Translate

2011. december 26., hétfő

Ha ügyesen számolunk :-)

Tilos vagy „nemtilos”?

Már megint a számokkal jövök. Ha nem rutinból diétázunk, hanem valóban számolunk és kalkulálunk, legalább a magas phe tartalmúakkal, akkor kellemes meglepetések érhetnek bennünket. Vizsgáljuk meg közelebbről a rizs kérdését, tilos, vagy sem?
10 deka, vagy 100 gramm fehér rizs fehérje tartalma 6,8 gramm. Vagyis zsigerből mindannyian arra gondolunk, természetesen tilos, mivel jól megtanultuk, mindent olyan élelmiszer, ami 100 grammjában a fehérje 2 gramm feletti nem fogyasztható.

De ez a rizs fura egy jószág, van egy nagy titka!!
Először megmutatom képekben!
100 gramm rizs, főzés előtt:

Ugyanaz a 100 gramm rizs, főzés vagy párolás után:


De mérjük meg a főtt rizsünk súlyát!!!
Döbbenetes 358 gramm.

Ebből az a tanulság vonható le, ha kiindultunk 100 gramm rizsből, az a víz hatására megduzzad, és a mennyisége 3,5-szeresére duzzad, azaz 350 grammos lesz. És most jön a jó öreg matematika, melytől csak addig tarunk, míg nem jövünk rá, a segítségünkre is lehet :-).

100 gramm rizsben a fehérje 6,8 gramm.
350 gramm főtt rizsben a fehérje szintén 6,8 gramm.


Vagyis 100 gramm főtt rizsben csupán 2 gramm a fehérje!!!!
Ha a phe-t nézzük, akkor 100 gramm főtt rizsben 115 mg.


Vagyis alig több mint a burgonyában, amit igaz számolva, kalkulálva, de szinte minden nap fogyaszt a legtöbb diétázó.
Tehát nem azt szeretném sugallni, hogy mostantól minden nap rizst rizzsel fogyasszanak a PKU-sok, csupán felhívni a figyelmet arra, ez is része lehet a mindennapoknak, de célszerű ügyesen kalkulálni vele!

Valamint azt se felejtsük el rizs és rizs között is nagyon nagy különbségek vannak! Nemcsak alakra, hanem tápanyagtartalomra vonatkoztatva is!!! Ha jobban utána nézünk, ezek a rizsfajták egyáltalán nem nevezhetők egzotikumnak, nálunk is megvásárolhatók!



A rizs elkészítésénél én a párolást választanám a főzéssel szemben, mivel sokkal ízletesebb!
Tehát vegyünk egy lábast, és öntsünk bele 2 ek. olajat (pl. 100 g rizshez), majd szórjunk rá fűszereket, vagy fűszerkeveréket, erre öntsük rá a megmosott rizst. Körülbelül 3-5 percig lassú tűzön pirítsuk meg, hogy kifehéredjenek a rizsszemek. Majd annyi vízzel öntsük fel, hogy ellepje a rizst. Tegyünk rá fedőt, és a legkisebb lángon pároljuk, kb. 20 percig. Sokkal ízletesebb, mint a főtt, tapadós rizs.

Barna rizs:


Basmati rizs:


Arborio rizs:





Jázmin rizs:






Vadrizs:

2011. december 23., péntek

Kedves Olvasók!

Nagyon kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok Mindannyiotoknak!
Remélem sok finomságot sütöttetek, főztetek, és Családotok körében fogyasztjátok el a finom falatokat, ízes süteményeket, valamint sok időt tölthettek a szabadban és mindezek mellett jó phe szintekkel kápráztatok el :-)!
Remélem az egész éves gondoskodás mellett a csupán két hónapja elindított bloggal is segítségetekre lehettem a PKU-s étrend minél változatosabbá tételében, az ötletek, javaslatok  színesíthették mindennapjaitokat! A kéréseket, javaslatokat, ötleteket továbbra is várom.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani Kollégáimnak a sikeres közös munkákért, a biztatásért, szakmai "frissen tartásért", elsősorban Simon Erikának, "PiciErának"akivel szinte az év 365 napján együtt terelgetjük 600 fős kis csapatunkat :-) akár a Klinikán, a nyári táborban, vagy a sütőstúdióban!

Mindenkinek olyan ajándékot kívánok, melyet leginkább szeretne!

