Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.
Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).
élelmiszer/étel (100 g) | phe (mg) | fehérje (g) | szénhidrát (g) | zsír (g) | energia (kcal) |
csiperke | 101 | 2,8 | 2,9 | 0,2 | 24 |
kucsmagomba | 60 | 1,7 | 0 | 0,3 | 9 |
laskagomba | 68 | 1,9 | 6 | 0,7 | 42 |
rókagomba | 89 | 1,5 | 0,2 | 0,5 | 11 |
sampion | 74 | 2,7 | 0,7 | 0,2 | 15 |
sampion konzerv | 90 | 2,3 | 0,6 | 0,5 | 16 |
szarvasgomba | 190 | 5,5 | 0 | 0,5 | 25 |
tinorú | 63 | 2,5 | 7,3 | 0,6 | 15 |
Van egy kolbász receptem. Már nem tudom, kitől kaptam. Akkor ebbe célszerű inkább a laskagombát beletenni, ugye?
VálaszTörlésLaska a legalacsonyabb phe tartalmú, de ami nagyon jó dolog a gomba alig hasznosul :-).
VálaszTörlés