Translate

2012. február 19., vasárnap

Boltban vásárolható normál termékek 2.

Folytassuk a normál édességek felsorolásával. Ismét megjegyezném nem korlátlan fogyasztásra buzdítok, hanem számolással, toleranciának megfelelően beillesztve a diétába!


Az élelmiszerek csomagolóanyagait közel 20 éve gyűjtöm, eddig dossziékban láthattátok kontrollokon, sütőstúdiókon, táborokban.
Az utóbbi időkben a szülők, és fiatal felnőttek is félrerakták az általuk talált termékeket, ezúton is köszönöm szépen kiegészítésüket!

Táborokban és nálam a klinikán többször részt vett a csomagolóanyagok felragasztásában Koller Annamária, Parrag Petra, Primmer Réka, scannelésben segített az utóbbi időben Kovács Áron-Lujza szülei, Tilimon Lili szülei, valamint a gyakorlaton lévő dietetikus MSc-s hallgatók Almási Erzsébet és Sereg Dóra, mindannyiuk munkáját köszönöm! Még hallgatóként elkezdte a ragacsolást :-) Simon Erika aki ma már kollégaként segít a termékek felkutatásában (is) sok más mellett!


Az ilyen terméknél mindig figyeljünk a tápanyagok 100 grammra vonatkoznak, ellenben egy doboz ebből 150 grammos!!




















Az egy táblára vonatkozó fehérjetartalom erre a 25 grammos kiszerelésre vonatkozik, nem a nagy táblára!!!





A teljes doboznyi 260 gramm maximum a fele illeszthető be!
A teljes doboznyi 220 grammos, maximum a fele illeszthető be!

Zselés cukorka, és a fehérjetartalma 0,1 g!!! Mivel nem zselatinnal, hanem pektinnel készült!



élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
Bella cukrozott zselébonbon 5 0,1 74,1 0,1 306
Bella cukrozott zselébonbon 25 g/adag 1,5 0,03 18,5 0 77
Bella tejes-kávés krémmel töltött ostya 235 4,7 57,7 30,1 526
Bella tejes-kávés krémmel töltött ostya 1 darab 15 0,3 3,8 2 34
BOCI félédes tejcsokoládé 305 6,1 55,1 32,5 544
BOCI félédes tejcsokoládé 1 kis tábla 75 1,5 13,8 8,1 136
Douceur tejcsokoládé vörös áfonya gyümölcstöltelékkel és csokoládémousse-al töltve 245 4,9 54,8 28,7 505
Douceur tejcsokoládé vörös áfonya gyümölcstöltelékkel és csokoládémousse-al töltve 1 darab 60 1,2 13,7 7,2 126
Friedel töltött tojások tojáslikőrös 120 2,4 53,4 24 477
Gesztenye Marci gesztenye golyó 140 2,8 51,1 9,3 299
Gesztenye Marci gesztenye golyó 1 darab 42 0,84 15,33 2,79 89,7
Győri Pilóta piskótatallér sárgabarackos 195 3,9 71 7,3 370
Győri Pilóta piskótatallér sárgabarackos 1 darab 30 0,6 10,4 1,1 54
HARIBO zselés télvarázs zselécukor 5 0,1 84,4 0,1 340
Kaiserwappen Dominókocka desszert 165 3,3 70,3 9,8 388
Kaiserwappen Dominókocka desszert 2 darab/adag 40 0,8 17,6 2,5 97
Kinkartz Domino Star Desszert domino kocka étcsokoládéval 165 3,3 70,3 9,8 383
Kinkartz Domino Star Desszert domino kocka étcsokoládéval 1 darab 40 0,8 17,6 2,5 96
Manner citromízű krémmel töltött ostyaszeletek 150 3 64,6 26,8 513
Manner citromízű krémmel töltött ostyaszeletek 3 szelet/adag 30 0,6 12,6 5,2 100
Mazsi feketeerdő desszert 70 1,4 27,8 5,2 164
Mazsi somlói galuska 75 1,5 29,6 7,7 197
Racio Mini rizstallér almás-fahéjas 300 6 86,9 0,8 389
Racio Mini rizstallér almás-fahéjas 1 darab 7,25 0,145 2,08 0,02 9,32
Racio Mini rizstallér almás-fahéjas 1 teljes zacskó 180 3,6 52,1 0,5 233
SPAR gesztenyepüré habbal 70 1,4 29 12 241
SPAR gesztenyepüré habbal 1 teljes doboz 105 2,1 43,5 18 362
SunVita gyümölcsszelet sárgabarack + aloe vera 100 2 73,1             <0,6 306
SunVita gyümölcsszelet sárgabarack + aloe vera 1 darab 15 0,3 11                nulla 192
Trader Joe's csokigyűrű színes cukorgolyócskákkal 7 darab/42 g 50 1 31 6 60














2012. február 18., szombat

Boltban vásárolható normál termékek 1.