Üdvözlettel: Kiss Erika














2011. december 21., szerda

Angyalok eledele

Néhány napig sajnos nem volt lehetőségem újabb receptekkel, információkkal ellátni az érdeklődőket! Szívet melengető mennyien érdeklődtek mikor kerülnek már fel újabb információk, volt aki édesen pörölt mi lesz már, megszoktátok az esti 8 órás infókat :-)!!
Egyrészről az elmúlt két hét vizsgái, és leadandó házi dolgozatai lassítottak, valamint a PKU-s felnőttek gondozásával kapcsolatban felmerülő nehézségek, esetleges átszervezések, mely sok fejfájást, kétségbeesést, és rengeteg energiát emésztett fel. De úgy tűnik minden változatlanul maradhat -ez sokak áldozatos munkájának köszönhető-, és talán ez magyarázatot adhat a néhány napos késésért, és megbocsátható, ha a sürgősebb feladatok előnyt élveztek!
De fő az optimizmus –főleg így karácsony előtt csak a szépre, és a szeretetre szabad gondolni-, egyik legkedvesebb kollégám biztosított arról, neki annyi optimizmusa van „raktáron”, hogy nekem is jut belőle! Igyekszem egyelőre ebből gazdálkodni!

De lássuk a következő finomságot, az "Angyalok eledelét"!

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:                              
400 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor              
150 g margarin                          
200 g cukor                              
2 csomag vaníliás cukor                          
1 db tojásnak megfelelő tojáspótló por (10 g por és 40 ml víz)  
2 púpozott kk. sütőpor                          
100 ml Loprofin tej, vagy lp drink tejpor                      
100 ml víz                              
100 g apróra vágott mazsola                      
50 g apróra vágott narancs                      
1 db narancs reszelt héja
50 g kókuszreszelék                  
200 g sárgabarack lekvár
200 g őszibarack
a forma kizsírozásához: margarin


Elkészítése:
A margarint habosra kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, és a tojáspótlóval. A sütőporral elvegyített fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérporral ill. a folyadékkal felváltva adagolva simára keverjük. Végül belevegyítjük az apró darabokra vágott mazsolát, narancsot, és a kókuszreszeléket. A masszát egy kizsírozott őzgerincformába töltjük. Előmelegített sütőben megsütjük.

TIPP
Sülés után sárgabarack lekvárral megkenjük, szórhatunk rá kókuszreszeléket, és szeletekre vágott őszibarackkal díszítjük.

A sütő hőfoka: 180 ºC
Sütési idő: kb. 50 perc.


Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
18
0,5
46
13
1260 (300)

2011. december 13., kedd

Karácsonyi gesztenyerolád


Hozzávalók a tésztához:                               
250 g fehérjeszegény süteménypor (lásd lejjebb az elkészítési módját)
180 g margarin
100 g cukor
10 csepp rumaroma
1 ek. kókuszreszelék
1 3k. lp drink csokoládés ízesítésű, Spar vagy Pandicao kakaópor

krémhez:
250 g gesztenyepüré
120 g margarin
100 g porcukor
5 csepp rumaroma
1 ek. kókuszreszelék
2 zacskó marcipán ízű cukormáz


TIPP:
A gyorsfagyasztott gesztenyepüréknél legyünk körültekintőek!!! CSAK olyat válasszunk, mely kizárólag gesztenyéből készül, mivel a legtöbb terméknél babot is használnak, mely fehérje tartalma igen magas!!!! Illetve olyat, melyen fel van tüntetve a fehérjetartalom, pl. a Prima Maróni termék fehérjetartalma 3 g/ 100 g termék. Valamint otthon is készíthetünk friss gesztenyéből.






Elkészítése:
A fehérjeszegény süteményport (lásd lejjebb az elkészítési módját) összedolgozzuk a margarinnal, cukorral, rumaromával, és a kókuszreszelékkel.
A krémhez burgonyanyomóval összetörjük a gesztenyepürét, majd hozzáadjuk a margarint, porcukrot, rumaromát, és a kókuszreszeléket. Alaposan összedolgozzuk.
Két roládot készítünk belőle. A süteménymasszát két részre osztjuk, és a felét téglalap alakúra elegyengetjük alufólián, majd a töltelék felet a közepére helyezzük. Feltekerjük, megöntözzük marcipán ízű cukormázzal, vagy kakaóporból készült mázzal, és néhány órára a hűtőgépbe helyezzük.
Tálaláskor szeleteljük.


