Translate

2011. december 26., hétfő

Ha ügyesen számolunk :-)

Tilos vagy „nemtilos”?

Már megint a számokkal jövök. Ha nem rutinból diétázunk, hanem valóban számolunk és kalkulálunk, legalább a magas phe tartalmúakkal, akkor kellemes meglepetések érhetnek bennünket. Vizsgáljuk meg közelebbről a rizs kérdését, tilos, vagy sem?
10 deka, vagy 100 gramm fehér rizs fehérje tartalma 6,8 gramm. Vagyis zsigerből mindannyian arra gondolunk, természetesen tilos, mivel jól megtanultuk, mindent olyan élelmiszer, ami 100 grammjában a fehérje 2 gramm feletti nem fogyasztható.

De ez a rizs fura egy jószág, van egy nagy titka!!
Először megmutatom képekben!
100 gramm rizs, főzés előtt:

Ugyanaz a 100 gramm rizs, főzés vagy párolás után:


De mérjük meg a főtt rizsünk súlyát!!!
Döbbenetes 358 gramm.

Ebből az a tanulság vonható le, ha kiindultunk 100 gramm rizsből, az a víz hatására megduzzad, és a mennyisége 3,5-szeresére duzzad, azaz 350 grammos lesz. És most jön a jó öreg matematika, melytől csak addig tarunk, míg nem jövünk rá, a segítségünkre is lehet :-).

100 gramm rizsben a fehérje 6,8 gramm.
350 gramm főtt rizsben a fehérje szintén 6,8 gramm.


Vagyis 100 gramm főtt rizsben csupán 2 gramm a fehérje!!!!
Ha a phe-t nézzük, akkor 100 gramm főtt rizsben 115 mg.


Vagyis alig több mint a burgonyában, amit igaz számolva, kalkulálva, de szinte minden nap fogyaszt a legtöbb diétázó.
Tehát nem azt szeretném sugallni, hogy mostantól minden nap rizst rizzsel fogyasszanak a PKU-sok, csupán felhívni a figyelmet arra, ez is része lehet a mindennapoknak, de célszerű ügyesen kalkulálni vele!

Valamint azt se felejtsük el rizs és rizs között is nagyon nagy különbségek vannak! Nemcsak alakra, hanem tápanyagtartalomra vonatkoztatva is!!! Ha jobban utána nézünk, ezek a rizsfajták egyáltalán nem nevezhetők egzotikumnak, nálunk is megvásárolhatók!A rizs elkészítésénél én a párolást választanám a főzéssel szemben, mivel sokkal ízletesebb!
Tehát vegyünk egy lábast, és öntsünk bele 2 ek. olajat (pl. 100 g rizshez), majd szórjunk rá fűszereket, vagy fűszerkeveréket, erre öntsük rá a megmosott rizst. Körülbelül 3-5 percig lassú tűzön pirítsuk meg, hogy kifehéredjenek a rizsszemek. Majd annyi vízzel öntsük fel, hogy ellepje a rizst. Tegyünk rá fedőt, és a legkisebb lángon pároljuk, kb. 20 percig. Sokkal ízletesebb, mint a főtt, tapadós rizs.

Barna rizs:


Basmati rizs:


Arborio rizs:

Jázmin rizs:


Vadrizs:

2 megjegyzés:

  1. Nah,igen. Jóóóóóóóóóóóóóó volt!!! Meg is nézek egy pár vízben jól megdagadó dolgot. És ha kívánságműsor egy picit, akkor lehet kérni, arcátlanul, főételeket is még? :-)))) ha engedi az időd persze!

    VálaszTörlés
  2. Mindent lehet kérni, és szívesen meg is osztom Veletek!! Ugyanakkor pici türelem, és tolerancia elkel, főleg, hogy esténként molyolok a bloggal munka, és minden után/mellett!!

    VálaszTörlés