Translate

2011. november 14., hétfő

Olajos magvak tápanyagtartalma

Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.

Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).






élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
dió 660 14,4 12,1 62,5 694
földimogyoró 1540 25,3 12,2 48,1 608
földimogyoró pirított 1540 25,6 13,4 49,4 627
kókuszdió 180 3,9 4,8 36,5 376
kókusztej 14 0,3 1,4 0,4 10
lenmag 1244 24,4 0 30,9 396
mák 1100 20,2 4,2 42,2 499
mandula 1160 18,7 9,1 54,1 623
mogyoró 510 12 11,4 61,6 672
mustármag 1025 25 28,4 28,8 482
napraforgómag 1260 22,5 12,3 49 605
pisztácia 898 17,6 15,7 51,6 621
szelídgesztenye 122 2,9 37 2 187
szezámmag 1250 17,7 10,2 50,4 590
tökmag 1247 29 11 47 612

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése