Translate

2015. július 14., kedd

Kifli kerámiaformábanCsutoricz-Biróczki Bence szülei megkérték a településükön élő kerámikust nem készítene számukra kifli formát. És készített....

PKU-s kiflit eddig is készítettünk többféleképpen, általában kézzel formázott módon. Ugyanakkor ha kicsit gyengébb minőségű kenyérporból készítjük, azt tapasztalhatjuk, hamar kiszárad, elveszíti rugalmasságát.

Békebeli főtt kifli
Ezért többünkben megfogalmazódott az ötlet, valamilyen szilikon vagy egyéb formára volna szükségünk. Így először Németh Andi édesapja készített alufólia formát, melyet a 2014-es őszi stúdióban próbáltunk ki. Formában sült kifli
Majd most a kerámiaformát.


Hozzávalók:                                                                               

500 g                      Loprofin fehérjeszegény kenyérpor

1 zacskó                 szárított élesztő

20 g                        cukor

100 g                      főtt burgonya

1 ek.                       vöröshagymakrém

4 ek.                       vaj, vagy olívás margarin

200 ml                   víz

100 ml                   Loprofin tej vagy lp drink tejpor

2 kk.                       só


 Elkészítése:

A burgonyát megfőzzük, és villával összetörjük.

Az élesztőt langyos vízzel, és a cukorral felfuttatjuk, vagy a gyorsabb módszer, ha mindent egy nagyobb edényben összekeverünk.

A fehérjeszegény Loprofin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, összetört burgonyát, vajat, a sót, a Loprofin tejet és vizet, valamint a tetszőleges fűszereket is egyenletesen ráhintjük.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Kiolajozott, és keményítővel kiszórt kifli formába öntjük, melyben fél órán át meleg helyen kelesztjük.

Ha kerámiaformában sütjük, akkor a sütőt csak 180 °C-ra melegíthetjük fel, és abban sütjük, amikor kész van, nem vesszük ki, hanem a sütő ajtaját résnyire kinyitjuk, és úgy hűtjük a külső levegőhöz.

A sütő hőfoka: 180 °C

Sütési idő: 25-30 percTápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
39
1
70
6,5
349