10 évvel ezelőtt, ha egy PKU-s a közértben saját magának szeretett volna vásárolni, alig választhatott pár termék közül. Kemény cukorkákat, tic tacot, néhány zselés- de nem zselatinos cukorkákat- üdítőket, gyümölcsöket, zöldségeket választhatott. Más olyan termék, mely a diétába beilleszthető lett volna nem állt rendelkezésre.

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan változtak a boltok kínálatai, valamint szerencsére egyre több információ kerül a termékek csomagolására, így nyomon követhetjük fehérjetartalmát, illetve tartalmaz-e aspartam édesítőszert (ez csak a PKU-sokra, és tirozinémiásokra vonatkozik!).
Aki számol, és kalkulál a fenilalanin toleranciának megfelelően, sok normált terméket is be tud illeszteni a mindennapokba, anélkül, hogy a vér phe tartalma megemelkedne.

A termékek felsorolás jellegűek, nem azt jelentik korlátlanul lehetne fogyasztani őket, vagy egy nap többet is ezek közül. Mindenkinek a saját toleranciájának megfelelően van lehetősége alkalmazásukra, ha ebben segítségre volna szükség, ki, melyikből mennyit ehet, szívesen segítek!!!


Jó válogatást kívánok!!




élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
3topole Polski sad gyümölcsízű cukrozott zselé almalével 0 0 82,9 0 336
Bella zselés szaloncukor 35 0,7 71,3 7,9 363
Böhme multivitaminos zselé 25 0,5 81,5 0 328
Douceur Jamaikai rumos golyók 75 1,5 80,7 5,5 389
Dörmi tejes 300 6 58 14,5 380
Dörmi tejes 1 darab 90 1,8 17,4 4,35 114
Favorina étcsokoládé amaretto ízesítésű krémtöltelékkel 90 1,8 52,8 21,4 458
Figaro csokoládéval bevont banános habos zselé szelet 100 2 76 9 404
Figaro étcsokoládéval bevont narancs ízű habos zselé szelet 100 2 72 10 384
Fizzers gyümölcsízű préselt cukorka 0 0 87,1 3,2 391
Galaretka w cukrze gyümölcszselé 10 0,2 79,8 0 328,6
Mister Choc csokoládés banán 85 1,7 68,5 10,5 372
Mister Choc csokoládés banán 1 darabban 11 0,22 8,9 1,34 48,36
Schluckwerder jamaikai rumos krémmel töltött desszert 75 1,5 80,7 5,5 389
SKITTLES crazy sours 0 0 89,6 4,2 404
SKITTLES fruits 0 0 90,2 4,2 402
TESCO étcsokoládéval bevont meggyízű zseléív 100 2 74 7 375
Van Netten Sonnina banán ízű zselé étcsokoládé 50 1 69 4,8 327
Zseni zselé 0 0 84,8 0 336

2012. február 12., vasárnap

Még mindig fánk :-), kicsit másként

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!


Netto munka a fánkkal 20 perc !!!! míg kimérjük az alapanyagokat, és megsütjük, a munka többi részét a kenyérsütőgép elvégzi helyettünk.






Hozzávalók: 30 darab készül belőle                                                                             
600 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor                           
1 zacskó szárított élesztő
2 adag tojáspótló por
80 g vaj
250 ml Loprofin tej, vagy lp drink tejpor
mokkáskanál só
4 ek. cukor           
2 zacskó vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
0,5 dl rum

