Translate

2011. december 5., hétfő

Mézeskalács


Hozzávalók:
150 g méz                               
75 g cukor                               
50 g margarin                           
csipet só                               
65 ml főzött kávé, vagy karamellizált cukor                       
400 g fehérjeszegény Loprofin, vagy damin kenyérpor               
2 kk. sütőpor                           
2 db tojásnak megfelelő tojáspótló por               
1 db tojás sárgája                           
100 g alma vagy szilva                       
rum aroma, mandula aroma                   
fahéj, őrölt szegfűszeg


Elkészítése:
A mézet, a cukorral, margarinnal és a fűszerekkel együtt felforraljuk. Majd hozzáöntjük a fehérjeszegény kenyérporhoz, valamint hozzáadjuk még a tojáspótló port, a tojás  sárgáját, a kávét, a sütőport és a margarint. Alaposan összegyúrjuk. Ha töredezik a tészta, adhatunk hozzá még egy kevés zsiradékot. Fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk, és tetszőleges formával kiszaggatjuk. Tetejét megkenjük olajjal és a közepébe nyomunk egy-egy darab gyümölcsöt. Karácsonyfadíszként, citromlével elkevert porcukorral díszíthetjük.


Sütő hőfoka: 175 °C
Sütési idő: 20 perc

Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
fehérje  (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
kJ (kcal)
 100 g
35
1,2
85
4
1600 (380)




2011. december 4., vasárnap

Karácsonyi egyszer-egy

A karácsony közeledtével érdemes elgondolkodtunk azon, mi is legyen az ünnepi menü. Természetesen normál és PKU-s változatban is. Az elkövetkező hetek receptjei szabad utat adnak, hogy pontosan ugyanazokat az inycsiklandó ételeket készíthessük el, mint a megszokott módon.





De nézzünk néhány tipikus karácsonyi ételt, és ötletet, hogy írhatjuk át diétásra!




Feltöltött karácsonyi receptek:
Püspökkenyér, gyümölcskenyér
Zserbó


Ha kihagytam valamilyen tradicionális ételt, és kíváncsi lennél rá, kérlek jelezd/jelezzék, azt is megoldjuk! :-)

Jó készülődést kívánok, és örülnék, ha megosztanátok, ki mit készít diétásan karácsonykor!