FEHÉRJESZEGÉNY SÜTEMÉNYPOR:
150 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor
1 csapott kk. sütőpor
60 g cukor
1 cs. vaníliás cukor
50 g margarin
2-3 ek. Loprofin tej
A hozzávalókat elkeverjük, kinyújtjuk, és bármilyen formával kiszaggatjuk. 10 perc alatt közepes sütőben megsül. Ezután összetörjük, és fémdobozban tároljuk felhasználásig.
Hűlési idő: kb. 2 óra.



Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
42
0,7
46
13
300



2011. december 12., hétfő

Habos savarin

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
kb. 1200 g

Hozzávalók:
                 
a tésztához:
1/2 kk. cukor a kelesztéshez                       
4 ek. langyos víz a kelesztéshez                   
10 g szárított élesztő                               
1 db tojásnak megfelelő tojáspótló por (10 g)           
50 g margarin                           
400 g fehérjeszegény damin kenyérpor               
csipet só                                   
280 ml Loprofin tej                           

a sziruphoz:
200 g cukor                               
4 dl víz                               
1 db narancs héja                           
1 rúd vanília                               
3 kk. rum                               
habhoz:
2 dl Loprofin tej                           
1 csomag pektin, vagy tejszínhab por
30 g cukor                               
a forma kizsírozásához: margarin                           


Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral és vízzel futtassuk fel. A damin kenyérport egy öblös edénybe öntsük és adjuk hozzá a tészta alkotóelemei. Jó alaposan dolgozzuk ki a tésztát és fél óráig kelesszük. Ezután tegyük kalácssütő formába és kelesszük még fél óráig, ezután előmelegített sütőben süssük meg. Közben készítsük el a szirupot és a Loprofin tejhabot a pektinnel, vagy a tejszínhabporral.

Ha megsült a tészta, öntsük rá a szirupot, de ügyeljünk arra, hogy a tészta belseje is jól beszívja, amikor kihűlt, locsoljuk meg rummal.
Loprofin tejhabbal és gyümölcsökkel tálalhatjuk.


A sütő hőfoka: 200 ºC
Sütési idő: kb. 25 perc.


Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
13,4
0,31
49
5,22
244,8

2011. december 9., péntek

Karácsonyi gesztenyés kalács

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

12 szelet

Hozzávalók:                        
Tészta:
500 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor               
1 csomag szárított élesztő
50 g porcukor
200 ml Loprofin tej vagy lp drink, vagy rizstej
120 g vaj, vagy margarin
2 zacskó vaníliás cukor
1 csipet só
2 db. tojásnak megfelelő Loprofin tojáspótló por (20 g)       
80 ml víz a tojáspótló porhoz
1 db citrom reszelt héja


Töltelék:
50 g mazsola
50 g cukrozott narancshéj, vagy aszalt sárgabarack
150 g gesztenye massza (alacsony fehérjetartalmú)
100 ml Loprofin tej vagy lp drink
80 g cukor
2 zacskó vaníliás cukor
1 ek. Fe-mini zsemlemorzsa, vagy keményítő
1 mk. fahéj
rum aroma

Valamint:
1 ek. vaj, vagy margarin
1 dl Loprofin tej vagy lp drink
2 ek. cukor

Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérporhoz keverjük az élesztőt. A vajat vagy margarint felmelegítjük, fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, Loprofin tejet, sót, reszelt citromhéjat, és az összekevert tojáspótló port. Majd hozzáöntjük az elkevert élesztős masszához. Félretesszük, és kétszeresére kelesztjük, miközben elkészítjük a tölteléket.
A Loprofin tejet a cukorral, vaníliás cukorral, gesztenye masszával krémszerűre főzzük. Hozzáadjuk a fahéjat, a rum aromával meglocsolt mazsolát, és az aszalt sárgabarackot. Ha híg lenne, adhatunk hozzá Fe-mini zsemlemorzsát, vagy keményítőt.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, és kb. 16 részre vágjuk. A kockák közepében töltjük a tölteléket, és golyócskákat formázunk belőle, melyeket az előre margarinnal kikent és keményítővel kiszórt formába töltünk. Félretesszük, és ismét hagyjuk kelni. Majd előmelegített sütőbe tesszük, és a tetejét megkenjük cukros Loprofin tejjel. Ha megsült, a felforralt cukros, vajas Loprofin tejjel evőkanalanként megöntözzük, mert így még foszlósabb lesz. 10 percig hagyjuk a formában, csak utána vesszük ki. Tetejét megszórhatjuk porcukorral.


A sütő hőfoka: 200 ºC
Sütési idő: kb. 45 perc

Tápanyagtartalom:




mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
 100 g
58
1,3
49
5,7
499




2011. december 7., szerda

Adventi koszorú

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:                                
4 dl Loprofin tej, vagy lp drink                        
400 g fehérjeszegény damin kenyérpor               
150 g cukor                               
1 cs. vaníliás cukor                           
vanília aroma                           
1 db tojásnak megfelelő tojáspótló por (10 g)           
200 g margarin                           
250 g narancs                           
100 g mazsola                           
csipet só                               
rum aroma, dió aroma                       
fahéj

Elkészítése:
A Loprofin tejet a cukorral, vaníliás cukorral és 100 gramm fehérjeszegény kenyérporral összeforraljuk. Ha kihűlt hozzáadjuk a margarint, tojáspótló port, az aromákat, valamint a maradék damin port. Kézi robotgép segítségével alaposan összedolgozzuk. A gyümölcsöket apró kockákra vágjuk fel és hozzáadjuk a tésztához.
Margarinnal kikent és keményítővel megszórt koszorúformában sütjük meg.

Sütő hőfoka: 180 °C
Sütési idő: 35 perc


Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
fehérje  (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
kJ (kcal)
 100 g
20
0,8
42
17
1338 (319)

2011. december 6., kedd

Karácsonyi bonbon

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:                    
a süteményalaphoz
150 g Loprofin vagy damin fehérjeszegény kenyérpor   
1 zacskó sütőpor
60 g cukor
1 zacskó vaníliás cukor
50 g margarin
2-3 ek. Loprofin tej, lp drink, vagy rizstej
csipet só





a bonbonokhoz:
150 g darált édes süteménypor
50 g porcukor
50 g margarin
1 db tojásnak megfelelő tojáspótló por (10 g por + 40 ml víz)
40 g lp drink csokoládés ízesítésű, vagy Spar vagy Pandicao kakaópor
10 csepp csokoládé aroma
5 csepp rum aroma
30 g nagyon apróra vágott mazsola
20-30 ml Loprofin tej
1-1-1 zacskó Cukormáz, citromos, puncsos, marcipános
színes cukorkák, kandírozott gyümölcsök, kókuszreszelék

Elkészítése:
A süteménypor elkészítése. A fehérjeszegény kenyérport elvegyítjük a sütőporral, cukorral, vaníliás cukorral, a sóval. Hozzáadjuk a margarint, a Loprofin tejet, és lágy formázható tésztává gyúrjuk. Sütőlemezre öntjük, vagy formával kiszaggatva megsütjük.
Ha kihűlt, kézzel összemorzsoljuk, és máris megkaptuk az édes tésztaalapot.

A bonbonok hozzávalóit egy öblös edénybe belemérjük, és alaposan összedolgozzuk. A golyókat beleforgatjuk a cukormázba, majd mignonpapírba helyezzük.

A sütő hőfoka: 175 ºC
Sütési idő: 10-15 perc

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
16
0,32
55
29
1996 (475




2011. december 5., hétfő

Mézeskalács


Hozzávalók:
150 g méz                               
75 g cukor                               
50 g margarin                           
csipet só                               
65 ml főzött kávé, vagy karamellizált cukor                       
400 g fehérjeszegény Loprofin, vagy damin kenyérpor               
2 kk. sütőpor                           
2 db tojásnak megfelelő tojáspótló por               
1 db tojás sárgája                           
100 g alma vagy szilva                       
rum aroma, mandula aroma                   
fahéj, őrölt szegfűszeg


Elkészítése:
A mézet, a cukorral, margarinnal és a fűszerekkel együtt felforraljuk. Majd hozzáöntjük a fehérjeszegény kenyérporhoz, valamint hozzáadjuk még a tojáspótló port, a tojás  sárgáját, a kávét, a sütőport és a margarint. Alaposan összegyúrjuk. Ha töredezik a tészta, adhatunk hozzá még egy kevés zsiradékot. Fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk, és tetszőleges formával kiszaggatjuk. Tetejét megkenjük olajjal és a közepébe nyomunk egy-egy darab gyümölcsöt. Karácsonyfadíszként, citromlével elkevert porcukorral díszíthetjük.


Sütő hőfoka: 175 °C
Sütési idő: 20 perc

Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
fehérje  (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
kJ (kcal)
 100 g
35
1,2
85
4
1600 (380)