Translate

2011. november 9., szerda

Zöldséges pite


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:
tészta                                                                                                      
200 g gomba
5-6 szem közepes méretű paradicsom
2 dl tejszín
2 dl víz
2 adag Loprofin tojáspótló por
1 kk. só                                                                                       
szerecsendió, bazsalikom, oregánó, só, bors                          
ízvarázs fűszerkeverék
      
tészta:
200 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor
½ zacskó szárított élesztő
csipet cukor                                
100 g vaj
1 adag Loprofin tojáspótló por
1-2 ek. víz


Elkészítése:
A fehérjeszegény fehérjeszegény kenyérport egy öblös tálba öntjük és hozzáadjuk a szárított élesztőt. A tál pereme mentén eloszlatjuk a sót, hozzámorzsoljuk a langyos vajat. Fokozatosan hozzáadjuk az elkevert Loprofin tojáspótló port és vizet, turmixgéppel bedagasztjuk. Miután a tésztát a tálból kiszedtük, a gyúródeszkán ismét átdolgozzuk. Félretesszük legalább fél órára keleszteni. Majd béleljünk ki vele egy piteformát.
Közben a megtisztított gombát, és paradicsomot szeleteljük fel, és váltakozva tegyük a tészta tetejére. A tejszínből, és a vízből kevés keményítővel, vagy kenyérporral és fűszerekkel készítsünk "besamell mártást". Majd öntsük a tetejére. Előmelegített sütőben 35-40 percig süssük.

A sütő hőfoka: 150° C
Sütési idő: 35-40 perc

Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
  fehérje (g)
szénhidrát (g)
 zsír (g)
  kJ (kcal)
100 g
25
0,5
8
7
 1120 (267)


Tésztasaláta, Avagy, ha nagyon éhes vagy, de nem akarsz túl sok fehérjét fogyasztani!!!


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:                                                                                        
300 g kifőtt fehérjeszegény tészta, pl. Loprofin
300 g párolt zöldség, pl. sárgarépa, gomba, zeller, karalábé, paprika, pattiszon, cukkíni
4 ek. olívaolaj
300 ml Loprofin tej, vagy lp drink tej
100 ml alacsony fehérjetartalmú majonéz (Heinz, Hellmanns, Flóra)
4 ek. Pizza krém, vagy Piros Arany
2 kk. só
vegeta, fűszerek ízlés szerint

Extra feltét:
Piríts gombát olajon, keverj hozzá citromborsot, és a kitálalt tésztasaláta tetejére tedd, hidd el nagyon fog ízleni!!!


Elkészítése:
A Loprofin fehérjeszegény tésztát enyhén sós, olajjal felforralt vízben főzzük puhára. A zöldségeket tisztítás után megpároljuk, vegetával ízesítjük. Ha kihűlt a tészta, valamint a zöldség is elegyítjük egymással. Mártást készítünk a majonézből, Pizza krémből, Loprofin tejből, és a fűszerekből, ráöntjük a tésztás zöldségre. Hűtőben fogyasztás előtt egy óráig tároljuk. Kenyérrel is fogyaszthatjuk.


TIPP:
Még inkább csökkentheted a PHE tartalmát, ha pirított kenyérkockákat is teszel bele!!!  Olyan, mint a Cézár saláta.


Tápanyagtartalom:

mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia kJ (kcal)
100 g
35
1,2
62
8,8
1411 (336)

Receptajánló:
Zöldséges pizza

2011. november 8., kedd

Zsemle formában sütve


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
10 db.

Hozzávalók:                                                                            
500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
1 zacskó élesztő
20 g cukor, a kelesztéshez
2 ek. joghurt, vagy az otthoni joghurtkészítőben készített fehérjeszegény joghurt (még jobb, mert alacsony a fehérjetartalma!!!)
2 ek. tejföl
5 dl Loprofin tej, vagy lp drink tejpor
3 ek. olvasztott vaj
2 dkg só   
3 gerezd fokhagyma, vagy fokhagymakrém
1 kk. ízvarázs fűszerkeverék
1 ek. tetszés szerinti zöldfűszer
                             
            
Elkészítése:
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk az élesztőt, az olvasztott vajat, a sót, joghurtot, tejfölt, a Loprofin tejet, az apróra zúzott fokhagymát, valamint a tetszőleges zöldfűszereket is egyenletesen ráhintjük.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Alufólia zsemleformákba vagy muffin formákba öntjük, melyeket előzőleg kikentünk zsiradékkal, és megszórtunk keményítővel. Vagy olajos kézzel zsemléket formázunk belőle. Fél órán át meleg helyen kelesztjük.

Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt tetejét olajjal megkenjük.

A sütő hőfoka: 180 °C
Sütési idő: 25-30 perc

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
összes
482
122
517
112
3153
1 darab
48
1,2
52
11
314

Videoajánló:
Zsemle készítése
Receptajánló:
Zsemlekenyér
Medvehagymás pogácsa 

Madeleine (francia teasütemény)

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
36 db.
Hozzávalók:                                                                            
180 g olvasztott vaj vagy margarin
3 adag Loprofin tojáspótló por elkeverve
50 ml Loprofin tej, vagy lp drink
200 g finom kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 db. narancs reszelt héja
240 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor
csipet só  
1 csapot teáskanál sütőpor
60 g apróra vágott mazsola

      
Elkészítése:
A Loprofin tojáspótló port elkeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott és lehűtött vajat, vagy margarint. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot, Loprofin tejet valamint a narancshéjat.
Ezután hozzászitáljuk a fehérjeszegény kenyérport, sütőport és a csipet sót. Egyenletesre keverjük. Közben a madeleine (legyezőforma) sütőt kikenjük olajjal, megszórjuk fehérjeszegény liszttel és belekanalazzuk a süteményt.

Előmelegített sütőben (200 °C-ra) majd visszaállítjuk 175 °C-ra megsütjük.
Kakaó, tej mellé narancslekvárral királyi csemege.


A sütő hőfoka: 175 °C
Sütési idő: 10-12 perc

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
összes
115,2
1,8
180
57,6
134,4
1 darab
3,2
0,05
5
1,6
32

2011. november 7., hétfő

Magyar PKU-sok a világ különböző pontjain


Egy hete, fél napot rászánva kiokosodtam a blogszerkesztésből, mely az elkészített sablonok alapján nem túl nagy kihívás, bár hosszasan lehetne sorolni, milyen hibákat lehet ejteni, és hányszor egymás után :-). Szegény informókus ismerőseim, az elmúlt héten csacska kérdéseimre rendíthetetlenül válaszoltak! Köszönöm a segítséget!

Ugyanakkor számomra még mindig ez a statisztika főleg Deutsch Tanár Úr érdekes órái után az MSc-n bizonyul nagyon érdekesnek. Mindannyian tudjuk, hogy magyarok a világ minden pontján megtalálhatók. Azt is tudjuk, PKU is szintén szinte mindenhol előfordul, igaz Törökországban hihetetlen magas esetszámmal, míg Finnországban elenyésző az előfordulása. De, hogy a kettő egyszerre találkozik, és véleményem szerint magyar nyelven !



Az elmúlt egy hét statisztikájából kiderül, Kínában, Venezuelában és az Oroszországi föderációban is többen böngészték a blogot, persze persze, lehet véletlenül dobta ki a gugli PKU-ra keresve. Angliára magyarázatot ad Borsika és Linike akik ott élnek, Szlovákia térhódítását Simon Erika kolléganőm kedves érdeklődő ismerőseinek köszönhetem, Hollandiánál Ametriszékre gondolok, Szerbia is érthető hisz sok sütőstúdiót, előadást tartottam a lelkes szerbiai egyesületnek, akik vezetője Hercenberger Valéria, és ugyanez a helyzet Romániával. Ausztriába talán Dani-Marci szülei, Franciaországban Ilona, és Kilián-Lana édesanyja, aki szintén magyar ajkú, Németországban Dávidék, Norvégiában Szilárdék??

Ugyanakkor az Egyesület Államokban sok PKU-st ismerek, de a magyar nyelvet nem ismerik, csak nézegetnék az oldalt, vagy Dustin ilyen lelkes Chicagóban ? Kanadában? És az Oroszországi régióban, Új-Zélandon??

Eddig összesen
1167
Magyarország
1027
Szlovákia
23
Oroszországi föderáció
22
Anglia
19
USA
19
Hollandia
13
Franciaország
6
Németország
6
Norvégia
5
Szerbia
5
Kanada
4
Dánia
4
Ausztria
3
Kína
1
Venezuela
1
Románia
1
Új-Zéland
1

Nagyon örülnék, ha a külhonban lévők írnának, főleg akiket nem említettem, esetleg nem ismerek, hogy miért érdekli a PKU?? Szívesen tennék fel képeket, beszámolókat a külföldön élők élményeit, tapasztaltait, akár összehasonlítva az itthoni szokásokkal, lehetőségekkel. 

A többi olvasó esetleg szakemberként foglalkozik a témával, vagy saját maga is diétázik?
Ötleteket, javaslatokat, és kérdéseket is szívesen fogadnék!

Köszönöm az eddigi érdeklődést!