Translate

2011. november 15., kedd

Adalékanyagok tápanyagtartalma

Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.

Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).






élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
citronát 21 0,6 69 0 276
élesztő friss 550 14,4 0,5 1,5 75
élesztő szárított 1800 46,2 3 5,2 245
instant kávé 300 12 8,2 0 96
kakaópor 462 14 45,8 11,7 363
Nesquik kakaópor 190 4,8 81 3 370
Nestea 0 0 92 0 375
orangeát 23 0,8 69 0 276
sütőpor  0 0,1 22,3 0 89
vaníliás cukor 0 0 98 0 392
zselatin 1980 84,2 0 0,1 339
zselatin lap  2116 90 0 0 360

2011. november 14., hétfő

Hagymás pogácsa, 30 db


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:                                                                             
500 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
40 g cukor, a kelesztéshez
100 g újhagyma, póréhagyma, vagy pirított vöröshagyma
2 adag Loprofin tojáspótló por elkeverve
1 dl tejfel
250 g olvasztott vaj vagy margarin
1-1,5 dl Loprofin tej, vagy lp drink
10 g só     

      
Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport egy öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk az élesztőt, cukrot, a sót, valamint az apróra vágott és lepirított hagymát. Külön edényben elkeverjük robotgéppel az olvasztott vajat, a tejfölt, a Loprofin tejet, valamint a felvert tojáspótló port, majd fokozatosan hozzáadjuk a masszához a lisztes keveréket.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Kézzel alaposan átgyúrjuk, majd a sütő kelesztő funkcióját bekapcsoljuk, vagy annak hiányában 50 °C -ra melegítjük a sütőt, és fél órán át kelesztjük. Ezután kivesszük, alaposan összedolgozzuk, és kinyújtás után pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt tetejét olajjal megkenjük.


A sütő hőfoka: 180 °C
Sütési idő: 25-30 perc

Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
összes
240
6
517
112
1560
1 darab
8
0,2
17
3,7
52
 

Olajos magvak tápanyagtartalma

Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.

Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).






élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
dió 660 14,4 12,1 62,5 694
földimogyoró 1540 25,3 12,2 48,1 608
földimogyoró pirított 1540 25,6 13,4 49,4 627
kókuszdió 180 3,9 4,8 36,5 376
kókusztej 14 0,3 1,4 0,4 10
lenmag 1244 24,4 0 30,9 396
mák 1100 20,2 4,2 42,2 499
mandula 1160 18,7 9,1 54,1 623
mogyoró 510 12 11,4 61,6 672
mustármag 1025 25 28,4 28,8 482
napraforgómag 1260 22,5 12,3 49 605
pisztácia 898 17,6 15,7 51,6 621
szelídgesztenye 122 2,9 37 2 187
szezámmag 1250 17,7 10,2 50,4 590
tökmag 1247 29 11 47 612

2011. november 13., vasárnap

Kakaós csiga, kb. 20 db


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:                                                                            
400 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
100 g margarin
20 g méz  
100 g cukor
1 zacskó vaníliás cukor                                   
1 db Loprofin tojáspótló por (10 g por + 40 ml víz)
150 ml Loprofin tej, vagy lp drink tejpor                                                 
csipet só  
50 g apróra vágott mazsola                                         
50 g Spar kakaópor a díszítéshez, lp drink csokoládés ízesítésű
30 ml olaj a megkenéshez


Erdőtelken a kisgyermekes táborban sütött kakaóscsiga, mely most hétvégén készült, hát valahogy nem maradt más belőle, csak a fotó:

Elkészítése:
Az élesztőt langyos Loprofin tejben vagy vízben, kevés cukorral felfuttatjuk. A fehérjeszegény kenyérporhoz hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, valamint a többi hozzávalót. Fokozatosan hozzáadjuk a Loprofin tejet, majd ha a tésztánk teljesen egynemű, alaposan átgyúrjuk. Téglalap alakúra kinyújtjuk, és Loprofin tejjel elkevert lp drink csokoládés kakaóporral, vagy elkevert Spar kakaóporral megkenjük.. Feltekerjük, és ujjnyi vastag karikákat vágunk le belőle. Meleg helyen fél órát kelesztjük, majd megsütjük.

Sülés közben többször kenjük meg Loprofin tejjel.

Variáció:
Kókuszos töltelékkel, vagy fahéjas töltelékkel is nagy sikere volt a sütőstúdióban.


A sütő hőfoka: 200 °C
Sütési idő: 15-20 perc

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
összes
236
7,2
519,5
123,
3210,5
100 g
26
0,8
57,7
13,7
356,7

Gombák tápanyagtartalma

Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.

Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).


élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
csiperke  101 2,8 2,9 0,2 24
kucsmagomba 60 1,7 0 0,3 9
laskagomba 68 1,9 6 0,7 42
rókagomba 89 1,5 0,2 0,5 11
sampion 74 2,7 0,7 0,2 15
sampion konzerv 90 2,3 0,6 0,5 16
szarvasgomba 190 5,5 0 0,5 25
tinorú 63 2,5 7,3 0,6 15

2011. november 12., szombat

Gesztenyés muffin


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:                                                                             
250 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor               
100 g cukor                                                                               
100 g margarin                                                              
1 db. tojásnak megfelelő tojáspótló por (10 g)                    
40 ml víz a tojáspótló porhoz                                     
100 g banán                                                                               
150 g gesztenye
30 g kókusz reszelék                                                   
1 zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor                                                          
15-30 ml víz                                                                              
1 csipet só                                                                                 
                  
Mázként alkalmazhatunk: Oetker cukormázakat, lp drink csokoládés ízesítésű kakaóport, porcukrot, vagy egyéb alacsony fehérjetartalmú csokoládét.
       

           
Elkészítése:
Keverjük a margarint, vaníliás cukrot és a cukrot habosra, majd adjuk hozzá a kikevert tojáspótló port, és a villával áttört banánt és gesztenyemasszát. A fehérjeszegény kenyérport vegyítsük el a sütőporral, a sóval és az egészet adjuk a margarinos krémhez. Szükség esetén adhatunk hozzá még egy kis vizet. Legutoljára keverjük hozzá a kókuszreszeléket. Kiolajozott és keményítővel meghintett muffin sütőbe öntjük a tésztát, és alacsony hőfokon süssük 30 percig. Hagyjuk kihűlni.

A sütő hőfoka: 180 °C
Sütési idő: 30 perc

Tápanyagtartalom:

mennyiség
  phe (mg)
  fehérje (g)
 szénhidrát (g)
zsír (g)
  kJ (kcal)
100 g
35
0,8
60
12
1483 (352)


Zöldségek tápanyagtartalma

Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.

Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).








élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
articsóka 84 2,4 2,9 0,1 22
bambusz-hajtás 88 2,6 3,5 0,3 30
bimbós kel  150 4,5 3,8 0,3 35
brokkoli 120 3,3 2,8 0,2 26
brokkoli Iglo 109 3 5 0 32
burgonya 100 2 15,4 0,1 70
cékla 47 1,3 5,9 0,1 30
cikóriasaláta 47 1,3 2,3 0,2 16
cukkíni 56 1,6 2 0,4 18
édeskömény 84 2,4 2,8 0,3 23
endivia 63 1,8 0,3 0,2 10
fejes saláta 54 1,3 1,1 0,2 11
fekete retek 49 1,4 1,6 0,4 16
fokhagyma 214 6,1 28,4 0,1 137
jégsaláta 45 1 1,6 0,2 13
káposzta fejes 30 1,4 4,6 0,2 25
káposzta vörös 32 1,5 3,5 0,2 21
karalábé 45 1,9 3,9 0,1 24
karfiol 77 2,5 2,5 0,3 22
kelkáposzta 120 3 2,4 0,4 24
kertizsázsa 147 4,2 1,8 1,4 36
kínai kel 47 1,2 1,3 0,3 13
kukorica 200 3,3 15,8 1,2 89
kukorica konzerv 200 3,3 15,8 1,2 89
lencse 1400 23,5 52 1,4 325
mángold 70 2,1 0,7 0,3 13
olívabogyó 49 1,4 1,8 13,9 142
padlizsán 54 1,2 2,7 0,2 17
paradicsom 24 1 3,5 0,2 19
paradicsom konzerv 32 1,2 3,6 0,2 21
paradicsompaprika 43 1,2 4,7 0,3 28
pattiszon 54 1,2 4,6 0,2 25
petrezselyem gyökér 68 2,9 5,4 0,5 37
petrezselyem z. 154 4,4 1,3 0,4 25
póréhagyma 77 2,2 3,2 0,3 24
retek 39 1,1 2,2 0,1 14
retek jégcsap 39 1,1 1,9 0,2 13
sárgarépa 31 1 4,9 0,2 25
sárgarépa konzerv 20 0,6 3,6 0,3 20
savanyú káposzta 32 1,5 2,4 0,3 18
snidling 126 3,6 1,6 0,7 27
sóska 86 2,4 2,3 0,5 23
spárga 60 1,9 2,2 0,1 17
spárga konzerv 60 1,9 1 0,3 14
spenót 110 2,5 0,6 0,3 15
sütőtök 54 1,5 16,5 0,6 77
szárazbab fehér 1400 21,3 47,8 1,6 301
szójacsíra 240 6 5,5 1,4 63
tök 29 1,1 4,8 0,1 24
torma 45 2,8 12,4 0,3 63
uborka 14 0,6 2,1 0,2 12
vizitorma 58 1,6 2 0,3 17
vöröshagyma 35 1,3 5,8 0,3 30
zeller 47 1,6 2,3 0,3 18
zöldbab 73 2,4 5,3 0,2 34
zöldbab konzerv 51 1,2 3,9 0,1 22
zöldborsó 400 6,6 12,6 0,5 84
zöldborsó konzerv 190 5,2 11,9 0,4 75
zöldpaprika 54 1,2 3,2 0,3 20