Translate

2012. január 28., szombat

Bécsi fánk


Kálmán Lili édesanyja kérésére készülődjünk a farsangi szezonra!


És aki leghamarabb elkészítette Zana Hunor édesanyja, köszönöm a fotót Krisztina!!!


Hozzávalók: 12 darab                        
20 g friss élesztő                       
4 ek. víz                           
40 g cukor                           
250 g fehérjeszegény kenyérpor           
1 db tojásnak megfelelő tojáspótló por (10 g)       
125 g vaj                           
1 kk. só                           
2 ek. rum                           
olaj a sütéshez
120 g sárgabarack lekvár                   
porcukor                       
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő               


Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral, vízzel elkeverjük és 20 percen át langyos helyen felfuttatjuk. A fehérjeszegény kenyérport egy öblös edénybe öntjük, s a sót a tál pereme mentén eloszlatjuk, hozzáadjuk az elkevert tojáspótló port és az olvasztott vajat, rumot. A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk. Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük, legalább 10 percig. Kivesszük a tálból és gyúródeszkán ismét jól átdolgozzuk. 12 darab egyforma golyót formázunk belőle és lisztezett abroszra helyezzük és 30 percig meleg helyen kelesztjük. Mielőtt a 180 fokos olajba betennénk, a hüvelykujjunkkal egy mélyedést nyomunk a közepébe, ahova majd a lekvárt tölthetjük. Óvatosan helyezzük a fánkokat a forró olajba és mindkét oldalát süssük jól át és alaposan csepegtessük le. Szórjuk meg porcukorral és tálaljuk lekvárral.

Sütési idő: 5-8 perc

TIPP:
Rumot azért teszünk bele, mert sokkal kevesebb olajat szív akkor magába. Mivel hőhatásnak kitesszük, mivel sütjük, az alkoholtartalma elpárolog, így a gyerekeknek is nyugodtan adhatjuk!

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
42,6
1,3
64
21,4
453
1 darab
7,1
0,21
10,7
3,6
75,5



Élesztő felfuttatása:
Ahhoz, hogy a kelt sütemények, pogácsák, kenyerek elkészülhessenek élesztőre van szükségünk, mely lehet szárított vagy friss élesztő is. Az élesztőnek magas a fehérjetartalma, így számított mennyiségben, kalkulálva használjuk. A friss élesztő a phe tartalma 550 mg /100 g, a szárítotté 1800 phe/100 g, ugyanarról az alapanyagról beszélünk, annyi a különbség, hogy a friss élesztő sokkal több vizet tartalmaz mint a szárított.
Átlagosan fél kilo kenyérporhoz a szárítottból 10-12 grammom, frissből 40 grammot használunk.
A kelesztés azért szükséges, mert az élesztőben található élesztőgombák a hozzáadott cukor hatására elkezdenek szaporodni, gázt termelni, mely a tésztát szellőssé, levegőssé teszi, nem lesz tömör, nehéz állagú.

Az élesztő felfuttatása csupán annyit jelet, egy bögrébe, vagy müzlis tálba először az elmorzsolt friss élesztőt, vagy a szárítottat tesszük, majd rászórunk egy kevés cukrot (ez lehet kristálycukor, porcukor, de akár méz is), és langyos folyadékot öntünk rá, kb. 1 dl-t. Ez normál esetben tej, így a diétában lp drinket, vagy Loprofin tejet is használhatunk, de a langyos víz is ugyanolyan jó minőséget eredményez. Fontos, hogy ne forró legyen, mert attól szegény élesztőgombák kipusztulnak. Ha hideget öntünk hozzá nincs gond, csak sokkal lassabb a folyamat. Helyezzük meleg helyre, de nehogy feltegyük főni!! Csupán annyit jelent pl. a konyhában a bekapcsolt sütő/tűzhely közelébe tegyük, vagy a fűtőtestre. 15-20 perc múlva kétszeres magasságúra emelkedik, és ekkor már használhatjuk is!

3 megjegyzés:

  1. Köszönet a finom receptért,Hunornak nagyon-nagyon ízlett! :D

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1865693618306&set=a.1487979135680.44289.1720018499&type=1&theater

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Krisztikém örülök ha ízlett, és köszönöm a kedves fotót, melyet elküldtél!

      Törlés