 0,4 8,3 0,5 40
bodza 68 2,5 7,4 1,7 40
citrom 25 0,7 8,1 0,6 41
cseresznye 16 0,9 14,2 0,3 63
cseresznye konzerv 19 0,7 19,5 0,2 82
csipkebogyó 153 3,6 8 1,3 50
csipkebogyó íz 18 0,5 58 0,6 242
datolya aszalt 51 1,9 66,3 0,5 278
egres 22 0,8 8,5 0,2 39
eper (fa) 14 0,4 11,3 0,3 48
füge 35 1,3 12,9 0,5 61
füge aszalt 94 3,5 54 1,3 242
görögdinnye 16 0,6 8,3 0,2 37
gránátalma 19 0,7 16,7 0,6 75
grapefruit 10 0,6 9 0,2 40
guave 24 0,9 6,7 0,5 35
kajszibarack 32 0,9 9,9 0,1 49
kajszibarack aszalt 133 5 55,7 0,5 247
kajszibarack konzerv 13 0,5 18 0,1 75
kakigyümölcs 16 0,6 16 0,3 69
kivi 27 1 10,8 0,6 53
körte 14 0,5 12,7 0,3 55
körte aszalt 88 2,6 60,1 1,6 282
körte konzerv 8 0,3 18,7 0,1 77
lichi 24 0,9 17 0,3 74
málna 35 1,3 6,9 0,3 36
málna konzerv 19 0,7 20,2 0,3 86
mandarin 25 0,7 9,9 0,3 46
mandarin konzerv 14 0,4 18,8 0,2 84
mangó 16 0,6 12,8 0,5 58
mazsola 47 2,5 66,2 0,6 280
meggy 24 0,9 11,7 0,5 55
narancs 20 1 9,2 0,2 43
naspolya 22 0,6 12 1,1 53
nektarin 20 0,8 13,3 0,1 60
őszibarack 18 0,8 9,4 0,1 42
őszibarack konzerv 9 0,4 18,5 0 68
őszibarack szárított 68 3 57,4 0,6 247
papaya 14 0,5 2,4 0,1 12
rebarbara 16 0,6 1,9 0,1 14
ribiszke fehér 24 0,9 9,2 0 40
ribiszke fekete 35 1,3 10 0,2 47
ribiszke vörös 30 1,1 7,4 0,2 36
ringló 22 0,8 13,5 0 57
sárgabarack íz 18 0,5 68 0,5 283
sárgadinnye 24 0,9 12,4 0,1 54
szamóca 25 0,8 6,5 0,4 33
szamóca konzerv 19 0,6 18,1 0,2 76
szilva 16 0,6 11,4 0,2 50
szilva íz 47 1,3 54 1,8 234
szilva konzerv 13 0,5 18,1 0,1 75
szilva szárított  61 2,3 53,2 0,6 227
szőlő 19 0,7 16,1 0,3 70
vegyes íz 36 1 60 0,9 254
vörösszilva 29 0,8 10,2 0,9 46

2011. november 10., csütörtök

Tócsni, lapcsánka, röszti, macok, recsege, lapolya, matutka :-) mind egy és ugyanaz


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:                                                                              
200 g burgonya
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 adag Loprofin tojáspótló por
fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor
bors
vegeta
1 liter olaj

                                   
      
Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát lereszeljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a nyers lereszelt burgonyát, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Hozzáadjuk az elkevert Loprofin tojáspótló port, és annyi fehérjeszegény kenyérport, hogy jól formázható legyen. 20 percig állni hagyjuk, majd forró olajban aranybarnára sütjük.

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
  fehérje (g)
 szénhidrát (g)
zsír (g)
  energia kJ (kcal)
100 g
58
1,1
3,4
6,5
407 (97)