olaj a sütéshez
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő

Elkészítése:
Az utóbbi időben előszeretettel alkalmazom a kenyérsütőgépet, de nem kenyérsütésre, hanem dagasztásra, kelesztésre. 
Az élesztőt beleöntöm egy pohárba, egy teáskanál cukrot öntök rá, és 1 dl fehérjeszegény tejet. A tűzhely közelébe teszem, hogy felfusson kb. 20 perc alatt.
Közben a kenyérsütőgépbe a folyékony alapanyagokat kezdem beleönteni, a maradék tejet, elkevert tojáspótló por, rumot, majd a száraz összetevőket, citrushéjakat, cukrot, sót, kenyérport. Beindítom a kelesztő/dagasztó programot, az én Hauser gépemnél ez a 7-es program, melynek az össz ideje 1,5 óra.
A vajat közben felolvasztom, majd majd kicsit hagyom hűlni, és hozzáöntöm a masszához. Ha felfutott az élesztő azt is hozzá adom. Majd hagyom a gépen keleszteni egészen a program végéig. 
Közben a gyúródeszkát megszórom fehérjeszegény liszttel, és kikészítek, egy fánkszaggatót, vagy kb. 5 cm átmérőjű poharat a szaggatáshoz. Serpenyőbe olajat öntök, és kikészítek csepegtetős szedőeszközt hozzá, mellyel majd megforgatom, és kiemelem a fánkokat.
Ha elkészült a fánktészta kiborítom a gyúródeszkára, és csupán a kezemmel lapogatom szét 2 női ujj vastagságúra. Majd kiszaggatom, és letakarom fél órára konyharuhával.Ha letelt az idő elkezdem melegíteni az olajat, de ne túl forróra, mert akkor könnyen megég a fánk külső része, ellenben a belseje nyers marad. Ha túl alacsony a hőfok, akkor sajnos sok olajat szív magába, közepes fokozatra célszerű állítani.
A fánkjaink közepét hüvelykujjunkkal nyomjuk be, de ne szakítsuk át, és megfordítva tegyük az olajba, vagyis az a fele kerüljön felfelé, mely eddig a gyúródeszkán volt. 1,5 percig süssük fedővel letakarva, majd 1,5 percig megfordítva és fedő nélkül. Papírtörölközőre helyezve csepegtessük le, majd a mélyedésbe  baracklekvárt töltsünk, és porcukorral tálaljuk.
Nagyon finom, sajnos nem lehet abbahagyni :-)!!




Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje  (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
kJ (kcal)
darabonként
7
0,2
53
2,1
1250 (298) 

2012. február 4., szombat

Francia szalagos fánk


A Farsang közeledtével ismét egy jó kis fánkrecept :-). Ha van kedvetek próbáljátok ki!

Hozzávalók: 20 darab készül belőle                                                                             

450 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor                           
1 zacskó szárított élesztő
2 adag tojáspótló por
100 g vaj
250 ml Loprofin tej, vagy lp drink tejpor
teáskanál só
60 g cukor           
2 zacskó vaníliás cukor
olaj a sütéshez
                              
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő

Elkészítése:
Az elkevert tojáspótló port elegyítjük a cukorral, vaníliás cukorral, az élesztőt felfuttatjuk és hozzáöntjük a fehérjeszegény kenyérporhoz. Majd a cukros tojáspótlót, csipet sót, és fehérjeszegény tejet. Körülbelül 15 percig gyúrjuk, majd nedves konyharuhával letakarva 1-1,5 órán át kelesztjük. Amikor megkelt keményítővel megszórt gyúrótáblán ismételten átgyúrjuk, és beledolgozzuk a vajat. Majd 4 órára vagy akár egy éjszakára tegyük be a hűtőbe. Kivétel után ismételten átgyúrjuk, 2,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, és fánkszaggatóval és a közepét egy kispohárral kiszaggatjuk. Forró olajban, aranysárgára sütjük, lecsepegtetjük, és vaníliás porcukorral megszórjuk.


Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje  (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
kJ (kcal)
darabonként
9
0,2
48
2,5
1250 (298) 

2012. január 29., vasárnap

Élesztő felfuttatása, kelt tészta, mit is jelent??

Alapvető konyhai műveletnek mondható, de aki még sosem alkalmazta, annak nehézséget okozhat. Idő kellett mire rájöttem, az evidenciák csak akkor működnek, ha ismeri az ember :-).
Szívemnek egyik nagyon kedves fiatal PKU-s kislány anyukája, közel 15 évvel ezelőtt -ez talán azért fontos, mert még én is nagyon zsenge voltam, és azt hittem ami nekem egyértelmű, az másnak is-, előállt egy problémával. Hiába süti meg a receptem alapján a PKU-s kenyeret, neki nem sikerül. Látta a sütőstúdión, melyen szép, magas, és szellős a kenyér, ellenben neki otthon lapos, tömör, szalonnás állagú a kenyere (a szalonnás állag azt jelenti, amikor a kenyér talpánál sokkal tömörebb a tészta, látszik nincs rendesen megkelve). Az első reakció, mint szinte mindig :-( , biztos rossz a recept. Ezt könnyen megbeszéltük, ha a bemutatón működött, és nem varázspálcával készítettem, akkor talán nem ez lehet a gond.

Megfogalmazódott aztán benne, vajon akkor ő, mit ronthat el. Többször végigbeszéltük a folyamat fázisait, például a kelesztés közben ne legyen huzat, meleg legyen, a sót ne az élesztőre szórjuk, hagyjunk időt a kelesztésre, tegyünk hozzá cukrot, vagy mézet, de nem jöttünk rá. Majd nem volt más ötletem kértem, mondja el lépésről lépésre, pontosan hogy készíti el, de úgy hogy mit, hol vásárol, milyen edényben készíti, stb. és próbáltam csendben végig hallgatni, úgymond "ne adjam a szavakat a szájába", hanem minden egyes fázist ő mondjon el.

A történet akkor kezdett érdekessé válni, és itt értettem meg, hogy aki kicsit gyakorlatlan a normál sütés főzés terén, annak az alapfogalmakat is szükséges elmondani, megtanítani, annak érdekében, a diétással is megbirkózhasson.

Tehát ott tartottunk, az élesztőt elmorzsolom, rászórom a cukrot, ráöntöm a langyos diétás tejet, és felteszem a gázra és felfuttatom. Elállt a szavam. Majd folytatta, ha leveszem a tűzről, ráöntöm a kenyérporra..........
Ekkor jött a megvilágosodás, és utána természetesen ízlelgetve a magyar kifejezéseket, rá kellett jönnünk, neki a felforralom, vagy felfuttatom, egy és ugyanazt jelentette. Élesztőgombák szegények kihaltak, és értelemszerűen a kenyér sem kelt meg, ehetetlenné vált.

Tehát ezt elkerülve, aki esetleg nem ismeri a kifejezést "futtassuk fel az élesztőnket", és készítsünk kelt tésztákat!!!

Élesztő felfuttatása:
Ahhoz, hogy a kelt sütemények, pogácsák, kenyerek elkészülhessenek élesztőre van szükségünk, mely lehet szárított vagy friss élesztő is. Az élesztőnek magas a fehérjetartalma, így számított mennyiségben, kalkulálva használjuk. A friss élesztő a phe tartalma 550 mg /100 g, a szárítotté 1800 phe/100 g, ugyanarról az alapanyagról beszélünk, annyi a különbség, hogy a friss élesztő sokkal több vizet tartalmaz mint a szárított.
Átlagosan fél kilo kenyérporhoz a szárítottból 10-12 grammom, frissből 40 grammot használunk.
A kelesztés azért szükséges, mert az élesztőben található élesztőgombák a hozzáadott cukor hatására elkezdenek szaporodni, gázt termelni, mely a tésztát szellőssé, levegőssé teszi, nem lesz tömör, nehéz állagú.

Saccharomyces Cerevisiae, a legismertebb élesztőfajta

Az élesztő felfuttatása csupán annyit jelet, egy bögrébe, vagy müzlis tálba először az elmorzsolt friss élesztőt, vagy a szárítottat tesszük, majd rászórunk egy kevés cukrot (ez lehet kristálycukor, porcukor, de akár méz is), és langyos folyadékot öntünk rá, kb. 1 dl-t. Ez normál esetben tej, így a diétában lp drinket, vagy Loprofin tejet is használhatunk, de a langyos víz is ugyanolyan jó minőséget eredményez. Fontos, hogy ne forró legyen, mert attól szegény élesztőgombák kipusztulnak. Ha hideget öntünk hozzá nincs gond, csak sokkal lassabb a folyamat. Helyezzük meleg helyre, de nehogy feltegyük főni!! Csupán annyit jelent pl. a konyhában a bekapcsolt sütő/tűzhely közelébe tegyük, vagy a fűtőtestre. 15-20 perc múlva kétszeres magasságúra emelkedik, és ekkor már használhatjuk is!
Felfuttatott élesztő

Amikor a kelesztés folyamatáról beszélünk, tulajdonképpen arról az időtartamról gondolkodunk, amikor időt hagyunk szintén az élesztőgombáknak, hogy működhessenek, gázt képződjön, mellyel a tészta sokkal szellősebb, levegősebb, könnyebben emészthetőbb. A körülmények itt fontosak, ne legyen huzat, ne legyen hideg, lehetőség szerint a jó meleg legyen a konyhában. A tálat, melyben a tésztát kelesztjük vagy fejjük le ha van teteje, vagy fedjük be konyharuhával. Tehetjük az edényünket a kinyitott sütő ajtajára is, vagy a sütőbe is betehetjük 40 fokra. Kelesztés során a tésztát többször átdolgozzuk a kezünkkel, meggyúrjuk a tésztát, majd ismét félre tesszük "pihentetni".

