Kálmán Lili édesanyja kérésére készülődjünk a farsangi szezonra!
És aki leghamarabb elkészítette Zana Hunor édesanyja, köszönöm a fotót Krisztina!!!
Hozzávalók: 12 darab
20 g friss élesztő
4 ek. víz
40 g cukor
250 g fehérjeszegény kenyérpor
1 db tojásnak megfelelő tojáspótló por (10 g)
125 g vaj
1 kk. só
2 ek. rum
olaj a sütéshez
120 g sárgabarack lekvár
porcukor
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő
Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral, vízzel elkeverjük és 20 percen át langyos helyen felfuttatjuk. A fehérjeszegény kenyérport egy öblös edénybe öntjük, s a sót a tál pereme mentén eloszlatjuk, hozzáadjuk az elkevert tojáspótló port és az olvasztott vajat, rumot. A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk. Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük, legalább 10 percig. Kivesszük a tálból és gyúródeszkán ismét jól átdolgozzuk. 12 darab egyforma golyót formázunk belőle és lisztezett abroszra helyezzük és 30 percig meleg helyen kelesztjük. Mielőtt a 180 fokos olajba betennénk, a hüvelykujjunkkal egy mélyedést nyomunk a közepébe, ahova majd a lekvárt tölthetjük. Óvatosan helyezzük a fánkokat a forró olajba és mindkét oldalát süssük jól át és alaposan csepegtessük le. Szórjuk meg porcukorral és tálaljuk lekvárral.
Sütési idő: 5-8 perc
TIPP:
Rumot azért teszünk bele, mert sokkal kevesebb olajat szív akkor magába. Mivel hőhatásnak kitesszük, mivel sütjük, az alkoholtartalma elpárolog, így a gyerekeknek is nyugodtan adhatjuk!
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
100 g
|
42,6
|
1,3
|
64
|
21,4
|
453
|
1 darab
|
7,1
|
0,21
|
10,7
|
3,6
|
75,5
|
Élesztő felfuttatása:
Ahhoz, hogy a kelt sütemények, pogácsák, kenyerek elkészülhessenek élesztőre van szükségünk, mely lehet szárított vagy friss élesztő is. Az élesztőnek magas a fehérjetartalma, így számított mennyiségben, kalkulálva használjuk. A friss élesztő a phe tartalma 550 mg /100 g, a szárítotté 1800 phe/100 g, ugyanarról az alapanyagról beszélünk, annyi a különbség, hogy a friss élesztő sokkal több vizet tartalmaz mint a szárított.
Átlagosan fél kilo kenyérporhoz a szárítottból 10-12 grammom, frissből 40 grammot használunk.
A kelesztés azért szükséges, mert az élesztőben található élesztőgombák a hozzáadott cukor hatására elkezdenek szaporodni, gázt termelni, mely a tésztát szellőssé, levegőssé teszi, nem lesz tömör, nehéz állagú.
Az élesztő felfuttatása csupán annyit jelet, egy bögrébe, vagy müzlis tálba először az elmorzsolt friss élesztőt, vagy a szárítottat tesszük, majd rászórunk egy kevés cukrot (ez lehet kristálycukor, porcukor, de akár méz is), és langyos folyadékot öntünk rá, kb. 1 dl-t. Ez normál esetben tej, így a diétában lp drinket, vagy Loprofin tejet is használhatunk, de a langyos víz is ugyanolyan jó minőséget eredményez. Fontos, hogy ne forró legyen, mert attól szegény élesztőgombák kipusztulnak. Ha hideget öntünk hozzá nincs gond, csak sokkal lassabb a folyamat. Helyezzük meleg helyre, de nehogy feltegyük főni!! Csupán annyit jelent pl. a konyhában a bekapcsolt sütő/tűzhely közelébe tegyük, vagy a fűtőtestre. 15-20 perc múlva kétszeres magasságúra emelkedik, és ekkor már használhatjuk is!
Köszönet a finom receptért,Hunornak nagyon-nagyon ízlett! :D
VálaszTörléshttp://www.facebook.com/photo.php?fbid=1865693618306&set=a.1487979135680.44289.1720018499&type=1&theater
Krisztikém örülök ha ízlett, és köszönöm a kedves fotót, melyet elküldtél!
TörlésDrága Erika!Én köszönöm :)))
VálaszTörlés