Translate

2011. november 13., vasárnap

Gombák tápanyagtartalma

Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.

Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).


élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
csiperke  101 2,8 2,9 0,2 24
kucsmagomba 60 1,7 0 0,3 9
laskagomba 68 1,9 6 0,7 42
rókagomba 89 1,5 0,2 0,5 11
sampion 74 2,7 0,7 0,2 15
sampion konzerv 90 2,3 0,6 0,5 16
szarvasgomba 190 5,5 0 0,5 25
tinorú 63 2,5 7,3 0,6 15

2 megjegyzés:

  1. Van egy kolbász receptem. Már nem tudom, kitől kaptam. Akkor ebbe célszerű inkább a laskagombát beletenni, ugye?

    VálaszTörlés
  2. Laska a legalacsonyabb phe tartalmú, de ami nagyon jó dolog a gomba alig hasznosul :-).

    VálaszTörlés