Sok sikert!!

2012. január 28., szombat

Bécsi fánk


Kálmán Lili édesanyja kérésére készülődjünk a farsangi szezonra!


És aki leghamarabb elkészítette Zana Hunor édesanyja, köszönöm a fotót Krisztina!!!


Hozzávalók: 12 darab                        
20 g friss élesztő                       
4 ek. víz                           
40 g cukor                           
250 g fehérjeszegény kenyérpor           
1 db tojásnak megfelelő tojáspótló por (10 g)       
125 g vaj                           
1 kk. só                           
2 ek. rum                           
olaj a sütéshez
120 g sárgabarack lekvár                   
porcukor                       
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő               


Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral, vízzel elkeverjük és 20 percen át langyos helyen felfuttatjuk. A fehérjeszegény kenyérport egy öblös edénybe öntjük, s a sót a tál pereme mentén eloszlatjuk, hozzáadjuk az elkevert tojáspótló port és az olvasztott vajat, rumot. A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk. Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük, legalább 10 percig. Kivesszük a tálból és gyúródeszkán ismét jól átdolgozzuk. 12 darab egyforma golyót formázunk belőle és lisztezett abroszra helyezzük és 30 percig meleg helyen kelesztjük. Mielőtt a 180 fokos olajba betennénk, a hüvelykujjunkkal egy mélyedést nyomunk a közepébe, ahova majd a lekvárt tölthetjük. Óvatosan helyezzük a fánkokat a forró olajba és mindkét oldalát süssük jól át és alaposan csepegtessük le. Szórjuk meg porcukorral és tálaljuk lekvárral.

Sütési idő: 5-8 perc

TIPP:
Rumot azért teszünk bele, mert sokkal kevesebb olajat szív akkor magába. Mivel hőhatásnak kitesszük, mivel sütjük, az alkoholtartalma elpárolog, így a gyerekeknek is nyugodtan adhatjuk!

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
42,6
1,3
64
21,4
453
1 darab
7,1
0,21
10,7
3,6
75,5



Élesztő felfuttatása:
Ahhoz, hogy a kelt sütemények, pogácsák, kenyerek elkészülhessenek élesztőre van szükségünk, mely lehet szárított vagy friss élesztő is. Az élesztőnek magas a fehérjetartalma, így számított mennyiségben, kalkulálva használjuk. A friss élesztő a phe tartalma 550 mg /100 g, a szárítotté 1800 phe/100 g, ugyanarról az alapanyagról beszélünk, annyi a különbség, hogy a friss élesztő sokkal több vizet tartalmaz mint a szárított.
Átlagosan fél kilo kenyérporhoz a szárítottból 10-12 grammom, frissből 40 grammot használunk.
A kelesztés azért szükséges, mert az élesztőben található élesztőgombák a hozzáadott cukor hatására elkezdenek szaporodni, gázt termelni, mely a tésztát szellőssé, levegőssé teszi, nem lesz tömör, nehéz állagú.

Az élesztő felfuttatása csupán annyit jelet, egy bögrébe, vagy müzlis tálba először az elmorzsolt friss élesztőt, vagy a szárítottat tesszük, majd rászórunk egy kevés cukrot (ez lehet kristálycukor, porcukor, de akár méz is), és langyos folyadékot öntünk rá, kb. 1 dl-t. Ez normál esetben tej, így a diétában lp drinket, vagy Loprofin tejet is használhatunk, de a langyos víz is ugyanolyan jó minőséget eredményez. Fontos, hogy ne forró legyen, mert attól szegény élesztőgombák kipusztulnak. Ha hideget öntünk hozzá nincs gond, csak sokkal lassabb a folyamat. Helyezzük meleg helyre, de nehogy feltegyük főni!! Csupán annyit jelent pl. a konyhában a bekapcsolt sütő/tűzhely közelébe tegyük, vagy a fűtőtestre. 15-20 perc múlva kétszeres magasságúra emelkedik, és ekkor már használhatjuk is!